PANDEMIE | DE CE CHINA POATE, IAR OCCIDENTUL … NU VREA!?

Suntem la un an de la declararea primului „lockdown” din istoria pandemiei Sars-Cov-2 (Covid-19). La 23 Ianuarie 2020, la o lună de la asumarea oficială a faptului că la Wuhan sistemul de sănătate este pus în fața unui nou coronavirus, autoritățile chineze au decis închiderea orașului.

Blocajul a ținut 67 de zile, perioadă în care accesul și ieșirea din orașul Wuhan și provincia Hubei s-a făcut în condiții speciale, strict supravegheate de forțele de ordine.
Au fost 67 de zile în care au fost suspendate toate activitățile economice, toate activitățile publice și administrative. Au rămas active sistemul medicale, de ordine si alimentație publică (în condiții stricte).

Provinciile limitrofe Hubei au fost trecute în regim de carantină, la fel cum întreaga Chină, cu precădere zona de coastă, au aplicat măsuri speciale de protecție sanitară: sistarea activităților economice, a transportului între provincii, sistarea activităților educaționale. A început munca de acasă și au „explodat” serviciile de cumpărături online și cele de curierat.
Cu mici excepții, toate magazinele au fost închise, în marile centre comerciale rămânând active cu precădere spațiile destinate alimentației publice.

Perioada de început a epidemiei s-a suprapus cu săptămânile dedicate, anual, Festivalului de Primăvară – Anul Nou chinezesc, perioadă în care, în mod tradițional în China sunt înregistrate peste trei miliarde de călătorii la nivel național. Totul a fost suspendat!

A urmat o perioada în care granițele Chinei au fost închise.

Mulți rezidenți străini care se aflau în vacanțe în afara Chinei nu au mai reușit să revină la locurile de muncă.
Peste aceasta s-a suprapus campania concertată a țărilor occidentale care au decis retragerea propriilor cetățeni, după modelul aplicat de SUA la Wuhan și Hubei, la scurt timp după anunțarea epidemiei.
Cei care s-au grăbit să plece sau au ținut cont exclusiv de sugestiile și insistențele lansate la nivel diplomatic, aveau să piardă contactul cu China, automat și relațiile contractuale.

Aici, trebuie subliniată o realitate!
Comunicarea diplomatică în China, pe linie de epidemiei Covid-19, s-a făcut ținând cont NU de informațiile oferite de partea chineză, ci de informațiile asigurate de centrele de influență: SUA și UE!

Retragerea rezidenților străini, în ciuda speculațiilor, nu s-a constituit în surse de infecție în țările de origine. Este deja demonstrat oficial că Italia – primul focar european, sau Franța – un al doilea mare focar, nu au avut legătură cu surse de infecție chineze, pacienții zero fiind localnici care nu au părăsit orașele de reședință!
Mai mult, demonstrațiile științifice au arătat că la nivel global au fost înregistrate focare simultan în zone și pe continente diferite!

Cum a fost posibilă o asemenea acoperire cu un coronavirus? Nimeni în măsură să ofere un răspuns nu se grăbește să o facă!

Testarea în masă, izolarea și tratarea cazurilor depistate, a reprezentat și reprezintă cheia rezolvării epidemice în China!

Aplicarea unor metode demonstrate de succes în 2003, când China s-a confrunctat cu epidemia SARS, la care s-au adăugat tratamente combinate (de la cele medicamentoase, la cele paleative și specifice medicinei tradiționale chineze), au dus la închiderea situației la Wuhan.

IMPORTANT! Zecile de mii de chinezi tratați în întreaga Chină au beneficiat de suport psihologic, pe durata carantinării în centrele special amenajate.

La fel de important, carantinarea și izolarea în China s-a aplicat plecând de la localizarea cazurilor, concentric, la nivel de străzi, cartiere, districte, rare ori la nivel de localități întregi.

Mai mult, autoritățile centrale chineze au pus la dispoziție uriașe resurse financiare, materiale și alimentare din rezervele de stat, pentru a asigura continuitatea, pe cât posibil, a unei vieți normale.

Singurele care au rămas în funcțiune și chiar au extins activitățile, au fost domeniile producătoare din zona alimentară, sanitară și industrială unde nu a fost posibilă sistarea actvității.
Este deja cunoscut că în numai câteva săptămâni, China a devenit furnizor și donator global principal de materiale sanitare de protecție!

Un subiect de uimire globală este și faptul că singura țară care a înregistrat creștere economică în 2020 a fost China! Cum a fost posibil?

Cel mai simplu răspus este acesta: măsurile adoptate în China au ținut cont de realitățile locale, de interesul localnicilor și de capacitatea locală de intervenție și acțiune!

China nu a așteptat sfaturi și soluții din partea nimănui și nu s-a aliniat la măsuri care să conducă la afectarea propriei economii și propriei populații!
China a acționat și a căutat să își protejeze populația fără să o supună suplimentar unui proces inutil de stres social și sărăcire acută!

China a comunicat public exclusiv prin specialiști în domeniul medical și administrativ, factorul politic fiind aproape invizibil în toată perioada de criză! În toată perioada de criză, am avut DOUĂ ieșiri publice: una a președintelui Chinei, alta a premierului Chinei, în cadrul a două vizite la Wuhan!

Cu trei conferințe de presă zilnice, două la Beijing, una la Wuhan, chinezii au fost informați cu privire la ultimele evoluții și soluții privind Covid-19.

Prin intermediul mass media, specialiștii medicali au furnizat sfaturi de protecție personală, dar și elemente de autosesizare în fața unei posibile infectări cu noul coronavirus. Modul în care acționează virusul, etapele și evoluția stării de sănătate, nivelul de intervenție medical, totul a fost clarificat în mod public și dezbătut exclsuvi de specialiști cu o uriașă experiență.
La toate acestea au fost și sunt prezentate datele statistice privind numărul de cazuri.

De ce, la un an de la declararea epidemiei, China are încă sub 100.000 de cazuri Covid-19?

Pentru că în China testările s-au făcut și se fac cu acid nucleic!
Pentru că în regeneral starea de sănătate a chinezilor (iubitori și practicanți de sport) este superioară occidentalilor!
Pentru că în China intervenția sistemului de medical a fost una promptă și corectă, în condiții de minimă protejare a celor infectați: medicamentație, căldură, suport psihologic!
În fine, pentru că a existat și există o uriașă bază de încredere în autorități, măsurile anunțate și aplicate fără comentarii având permanent rezultate vizibile și imediate!

Ce se poate observa cu ușurință în China, în contrast cu realitatea din Occident, este absența spectacolului și presiunii generate de factorul politic în toată nebunia pandemiei!

Mai mult, în China au fost adoptate rapid și dur măsuri care să blocheze orice tentație de speculă pe marginea situației epidemice.

Forțate de partenerii occidentali, autoritățile chineze au ajuns să modifice ambalajele produselor medicale de protecție, pentru a contracara orice acuzație legată de calitatea produselor.

În cunoștință de cauză, România a făcut achiziții din China, de zeci de milioane de euro, de produse medicale de slabă calitate, pentru că furnizorul chinez a asigura produsul solicitat, nimic mai mult!
Odată ajunse în țară, produsele au ajuns obiecte de speculă protejată politic, iar asta se întâmpla în condițiile în care Guvernul politic ostraciza și amenda românii pentru că nu poartă produse neconforme!

VACCINAREA în China se produce, din nou, fără spectacol public, fără politicieni care să își prezinte argumentele corporale în locul soluțiilor și măsurilor salvatoare!
China are peste 12 milioane de vaccinați în prima etapă, însă, fără o campanie publică dusă în mass media și cu o uriașă atenție privind reacțiile adverse, știut fiind și afirmat public că vaccinul este în etapa finală de testare!

La un an de la declararea epidemiei la Wuhan, China se apropie de 100 de mii de cazuri. La data de 23 Ianuarie 2021, la nivel național sunt înregistrate 99.854 de cazuri confirmate, 4.810 decese, 92,373 cazuri recuperate, cu o rată de însănătoșire de 92.5%! (vezi grafic)

La Hubei (Wuhan), focarul epidemic, în perioada 23 Ianuarie 2020 – 23 Ianuarie 2020 au fost raportate 68.150 de cazuri (ZERO noi cazuri), 5.512 decese, 63.637 cazuri recuperate, cu o rată de însănătoșire de 93,37%!

Concluzionând și explicând suplimentar titlul acestui text: DE CE CHINA POATE, IAR OCCIDENTUL NU!?, este evident că occidentul a căutat și continuă să folosească pandemia Covid-19 ca armă politică și economică în relația internă euro-atlantică și în relația cu China!

Resetarea despre care se vorbește vizează limitarea drepturilor și libertăților specifice Occidentului, niciunde în China sau Asia nefiind văzute agresiunile fizice și teroarea psihică aplicate ca soluție la pendemie nu doar în România, ci în toată Europa … civilizată!

Pe scurt, în România și în Occident, nu se dorește rezolvarea problemei Covid-19, ci folosirea ei în scopuri care nu au legătură cu nevoile și interesul medical,  cu nevoile și interesul public!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Înţelege China, Români în China, România, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la PANDEMIE | DE CE CHINA POATE, IAR OCCIDENTUL … NU VREA!?

  1. Pingback: COVID-19 | Spania, Italia, Brazilia, SUA, Franța au avut cazuri înaintea Chinei! | Octavpelin's Weblog

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.