Românii din China au lansat o petiție pentru normalizarea serviciilor consulare!

Românii rezidenți în Republica Populară Chineză au lansat, astăzi, o petiție adresată autorităților de la București pentru a normaliza activitatea serviciilor consulare, aflate în cea mai mare criză de la stabilirea relațiilor diplomatice, în urmă cu 72 de ani!

În prezent, rezidenții din întreaga Chină, din Republica Mongolia și Myanmar pot solicita servicii consulate numai în cadrul Consulatului General al României la Shanghai, acolo unde activează un singur funcționar român. Consulatele României din Beijing și Hong Kong sunt închise!

În aceste condiții, pentru un simplu serviciu consular sunt parcurse mii de kilometri și pierdute zile întregi, cu costuri suplimentare (transport, cazare, masă, testare medicală) care uneori pot ajunge la 500-1.000 euro, în funcție de numărul membrilor de familie care se prezintă la oficiul consular din Shanghai.

Așa cum am mai arătat, decizia închiderii Consulatului României de la Beijing aparție actualului Ambasador aflat la post, Vasilică Constantinescu, decizie survenită ca urmare a tensiunilor cvasigeneralizate din interiorul misiunii, care au condus fie la demisia funcționarilor, fie la exercitarea de presiuni și încheierea relațiilor de colaborare înainte de termen cu funcționarii aflați la post. Toate acesta fără a se avea în vederea asigurarea continuității serviciilor consulare, dar și diplomatice pe aproape toate compartimentele.

În cadrul petiției online, se solicită adoptarea măsurilor necesare pentru rezolvarea cât mai urgent a trei probleme extrem de importante:

1. Redeschiderea Serviciului Consular al Ambasadei României la Beijing (închis la 1 Noiembrie 2020); 2. Înființarea unui birou consular cu sediul în orașul Guangzhou, provincia Guangdong; 3. Digitalizarea serviciilor consulare oferite de statul român cetățenilor săi de pe teritoriul Chinei. (vezi mai jos textul integral al petiției).

Inițiatorii petiției au adresat un apel tuturor românilor rezidenți în China, dar și românilor aflați în aceasă perioadă în afara Chinei ca urmare a pandemiei, pentru a semna petiția până la data de 8 Februarie 2021. Petiția poate fi semnată în sistem online AICI

Petiție a cetățenilor români din R.P. China

PETIȚIE

Prin care, noi, cetățenii români cu drept legal de ședere pe teritoriul Republicii Populare Chineze, solicităm respectuos autorităților și instituțiilor publice românești cu atribuții în acest domeniu, să ia măsurile care se impun pentru:

1. Redeschiderea Serviciului Consular al Ambasadei României la Beijing așa cum a fost acesta suspendat în data de 1 noiembrie 2020 sau delegarea unui funcționar consular pentru rezolvarea cererilor în materie în cauzele urgente din Beijing și nordul Chinei;

2. Înființarea unui birou consular cu sediul în orașul Guangzhou din provincia Guangdong, care să corespundă nevoilor cetățenilor români cu reședința în zona de sud a Chinei;

3. Digitalizarea serviciilor consulare oferite de statul român cetățenilor săi de pe teritoriul Chinei, prin eliberarea în format electronic a unui număr de documente pentru valabilitatea cărora nu este necesară deplasarea și prezența fizică la Consulat.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, De departe ... România, Din arhive, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la Românii din China au lansat o petiție pentru normalizarea serviciilor consulare!

 1. Pingback: Dezinformare și bătaie de joc pe seama MAE și ministrului Aurescu! | Octavpelin's Weblog

 2. Pingback: De unde atâta sfidare la adresa Chinei? | Octavpelin's Weblog

 3. Maria DUMITRESCU spune:

  Am vrut sa semnez si eu petitia pentru redeschiderea serviciului Consular al Ambasadei României la Beijing. Petitia este insa postata pe Google!! Chiar nimeni nu stie ca Google este blocat in China? Nu e de mirare ca s-au adunat numai citeva zeci de semnaturi ….

  • Dan Tomozei spune:

   La cât de mare a fost prezența la vot, la ultimele alegeri, numărul celor care au susținut petiția este considerabil.
   Pe de altă parte, toți cei care suntem în China utilizăm și vpn pentru comunicare.
   Numai bine!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.