China va importa mărfuri de 170 miliarde USD din țările Europei Centrale și de Est

Dezvoltarea și deschiderea economică a Chinei vor da un impuls puternic procesului de redresare și creștere economică globală, lărgind inclusiv orizonturile cooperărilor cu țările din Europa Centrală și de Est (ECE), a transmis președintele Xi Jinping în cadrul Summitului liderilor China-ECE organizat, astăzi, în sistem video-conferință.

În aceste sens, președintele Xi a anunțat că, în următorii cinci ani, China va importa mărfuri în valoare de 170 de miliarde USD din țările Europei Centrale și de Est, fiind urmărită creșterea importurilor de bunuri, dublarea importurile de produse agricole și creșterea volumul comerțului bilateral agricol cu 50%.
Liderul chinez a sublniat că parteneriatul în formatul „17+1” trebuie să servească dezvoltării și îmbunătățirii vieții oamenilor.

Potrivit acestuia, „China va accelera ritmul în promovarea unei noi paradigme de dezvoltare, cu circulația internă, ca principal pilon, și circulație internă și internațională care să se întărească reciproc„. Mai mult, China va continua să pună accent pe deschiderea instituțională, pe reglementări, management și standarde, încurajând în același timp un mediu de afaceri bazat pe principiile pieței, guvernat de lege și conform standardelor internaționale.

Relația în cadrul formatului China – ECE ar trebui să susțină „consensul verde” și să promoveze dezvoltarea ecologică, să susțină Acordul de la Paris, să contribuie la succesul Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice și Convenția privind diversitatea biologică, aprofundând schimburile și cooperarea în economia verde, energia curată și domeniile conexe.

Pentru a susține această temă, președintele Xi Jinping a anunțat că China este pregătită să coopereze cu țările ECE în ceea ce privește vaccinurile, subliniind că deja Serbia a primit un milion de vaccinuri produse de companii chineze, iar Ungaria a avansat negocierile cu un producător chinez de vaccinuri.

Nu în cele din urmă, liderul de la Beijing a declarat că formatul „17+1” ar putea fi mult mai mult de 18, fiind deja creat cadrul de cooperare multidimensional, pentru a asigura participarea tuturor țărilor din zona Europei Centrale și de Est.

În condițiile în care majoritatea țărilor europene membre ale formatului China-ECE au fost reprezentate la nivel de președinte sau premier, România a făcut din nou notă discordantă, președintele, premierul și ministrul de Externe fiind ocupați, rolul de reprezentant revenind în cele din urmă ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui.

Din verificarea gendei publice, niciunul dintre cei menționați: președinte, premier, ministru de externe, nu au avut astăzi program oficial, prin urmare au ales să sfideze relația cu China.
La rândul său, pe agenda ministrului Claudiu Năsui apare, la ziua de 9 Februarie 2021: „Nu sunt eveniment înregistrate în această zi”, situația care ne coduce la o singură concluzie și anume că desemnarea acestuia a fost făcută în ultima clipă și ca urmare a unui compromis politic în interiorul coaliției deja afirmată ca una împotriva relațiilor cu China!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CHINA-ECE, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Înţelege China, România, România - China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la China va importa mărfuri de 170 miliarde USD din țările Europei Centrale și de Est

  1. Pingback: Infobrasov.net - Ziarul brasovenilor de pretutindeni

  2. Pingback: De unde atâta sfidare la adresa Chinei? | Octavpelin's Weblog

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.