Lavrov: Occidentul își promovează dominația, prin limitarea dezvoltării altor țări!

“Viața ne dictează necesitatea de a ne construi propria linie în dezvoltarea economică și social, pentru a fi independenți de conceptele promovate de occidentali”, care își impun agenda ideologică “cu scopul menținerii dominației, prin restrângerea dezvoltării altor țări”, a declarat ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, aflat în vizită în China, la Guilin, la invitația Consilierului de stat – ministrul de Externe, Wang Yi.

“O astfel de politică contrazice tendința imparțialității și, așa cum se obișnuia să se spună, se află pe partea greșită a istoriei care își va urma drumul, în cele din urmă”, a subliniat Lavrov.

Consilierul de stat – ministrul chinez Externe, Wang Yi (dreapta) și ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, în timpul întâlnirii derulate la Guilin (China), 22 Martie 2021

Rusia și China trebuie să își “îmbunătățească dependența de sine”, ca răspuns la încercările SUA de a le restricționa capacitățile de dezvoltare tehnologică, dar și să găsească sistemele internaționale de plăți alternative la dolarul american, a declarat Lavrov. În acest context, Moscova susține formarea unei largi coaliții de țări care se opun sancțiunilor unilaterale promovate de SUA și UE, catalogată de Lavrov drept “o practică ilegală”.

Lavrov: Folosirea sancțiunilor pentru a pedepsi Rusia și China este un gest neînțelept!

“Trebuie să ne abatem de la utilizarea sistemelor internaționale de plăți controlate de Vest”, a afirmat Lavrov, subliniind nevoia unor alternative la dolarul american.

La rândul său, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a apreciat că SUA trebuie să reflecteze asupra daunelor pe care le-a adus păcii și dezvoltării globale în ultimii ani, să înceteze agresiunea unilaterală, să nu mai intervină în afacerile interne ale altor țări. Mai mult, SUA ar trebui să înceteze să mai coaguleze mici grupuri pentru ca apoi să se angajeze în confruntări de grup.

Așa cum a arătat și în cadrul dialogului avut, săptămâna trecută, la Anchorage (Alaska), cu SUA trebuie să renunțe la “vechiul și prostul obicei hegemonic” și să abandoneze “intervenția în problemele interne ale Chinei”. (vezi AICI)

Beijingul cere UE să pună capăt practicilor ipocritice, dublului standard și deciziilor greșite!

În cadrul dialogului derulat în prima zi a vizitei în China, miniștrii Lavrov și Wang au susținut că toate țările ar trebui să respecte scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, să urmărească adevăratul multilateralism, să coopereze pentru democratizarea relațiilor internaționale, acceptând și promovând coexistența pașnică și dezvoltarea comună a țărilor, chiar dacă au diferite sisteme sociale și căi diferite de dezvoltare.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.