SANCȚIUNI UE-CHINA | Beijingul cere UE să pună capăt practicilor ipocritice, dublului standard și deciziilor greșite!

China cere UE să pună capăt practicilor ipocritice, dublului standard, și să înceteze să meargă mai departe pe o cale greșită, „în caz contrar, China va adopta, cu fermite, reacții suplimentare”, a declarat, în această seară, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, după ce Beijingul a anunțat lista cu cele zece persoane și patru instituții din cadrul Uniunii Europene (UE), acuzate de grave prejudicii la adresa suveranității și intereselor Chinei, și care au răspândit cu rea intenție minciuni și dezinformări, a anunțat purtătorul de cuvânt Hua Chunying.

Decizia vine după ce Uniunea Europeană a anunțat sancțiuni unilaterale unor persoane și entități din China, invocând probleme în asigurarea drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang.

MAE chinez a transmis că decizia UE are la bază exclusiv minciuni și dezinformări, ignoră și denaturează realitatea. Mai mult, prin această decizie, MAE chinez transmite că Uniunea Europeană „interferează grav în afacerile interne ale Chinei, încalcând flagrant legile internaționale și normele de bază care guvernează relațiile internaționale” și „subminează grav relațiile China-UE”.

„China se opune ferm și condamnă cu tărie această decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt, Hua Chunying, care a subliniat că guvernul de la Beijing „este ferm hotărât să protejeze suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare”.

Potrivit datelor prezentate de MAE Chinez, persoanele și entitățile incluse în lista de sancțiuni ale Beijingului sunt: Reinhard Butikofer, Michael Gahler, Raphael Glucksmann, Ilhan Kyuchyuk și Miriam Lexmann din Parlamentul European, Sjoerd Wiemer Sjoerdsma din Parlamentul Olandei, Samuel Cogolati din Parlamentul Federal al Belgiei, Dovile Sakaliene din Seimasul Republicii Lituania, savantul german Adrian Zenz, savantul Bjorn Jerden, Comitetul Politic și de Securitate al Consiliului Uniunii Europene, Subcomisia pentru drepturile omului din cadrul Parlamentului European, Institutul Mercator pentru Studiile Chineze din Germania și Fundația Alianța Democrațiilor din Danemarca.

Toate persoanele vizate și familiile acestora li se interzice accesul în China, iar entităților persoane juridice li se interzice contactele cu China.

„China îndeamnă UE să reflecteze asupra propriilor decizii și să observe gravitatea greșelilor sale pe care trebuie să le remedieze”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al MAE chinez, îndemnând liderii UE „să nu mai dea lecții pe tema drepturilor omului și să nu mai intervină în afacerile interne ale Chinei”.

Potrivit Jurnalului Oficial al UE, uniunea a impus, astăzi, sancțiuni împotriva Chinei în legătură cu presupusele abuzuri în ceea ce privește drepturilor omului în regiunea Xinjiang. Sancțiunile UE vizează patru cetățeni chinezi și o entitate, măsură adoptată în scurt timp de SUA.

În cadrul comunicatului emis de Consiliul European se arată că „a decis, astăzi, să impună măsuri restrictive pentru unsprezece persoane și patru entități responsabile de grave încălcări ale drepturilor omului și abuzuri, în diferite țări din întreaga lume. (…) Încălcările vizate includ reținerile arbitrare la scară largă ale, în special, a uigurilor din Xinjiang în China (…)”. Comunicatul care vizează și Coreea de Nord, Libia, Rusia, Sudanul de Sud, Myanmar și Eritreea, AICI

Potrivit documentului UE, în lista persoanelor și entităților din China, supuse sancțiunilor se regăsesc: ZHU Hailun – fost adjunct al celui de al 13-lea Congres Popular al Regiunii Autonome Xinjiang-Uigure, WANG Junzheng – Secretar de partid al Corpului de producție și construcții din Xinjiang și Secretar adjunct al Comitetului de partid al Regiunii Autonome Xinjiang-Uigure, Comisar politic al Xinjiang PCC și Director general al Grupului China Xinjiang, WANG Mingshan – membru al Comitetului permanent al Comitetului de partid al Regiunii Autonome Xinjiang – Uigure, Secretar al Comitetului pentru afaceri politice și juridice din Xinjiang, CHEN Mingguo – director al Biroului Public de Securitate din Xinjiang (XPSB), vicepreședinte al Guvernului Popular al Regiunii Autonome Xinjiang-Uigure, Biroul de securitate publică al Corpului de producție și de construcții din Xinjiang.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Europa, Înţelege China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la SANCȚIUNI UE-CHINA | Beijingul cere UE să pună capăt practicilor ipocritice, dublului standard și deciziilor greșite!

  1. Pingback: China așteaptă ca UE să își demonstreze autonomia strategică! | Octavpelin's Weblog

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.