PUTIN-BIDEN | Două lumi mult prea diferite pentru o singură planetă!

Deși a fost întrebat cine a învins în “partida” SUA-Rusia de la Geneva, Putin a fost elegant și a răspuns că a fost o discuție corectă și sinceră (…) nici noi, nici SUA, nu am încercat să facem niciun fel de presiune (…) a fost o întâlnire productivă, la subiect și zăresc o stare de încredere. În realitate, cei care au urmărit integral conferințele de presă și declarația comună SUA-Rusia trebuie să admită că Moscova a reputat un succes de palmares, nu doar în plan diplomatic, ci și în planul comunicării!

Până, ieri, niciun jurnalist american isterizat de curentul BLM nu a fost redus la tăcere. Ei bine, a făcut-o Putin, care a ținut să sublinieze că în Federația Rusă funcționează legislația rusă, care nu permite curente și extreme în numele drepturilor și libertăților!

Iar dacă vorbim de comunicare, trebuie observat că SUA au preferat butaforia, cu corvete defilând în spatele lui Joe Biden în timpul conferinței de presă și aruncatul sacoului pe podium pentru că “The Sun is hot!”, în timp ce Rusia a preferat sobrietatea unui hangar. Mai mult, în timp ce la anunțarea președintelui Biden toată presa prezentă a luat poziție de drepți, la anunțarea lui Putin jurnaliștii au rămas relaxați, aștepând startul întrebărilor.

Și mai este ceva demn de semnalat (înainte de a trece la un sumar punctaj al evenimentului). Dubla măsură cu care au acționat jurnaliștii “occidentali” în timpul celor două conferințe de presă: cu puf și reținere în cazul lui Biden, fără mănuși, pe alocuri isteric, în cazul lui Putin. Spun jurnaliști “occidentali” pentru că sub numele Vocea Americii sau BBC s-au aflat jurnaliști … ruși, taxați pe bună dreptate pentru lipsa de logică!

Rusia preferă vodkă seacă!

Decizia Rusiei de a refuza conferința de presă comună a fost una bună. Așa a fost evidențiată nu doar diferența de clasă diplomatică, politică și de comunicare, dar și opțiunea fermă de a “nu sta la masă” decât dacă este neapărat necesar cu cel te-a catalogat dușman.

Președintele Vladimir Putin a ținut să sublinieze că Senatul american a declarat, prin lege, că Federația Rusă este un dușman al SUA, fapt înregistrat în 2017. Mai mult, este acuzată permanent că nu respectă drepturile și libertățile omului, că lansează numeroase atacuri cibernetice care tulbură până și procesul electoral american.

Surse americane (…) susțin că majoritatea atacurilor cibernetice din lume provin din spațiul cibernetic al SUA. Canada este a doua sursă, urmată de două țări din America Latină și apoi de Regatul Unit. După cum puteți vedea, Rusia nu se află pe lista acestor țări din al căror spațiu cibernetic provin cele mai multe atacuri cibernetice, a replicat Putin la o întrebare lansată de CNN.

Mai mult, Putin a arătat că “au existat atacuri asupra sistemului public de sănătate al unei mari regiuni din Federația Rusă, aceste activități fiind coordonate din spațiul cibernetic al SUA. “Nu cred că Statele Unite, autoritățile oficiale ale SUA, sunt interesate de acest tip de manipulare”, a ținut să declare liderul rus.

Nici în privința situației din Ucraina, Vladimir Putin nu a lăsat să se înțeleagă că este dispusă la dialog și negocieri în afara cadrului stabilit de limitele Acordurilor de la Minsk.

“Avem o singură obligație care este aceea de a facilita punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Dacă partea ucraineană este dispusă să facă acest lucru, vom lua această cale”, Rusia neavând obligații suplimentare de asumat.

La noi acasă, facem ce dorim!

La îngrijorările care privesc exercițiile militare derulate de Rusia, liderul de la Moscova a fost cât se poate de clar: “le desfășurăm pe teritoriul nostru, la fel cum Statele Unite desfășoară multe dintre exerciții pe teritoriul său”.

Însă, Putin a ținut să facă o subliniere plină de nuanțe: “noi nu ne apropiem echipamentele și trupele de frontierele Statelor Unite ale Americii, atunci când ne desfășurăm exercițiile. Din păcate, asta fac partenerii noștri din SUA, acum. Prin urmare, partea rusă, nu partea americană, ar trebui să fie îngrijorată, iar acest lucru trebuie, de asemenea, discutat, iar pozițiile noastre clarificate”.

Moscova respinge implicarea SUA în politicile interne!

Vladimir Putin a arătat că, în 2017, Congresul SUA a declarat Rusia “dușman și adversar”.

“Legislația SUA a fost modificată pentru a include dispoziții conform cărora Statele Unite trebuie să mențină regulile și ordinea guvernanței democratice în țara noastră și să sprijine organizațiile politice”. (…) “Acum, să ne punem o întrebare: dacă Rusia este un dușman, ce fel de organizații vor susține SUA în Rusia? Cred că nu cele care fac Federația Rusă mai puternică, ci cele care o împiedică, întrucât acesta este scopul Statelor Unite, lucru care a fost anunțat public. Deci, acestea sunt organizații și oamenii care sunt esențiali în punerea în aplicare a politicii Statelor Unite cu privire la Rusia.”

Prin urmare, autoritățile ruse declară atenție sporită și acțiune exclusiv în baza cadrului legislal național.

Drepturile omului american și omului rus!

În timpul conferinței de presă ținute de Vladimir Putin, jurnaliștii instituțiilor media occidentale au insistat, repetat, pe tema drepturilor și libertăților omului,  Putin cerând tuturor să privească evenimentele de pe străzile din SUA unde poliția agresează și împușcă oameni. De asemenea, să privească spre Afghanistan, unde au fost omorâți civili nevinovați, sau spre Guantanamo și spațiile de detenție secrete ale CIA de pe întreaga lume, inclusiv în țări din UE, unde oamenii sunt torturați.

Acestea apar în rapoartele despre drepturile omului? Mă îndoiesc de asta!”, a declarat Putin.

BLM … dar nu în Rusia!

Subliniind că SUA au o lege care susțin candidați și organizații din Rusia, motiv pentru care toți cei finanțați din exterior au fost catalogați drept agenți străini, “adică nu au dreptul să acționeze pe teritoriul Rusiei, Putin a declarat nu este de acceptat că “aceste organizații provoacă tulburări și revolte, învață oamenii cum să facă kockteil-molotov pe care să le folosească împotriva forțelor de ordine”.

SUA au trecut prin experiența cetățeanului afro-american omorât și întreaga mișcare Black Live Matters, nu intru în detalii, dar noi am văzut un program, violențe și revolte. Noi simpatizăm cu poporul american, dar nu dorim să se întâmple la fel pe teritoriul Rusiei și vom face tot ce este posibil ca să prevenim asta, a replicat Putin la o întrebare adresată de o jurnalistă americană, întâmplător de culoare.

Considerând că nu a primit răspunsul așteptat, jurnalista a insistat și a întreabat: de ce Putin nu duce o luptă politică marcată de corectitudine, câtă vreme toți opozanții politici sunt morți, în arest, otrăviți?

“Vorbiți despre oponenții mei care au fost otrăviți, arestați, a răspuns Putin, însă nu vorbiți despre oamenii au fost în Congresul SUA cu solicitări politice. 400 de oameni (americani – n.m.) sunt acum acuzați și riscă 20-25 de ani pe pușcărie, fiind considerați teroriști și acuzați de multe alte fapte. 17 oameni au fost arestați în timpul evenimentelor, iar trei încă sunt în arest, în condiții neclare. Niciuna din autorități nu prezintă informații legat de aceștia. O femeie a fost omorâtă prin împușcare, în timpul evenimentelor, fără să amenințe pe nimeni. Repet, simpatizăm cu poporul american dar nu dorim să se întâmple la fel pe teritoriul Rusiei”.

Bătălia pe instituțiile media … “agenții străini”

Trebuie observat că nu doar discursul american, ci și acțiunile SUA suferă de grave scăpări de memorie sau cel puțin de omisiuni.

Tensionarea și escaladarea relațiilor în domeniul mass media a fost generată de SUA, în 2019-2020, odată ce toate instituțiile de presă ruse și chineze de pe teritoriul american au fost declarate “agenți străini, iar acreditările jurnaliștilor au fost anulate, odată cu limitarea numărului de persoane în redacții. În replică, Rusia și China au aplicat aceleași măsuri.

Numai că, în conferința de presă, cel care s-a plâns și a deplâns soarta instituțiilor media americane a fost tocmai președintele Biden.

Putin a subliniat că înainte ca Rusia să declare agenți străini instituții media americane, acest gest a fost făcut de SUA cu instituțiile media rusești din SUA, cărora le-a fost ridicate acreditările. Ceea ce am făcut a fost să răspundem la acțiunile american.

Predictibilitate … pe model SUA?

Este de apreciat că multe instituții media occidentale au angajat jurnaliști ruși, unul dintre aceștia, prezenți la conferința de presă ținută de Vladimir Putin fiind cel acreditat de BBC. Lansând o întrebare în limba rusă, cu o logică greu de descifrat, privind predictibilitatea și stabilitatea acțiunilor Rusiei, acuzată că nu acționează în această direcție, Putin și-a reținut cu greu zâmbetul.

“A fost foarte greu să urmăresc logica întrebării. Există o contradicție în termeni. Spuneți că Occidentul crede, apoi dacă sunt pregătit pentru asta? Deci, dacă Occidentul crede, asta nu înseamnă că obiectiv este adevărată afirmația. Dar, dați-mi voie să vă adresez o întrebare: Ați spus că Ocidentul crede că politica Rusiei este impredictibilă. În reciprocitate, retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis a fost impredictibilă. De ce au făcut asta? Au perturbat baza strategică a stabilității. Apoi, în 2019, SUA s-a retras din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF). Asta este ceea ce numiți stabilitate?

În context, Putin a apreciat faptul că Biden a decis să prelungească, cu cinci ani, Tratatul START, privind limitarea armelor nucleare strategice.

Ucraina, spațiu de joacă american!

Mergând mai departe pe tema predictibilității și stabilității, Putin a explificat cu situația din Ucraina, din jurul Ucrainei și din Crimeea.

Despre ce stabilitate a fost vorba când au susținut (SUA – n.m.) lovitura de stat din Ucraina? Asta în condițiile în care președintele în funcție anunțase noi alegeri, cu toate revendicările acceptate, dar nu! A fost nevoie de o lovitură, cu toate ramificațiile care duc la Crimeea, la estul Ucrainei!
Spuneți că noi căutăm instabilitate. Nu! Nu cred asta. Eu văd diferit situația. Cred că încercăm să creem stabilitate în actuala situație, pentru care avem nevoie de un set de reguli, pentru o stabilitate strategică, pentru securitate cibernetică, pentru conflictele regionale.

După aproape o oră de conferință, limita președintelui Putin a fost atinsă de o întrebare venită din partea corespondentei Radio Canada, care a declarat că fetița ei, de 9 ani, este interesată de ce este relația SUA-China atât de complicată? De ce tinerii nu sunt lăsați să protesteze în Rusia?

Cât de firesc este să introduci întrebarea secundară folosindu-te de un truc și de fetița de 9 ani a încercat să lămurească Putin, care pur și simplu a plonjat în metaforă și formule de stil:

Este un lucru deosebit că fetița dumneavoastră, de 9 ani, este interesată de aceste probleme, iar răspunsul este foarte simplu (la prima întrebare – n.m.): trebuie să privești în jur, poți să vezi singură o lume frumoasă, cu oameni maturi, cu lideri ai țărilor majore, ai țărilor care dețin arme nucleare, care încearcă să facă această lume un loc sigur, prosper. Sunt oameni de pe glob care discută despre armele oribile, despre natură, cum să facem planeta curată, mările curate, cum să stopăm inundațiile și secetele, cum să asigurăm mâncare suficientă pentru fiecare de pe glob. Ce altceva discută? Ei discută despre sănătate și medicină, cum să crească copiii sănătoși, să studieze, să aibă un viitor luminos . Și îmi doresc foarte mult ca acești lideri să aibă aceste idei în minte

… cu ultimele cuvinte pe buze, Vladimir Putin a încheiat conferința de presă, părăsind sala fără să privească în urmă după ministrul de externe Sergei Lavrov, ministrul Apărării, Sergei Șoigu, și alți înalți oficiali ruși care au asistat la eveniment (vezi foto jos).(conferința de presă a președintelui Putin poate fi urmărită AICI)

SUA trăiește din filme și provocări!

De partea cealaltă, așa cum am arătat, conferința de presă a președintelui Joe Biden a fost un eveniment desprins dintr-un film cu regie pusă la punct, cap coadă. De la venirea președintelui, moment în care presa a luat poziție de drepți, la aruncarea sacoului pe scena amenajată, până la acuzațiile și interpretările teatrale la întrebări pe alocuri ridicole.

Dacă la conferința de presă rezervată Rusiei jurnaliștii au fost anti-Rusia (cu excepția presei ruse), la conferința de presă rezervată SUA, organizată ulterior, atitudinea critică a rămas aceeași … anti-Rusia!

Biden a fost menajat, tratat cu întrebări de un ridicol jignitor, singura întrebare dificilă fiind aceea în care a fost solicitat să spună de ce întâlnirea cu Putin a numai trei ore!?!

Și Biden știe că lumea este … o afacere!

Deși SUA au declarat Rusia inamic, Biden a ținut să sublinieze: i-am spus președintelui Putin că agenda mea nu este împotriva Rusiei și a nimănui; este pentru poporul american!

Asta să înseamne că poporul american dorește războaie, tensiuni regionale, revoluții, prăbușiri și crize economice globale, la pachet cu “lupta împotriva COVID-19, reconstruirea economiei, restabilirea relațiilor cu aliații și prietenii noștri”?

Am reieșit din mesajele președintelui Biden obsesia de a trata relațiile internaționale la nivel de afacere, cu o singură direcție și care se traduce prin impunerea voinței americane, oriunde în lume.

Întrebat dacă poate avea încredere în președintele Rusiei, Biden a replicat: “nu este vorba despre încredere. Este vorba despre interesul propriu și verificarea interesului propriu”.

Întrebat dacă va veni momentul să îl sune pe președintele Chinei, ca de la “un vechi prieten, la un vechi prieten” pentru a cere deschidere în fața Organizației Mondiale a Sănătății care încearcă să ajungă la originea Covid-19, Biden a replicat: “Să înțelegem ceva. Ne cunoaștem bine; nu suntem prieteni vechi. Este doar o afacere pură”.

Nu în ultimul rând, întrebat cum vede faptul că președintele rus a negat orice implicare în atacuri cibernetice, a minimizat încălcările drepturilor omului, chiar a refuzat să spună numele lui Aleksey Navalny, prin urmare cum se explică idea că a fost o întâlnire constructivă, așa cum a formulat Putin, Biden a replicat, din nou: “Dacă nu înțelegeți acest lucru, vă aflați într-o afacere greșită, și a plecat!
(conferința de presă a președintelui Biden poate fi urmărită AICI)

Concluzie oficială în trei fraze!

Întâlnirea SUA-Rusia putea să nu aibă loc. Americanii au dorit-o pentru a încerca să arate că încă sunt hegemoni. Au ratat!

Situația este evidențiată și în “Declarația comună Prezidențială SUA – Rusia, privind stabilitatea strategică” (vezi AICI). În cele trei fraze ale documentului, diplomația americană trădează tragedia diplomației de la Washington, care, repet, vede în Rusia un dușman pe care îl hărțuiește cu mercenari din interior, plătiți la bucată!

Și totuși, în declarație, SUA anunță că stă la discuții și negocieri cu inamicul, cu dușmanul, cu teroristul, ceea este în totală contradicție cu replicile din fimele proaste, din care aflăm că salvatorii planetei nu fac asta, niciodată!

Relativ recent (19 Martie 2021), în Alaska, tot la cererea SUA, diplomația americană a încasat un usturător eșec și în fața Chinei (vezi AICI), situație care vine să reconfirme că și echipa lui Joe Biden (aidoma duetului Trump-Pompeo), cu Secretarul de stat Antony Blinken în conducerea politicii externe a SUA, este dacă nu de pe altă planetă, este cel puțin dintr-o lume mult prea diferită pentru această planetă! Lumea americană …

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Multilateralism ... în doi, Rusia. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la PUTIN-BIDEN | Două lumi mult prea diferite pentru o singură planetă!

  1. Bunica spune:

    Foarte bun articolul.
    Putem preciza ca si Romania tot din „lumea americana” face parte inca demult.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.