Filmul românesc „După 40 de zile”, la BJIFF 2021

Filmul românesc „După 40 de zile”, inclus în competiţia oficială a celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Beijing (BJIFF) ediția a XI-a, a fost prezentat, astăzi, iubitorilor celei de-a șaptea arte din capitala Chinei. Proiectat în ultramoderna sală PolyMax din apropierea Pieței Tian Anmen, filmul a stârnit curiozitatea a peste 200 de spectatori plătitori de bilet.

Povestea personajelor principale, Emil și Titi, interpretate de Mircea Andreescu și Valer Dellakeza, o serie curiozități legate de secvențe din film, care au atras atenția publicului, au fost lămurite de regizorul Andrei Gruzsniczki și producătorul Andreea Dumitrescu, care au intrat într-un dialog România-China, prin intermediul unei sesiuni video-conferință (foto jos).
A fost momentul în care actorii și realizatorii filmului „După 40 de zile” au fost răsplătiți cu aplauze, mulți dintre spectatori descoperind în premieră o serie de detalii de ordin cultural și social din viața satului românesc, legate de viață și moarte, de viața de dincolo.

Ajuns la ediția cu numărul XI, Festivalului Internațional de Film de la Beijing este un spațiu comun pentru producțiile cinematografice și cineaștii din România. La edițiile anterioare, în juriul festivalului au fost invitați Radu Jude și Călin Peter Netzer, publicul chinez având ocazia să vizioneze cele mai bune producții românești ai ultimilor ani: „Poziţia copilului”, „După dealuri”, „Bacalaureat”, „Două lozuri” sau „Aferim”.

Prin intermediul filmului „După 40 de zile”, publicul și cineaștii chinezi au șansa să descopere ce înseamnă, încă, lumea satului românesc, îmbătrânit, dominat de tradiții, prietenii și superstiții care dau unicitate și care merită aprofundate dincolo de perspectiva antropologică, așa cum a reușit Andrei Gruzsniczki.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.