China a trimis în spațiu alți trei taikonauți!

După aproximativ șase ore și jumătate de zbor și manevre de andocare, nava spațială cu echipaj uman Shenzhou-13 s-a conectat cu success, în acestă dimineața (6:56 ora Beijing) la modulul central Tianhe al stației spațiale chineze Tiangong. Potrivit Agenției Spațiale din China, naveta Shenzhou-13 a intrat pe orbita stației spațiale la care au fost conectate transportoarele Tianzhou-2 și Tianzhou-3, în cadrul celei de-a doua misiuni cu echipaj uman din proiectul construcției stației spațiale chineze.

La bordul rachetei transportoare Marșul cel Lung-2F s-au aflat taikonauți Zhai Zhigang (55 ani, 1.1100 ore de zbor – comandant), Wang Yaping (femeie, 41 ani, 1.567 ore de zbor) și Ye Guangfu (41 ani, 1.100 ore de zbor), care au intrat fără probleme în modulul central al stației spațiale. Potrivit programatului stabilit la sol, cei trei vor rămâne în spațiu timp de șase luni, urmând să fie stabili un record pentru o misiune spațială chineză.

Ye Guangfu (stanga), Zhai Zhigang (centru), Wang Yaping (dreapta), echipajul misiunii Shenzhou-13

Între misiunile pe care le au de îndeplinit cei trei se regăsesc testarea tehnologiilor utilizate în procesul de asamblare a noii stații spațiale: redocarea robotică a cabinei asistată de brațe și procedure de telerobotică controlată manual. Echipajul va realiza ieșiri în spațiu pentru a instala un adaptor de braț robotic și un sistem de suspensie, care va fi utilizat în procesele viitoare de asamblare a stației spațiale.

De asemenea, taikonauții chinezi vor derula experimente și demonstrații științifice în domenii precum medicina spațială și microgravitația, vor testa performanțele și compatibilitățile tuturor sistemelor stației spațiale a Chinei a cărei construcții este stabilită să fie finalizată până la sfârșitul anului 2022.

China a planificat 11 misiuni pentru finalizarea stației spațiale propii, pe durata anilor în 2021 – 2022, programul incluzând: trei lansări de module spațiale, patru zboruri de nave de marfă și patru misiuni cu echipaj.

Lansarea navetei Shenzhou-13 este cea de-a cincea misiune din 2021, după lansarea modulului central Tianhe, în luna Aprilie, andocarea navetei de marfă Tianzhou-2, în luna Mai, trimiterea unui echipaj uman pe stația spațială, în luna Iunie, și andocarea navetei de marfă Tianzhou-3, în Septembrie.

Modulul central Tianhe și navetele spațiale Tianzhou-2 și Tianzhou-3 au format un complex care operează pe orbita Terestră.

După încheierea misiunii Shenzhou-13 cu echipaj uman, în Aprilie 2022, și după evaluarea întregului proiect, China va efectua celelalte șase misiuni, pentru finalizarea și operaționalizarea complete a stației spațiale.

În 2022, proiectul are stabilite lansarea navei spațială Tianzhou-4, navei spațiale cu echipaj uman Shenzhou-14 și navei Tianzhou-4 pentru asigurarea proviziilor necesare echipajului Shenzhou-14.

În timpul prezenței în spațiu al echipajului misiunii Shenzhou-14, vor fi lansate laboratoarele spațiale Wentian și Mengtian care vor fi conectate la modulul central Tianhe.

De asemenea, vor fi lansate navetele spațiale Tianzhou-5 și Shenzhou-15, pentru a începe rotația în orbită, a echipajului din stația spațială.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Descoperind China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Stația Spațială a Chinei, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.