CHINA: Monopolul – Cauza așa-numitei „crize energetice globale”, exagerate!

În cadrul unei conferințe organizată zilele acestea la Beijing de Greenpeace, Federația de mediu din Întreaga Chină și Proiectul privind schimbările climatice și cercetarea energetică a Institutului de cercetare a energiei de pe lângă Universitatea Beijing, Prof. Kevin Tu Jianjun, expert în energie cu experiență în Asia și Europa, a prezentat o serie de aspecte care vin să infirme tezele promovate în media occidentale privind criza energetică din China, dar și să explice cauzele care au dus la exagerarea „crizei energetice globală”, subiecte pe care a subliniat că evită să le include în sintagma „criză energetică”.* (Surse: BaiDu, FinanceSina, JECI)

Prof. Kevin Tu Jianjun (foto dreapta) a arătat că încă din luna Septembrie 2020, în aproximativ 20 de provincii, municipalități și regiuni autonome din China au fost experimentate diverse acțiuni pentru întreruperea curentului electric, interpretarea motivelor putând fi descrisă ca fiind divergentă. Totuși, are acest program, aplicat pe piața energiei din China, legătură cu așa-numita „criză a energiei”? Răspunsul părții chineze este NU, în condițiile în care autoritățile sunt interesate să aplice obiectivul emisii zero sau obiectivul intern dublu carbon.

În aceste condiții, interpretarea marilor fluctuații pe piața internațională a energiei din perspectiva tranziției energetice globale trebuie văzută mult mai larg.

Cu mai puțin de un an în urmă, în ceea ce privește piața globală a energiei, mass-media a discutat mai multe despre excesul de energie sau de supracapacitate.

De exemplu, prețul cărbunelui din Indonezia a atins un nivel minim istoric în Sseptembrie 2020, determinând părțile interesate să exprime îngrijorarea cu privire la capacitatea excesivă pe piața globală a cărbunelui, care depășea cererea declarată până la sfârșitul anului 2022. În Septembrie, experții internaționali în domeniul energiei au comentat că, din cauza dezvoltării rapide a energiei curate, situația de aprovizionare a industriei gazelor naturale trebuie atenuată, prin aprofundarea reformelor industriei.

Prin urmare, de la cărbune, la petrol, la gaze naturale, în 2020 se discuta de supracapacitate.

Astăzi, după aproape un an, este înregistrată creșterea prețurilor spot la gazele naturale din întreaga lume, ducând la o creștere semnificativă a prețurilor la electricitate în Europa.

În ceea ce privește volatilitatea recentă a pieței globale, Prof. Kevin Tu Jianjun este tranșant: “personal nu cred că este o criză energetică în adevăratul sens”.

La începutul acestui an, s-au produs întreruperi pe scară largă în Texas (SUA), care au fost greu de rezolvat. Suprapunerea pandemiei și a frigului sever ar trebui considerate ca atingând severitatea crizei energetice.

Deși fluctuațiile mari de pe piața globală a energiei nu au atins nivelul de criză, pot fi analizate cauzele acestei runde de mari fluctuații pe piața globală a energiei, din perspectiva cercetării crizei energetice.

În teorie, energia poate fi împărțită în energie primară și energie secundară. Având în vedere acest lucru, crizele energetice pot fi, de asemenea, clasificate în categorii similare: crizele energiei primare și crizele energetice secundare.

În istorie, criza energiei primare și cea energetică secundară nu au avut loc, în general, în același timp. Motivul este foarte simplu. Datorită monopolului industriei și a relației de substituție nesemnificativă între diferite tipuri de energie, industria energetică a fost fragmentată de mult timp, prioritate fiind data industriei.

Fragmentarea industriei energetice are un alt motiv important legat de criza energetică.

După criza energetică din 1973, a fost schimbată soarta petrolului în industria energetică din majoritatea țărilor. Acest lucru a dus, cu excepția unor țări producătoare de petrol, la separarea industriei energetice, a industriei petrolului și a gazelor.

Succesul revoluției americane în domeniul gazelor de șist a crescut influența și interesul SUA, iar importanța gazelor naturale pe piața globală a energiei a devenit un fapt incontestabil.

Însă, dezvoltarea energiilor regenerabile intermitente este acum principala prioritate a tranziției energetice globale.În perioada de tranziție, corelația dintre criza energiei primare și cea energetică secundară a crescut foarte mult.

Deși tranziția energetică este un concept de bază al istoriei energiei, cercurile academice nu au ajuns încă la o concluzie cu privire la definiția acesteia.

Comunitatea internațională este controversată cu privire la cea de-a patra tranziție energetică în curs, dar există încă un consens larg, adică această rundă de tranziție trebuie să fie o tranziție curată și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de activitățile umane.

Din această perspectivă, creșterea globală a prețurilor la gazele naturale și creșterea prețurilor la electricitate în Europa pot fi atribuite mai multor cauze.

Nu există nicio îndoială că actuala rundă de volatilitate a pieței este strâns legată de tranziția energetică, deoarece tranziția energetică este fundalul epocii în care are loc această rundă de volatilitate a pieței.

Apoi, conexiunea la rețea pe scară largă a energiei regenerabile intermitente necesită o soluție sistematică pe termen mediu și lung. Cu alte cuvinte, dacă nu există un plan de acțiune bine gândit, poate aduce unele provocări economiei, politicii și stabilității sistemului.

Nu în ultimul rând, agenda cu emisii zero a Chinei a redus foarte mult dorința țărilor europene și americane, în special a companiilor internaționale de energie, de a investi în industria energiei fosile, fapt care s-a reflectat și în economiile emergente.

Prof. Kevin Tu Jianjun subliniază că, în calcul, trebuie luați în considerare și factorii geopolitici internaționali.

Tensiunile de lungă durată dintre Europa, SUA și Rusia, efectele Brexit, pandemia COVID-19, care au crescut incertitudinile în predicția nivelurilor de activitate social, dar și epuizarea resurselor în unele zone naturale majore.

În plus, după ce Uniunea Europeană a exportat cu succes agenda de tranziție energetică către alte țări, o consecință imediată a fost o creștere a cererii de gaze naturale în economiile emergente, precum China și India, fenomen care a dus direct la creșterea cererii și prețurilor pe piața internațională, simultan cu creșterea concurenței pe piața gazelor naturale.

Situația globală energetică este una încă stabilă, consideră Prof. Kevin Tu Jianjun, care găsește firească tensionarea atmosferei ci echilibrarea cuprinzătoare a modului și vitezei obiectivelor strategice pe termen mediu și lung, în accord cu obiectivele, capacitățile și politicile fiecărei țări.

Situația energetică din China

În ceea ce privește situația energetică din China, unde au fost înregistrate întreruperie de curent în unele zone, una din cauze este cărbunele în cantitate redusă.

“Această propoziție sună foarte simplu, dar conotația reală este destul de complicată și dificil de rezolvat complet într-o perioadă scurtă de timp. Al doilea este obiectivul de control al consumului de energie evaluat trimestrial de guvernul central. Dacă comparați barometrul finalizării obiectivelor duble de control al consumului de energie în fiecare regiune, în prima jumătate a anului 2021, cu lista provinciilor și orașelor în care întreruperile de curent electric au fost stabilite în Septembrie 2021, este greu de spus de ce nu există zone în care energia să fie întreruptă. Desigur, deoarece generarea de energie non-fosilă în unele zone nu a atins nivelul așteptat, a exacerbat și mai mult dezechilibrul dintre cerere și ofertă.”

Prof. Kevin Tu Jianjun arată că motivele profunde pot fi rezumate într-o singură propoziție: industria energetică a Chinei este un amestec de economie de piață și economie planificată, sau vă puteți bucura de dividendele duale ale pieței și economiei planificate, dar trebuie să suportați când sunt probleme.

De ce China, cel mai mare producător și consumator de cărbune din lume (peste 55% din nivelul global), este lipsită de cărbune?

Primul motiv este că, în perioada celui de-al XIII-lea Plan Cincinal (2016-2020), industria cărbunelui din China, în special industria minieră, a fost sever suprasolicitată.

Prin urmare, în pentru perioadele Planurilor Cincinale XIV și XV a fost stabilită o reducere puternică a capacității de producție.

Potrivit statisticilor, capacitatea de producția a fost redusă cu aproximativ un miliard de tone, în timpul celui de-al XIII-a Plan Cincinal, la nivel național, în timp ce capacitatea de producție a cărbunelui aprobată din 2016 până în 2021, este de doar aproximativ 350 milioane tone. Asta a dus imediat la creșterea prețului cărbunelui.

În al doilea rând, dintr-o perspectivă pe termen mediu-lung, industria energetică trebuie reglementată, deși asta poate rezolva unele probleme pe termen scurt.

Există o altă consecință neașteptată a legalizării industriei energetice: Mongolia Interioară investighează corupția în câmpul de cărbune și cocs în ultimii doi ani și investighează de 20 de ani. Statisticile disponibile publicului în luna mai a acestui an au arătat că 62 de cadre la nivelul biroului din Mongolia Interioară au fost afectate de anticorupție și 227 la nivel de județ și birou. Se poate imagina impactul asupra industriei cărbunelui din provincie. Desigur, în alte mari provincii producătoare de cărbune, anticorupția este, de asemenea, în curs de desfășurare, în contextul actual, cu siguranță va avea un impact asupra capacității reale de producție a industriei cărbunelui.

În concluzie, elasticitatea prețurilor aprovizionării cu cărbune a Chinei a scăzut brusc în acest an, așa că actuala industrie internă a cărbunelui este lipsă de aprovizionare, iar  problema prețurilor ridicate s-ar putea să nu fie rezolvată complet pe termen scurt.

Guvernul de la Beijing chinez acordă o mare importanță apariției problemei tăierilor de energie electrică. La data de 8 Octombrie a.c., premierul Li Keqiang a propus extinderea fluctuației prețurilor tranzacțiilor de piață la energia electrică, până la 20%, fără a exista un plafon pentru creșterea prețurilor pentru întreprinderile cu consum intensiv de energie.

Într-un raport al Comisiei Naționale pentru Energie, prezentat la data de 9 Octombrie a.c., există câteva cuvinte cheie care merită reținute: “construcția rezonabilă a energiei avansate pe cărbune”, “accelerarea construcției transportului de cărbune și a transmiterii energiei electrice”, “promovarea exploatării cărbunelui în condiții de siguranță și ecologic”, “promovarea energică a utilizării curate a cărbunelui”, “corectarea limitei de putere și producția unice pentru toate, sau reducerea carbonului în campanie”.

După întreruperea curentului electric, în multe zone au fost utilizată o „așezare plană” colectivă, pentru a forța introducerea unor măsuri de control cu ​​caracteristici chinezești.

Tranziția energetică a Chinei ar trebui să împiedice unele zone să profite de vârful consumului de cărbune, să se evite sufocarea și risipa, fără să se clatine din cauza unei mici tulburări existente pe piață, generat  de obiectivul strategic major ținta “dublu carbon**”, care promovează creșterea consumului de gaze naturale.

*Text reprodus după o prelegere susținută de Prof. Kevin Tu Jianjun, Consultant principal al Forumului de tranziție energetică Agora din Germania, Profesor invitat la Școala de Mediu a Universității Normale din Beijing, Cercetător vizitator la: Centrul Global de Politici Energetice al Universității Columbia, Institutul Francez de Relații Internaționale și Institutul de Cercetare Energetică al Universității din Beijing. De asemenea, a fost director al Departamentului de Cooperare din China al Agenției Internaționale pentru Energie.

**La dezbaterea generală a celei de-a 75-a Adunări Generale a Națiunilor Unite din Septembrie 2020, China a propus pentru prima dată ca emisiile sale de dioxid de carbon să atingă vârful înainte de 2030 și să depună eforturi pentru a atinge obiectivul neutralității carbonului până în 2060. Liderii chinezi au reiterat planul ambițios în cadrul Summitul liderilor privind clima (22 Aprilie 2021), când ai promovat obiectivul “dublu carbon” și au afirmat că țara aderă la o cale de dezvoltare ecologică, verde și cu emisii reduse de carbon.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.