Prejudecata. Boală cu transmitere … occidentală!

Una dintre bolile care macină românul este plasarea pe o poziție superioară în fața realității celuilalt. Incapabil să își rezolve propriile probleme, angoase, crize existențiale, românul a devenit expert în problemelor celorlalți. Sunt destui români auto-evaluați experți, analiști, comentatori, gata să se exprime pe absolut orice domeniu. Singura lor pregătire” pe subiectele abordate este acumulată din Internet. Cu o mână de idei fixate în munți de prejudecăți care sfidează știința și realitatea obiectivă, cu decupaje de imagine, sunt experții care nu văd pădurea din cauza unui copac.

Din simpla poziție de observator al Chinei, în ultimii 12 ani am învățat că zgomotul și cantitatea sunt hainele superficialilor. Acest balast se acumulează și obligă superficialii să devină din proști, tot mai proști, pentru că se adresează unor mase de oameni cu o educație precară. Când te adresezi proștilor, trebui să te exprimi pe nivel, chiar și așa existând riscul să nu fii înțeles.

Cei care se exprimă docți pe subiectul China, vlogeri, analiști, comentatori, ar trebui să înțeleagă măcar diferențele culturale, educaționale, dintre Asia și Euro-America. Ești ridicol dacă judeci un român după șabloanele unui francez sau olandez. Prin urmare, ești un îngrămădit dacă judeci un chinez după șabloanele euro-atlantice.

Ai nevoie de ani de studii, de conviețuit, de întrat în subtilitățile culturale dominante ale societății chineze de azi, pentru a emite pretenția că poți vorbi despre China, o țară cu orgolii, cu ambiții, cu potența de a emite pretenția de a fi respectată.

Tu ești românul redus la nivelul unui consumator de produse expirate vândute la suprapreț, ești condus de lideri care vând țara la bucată, ești desființat cultural și istoric, ești transformat în nimic prin lipsa de reacție la propria realitate … dar ești judecătorul suprem în relația cu China și realitățile de aici!

Ce te face să nu judeci cu aceeași măsură realitățile din SUA? Pentru că nu le cunoști? Pentru că la știri nu vezi cele peste 20 de milioane de homeless? Pentru că nu le cunoști? Pentru că la știri nu vezi zecile de oameni omorâți zilnic de nebuni cărora legea le dă voie să aibă o armă de foc? Pentru că nu știi că americanii au ajuns să refuze serviciile medicale din cauza costurilor uriașe care îngroapă familia celui bolnav? Pentru că SUA sunt modelul perfect al unei țării unde oamenii contează doar în mesajele politice?

Acest model este preluat în ritm galopant de Uniunea Europeană. Dar, ești incapabil să reacționezi. Pentru că te preocupă China, servită de vlogeri și experți în nimic concret!

Reținerea! Reținerea și preocuparea de sine și de ȚARĂ! Asta ar trebui să consume ziua fiecăruia dintre români. Necum China, SUA sau UE, chiar dacă acestea ne domină și determină existența prin forța lor.

Vlogerii și experții în nimic nu au condus o comună, dar sunt specialiști în țări, în măsuri și decizii sociale, medicale, economice, politice …

Câtă vreme nu avem responsabilitatea celor 1,44 miliarde de chinezi, ar fi onorabil să fim mai reținuți și să-i lăsăm pe ei să se descurce, în propria țară, cu propriile metode și soluții.

Renunțați la prejudecata că le știți pe toate. Falsa superioritate că puteți judeca și comenta orice este o dovadă a lipsei de educație. Este una dintre bolile cu transmitere occidentală care au infectat și decimat cultura și societatea din România!

Fiți mai reținuți cu exteriorul și mai atenți la interior. Sunt milioane de români care suferă, de care nu vă pasă. Sunt sute de mii de copii care dorm flămânzi, nespălați, care nu ajung la școală, de care nu vă pasă. Sunt sute de mii de bătrâni care mor în singurătate, sărăcie și boală, de care nu vă pasă. Pentru că voi aveți (și) grija Chinei!

Fiți mai reținuți cu exteriorul și mai atenți la interior. Este o practică obligatorie la nivel politic în România. Pentru că la București și Bruxelles, politicienii români au devenit “specialiști” în problemele altor țări, în condițiile în care ei nu sunt decât pioni, executanți, recitatori de mesaje străine, sunt cel mult martorii inconștienți la evenimente regizate care să distorsioneze și ascundă realitatea.

Fiți mai reținuți cu exteriorul și mai atenți la interior!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, România, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la Prejudecata. Boală cu transmitere … occidentală!

  1. Perfect surprinse anumite trăsături ale „României educate”! Nimeni nu și-a mai pus problema cum s-a ajuns ca principalii conducători sa fie etnici germani, francezi etc. darămite să renunțe la omnisciență, deși NU o consider caracteristica tuturor. Mai sunt și excepții, cei drept puține, dar există. Ceilalți au o scuză, nicidecum a prostiei sau a lipsei dorinței de-a se documenta din mai multe surse și apoi de filtrare a informațiilor cu propria minte, ci justificarea constă în zecile de ani și de miliarde de dolari investiți în spălarea creierelor. Detergentul a fost de calitate, pare-se…. 🙂
    Cei care „vor spitale nu catedrale”, care „vor o țară ca afară”, care au stat acasă la referendumul pentru familie, care NU manifestă dezgust și oripilare față de agenda extremistă LGBT, față de de anti-creștinismul tot mai evident al „dreptei” globaliste (știut fiind faptul că o stângă suveranistă venită din zona naționalistă nu se regăsește în eșichierul politic românesc), în fața acestora gândirea justă, raționamentul consecvent și temeinic, cumpătarea și sobrietatea nu reprezintă algoritmi de luat în seamă.
    Tot mă-nvârt în jurul cozii pentru că nu-mi doresc să folosesc cuvinte „tari”, nici să-mi insult conaționalii. Dar adevărul este, că ne-am transformat dintr-un stat independent într-o colonie, dintr-o națiune într-o gloată de proști, în vreme ce sforarii propagandei s-au metamorfozat: de la odraslele foștilor „eliberatori” veniți pe tancurile sovietice pentru a ne „blagoslovi” cu „libertatea de la Răsărit” la „vajnicii” occidentali cu rol de-a „torpila” nu numai instituțiile statului, ci și profunzimea spirituală a acestui popor. Atât cât a mai rămas din ea după pogromul intelectualității românești din anii de triumf ai Anei Pauker.
    Cât despre turma cuvântătoare de prin mass-media, aceasta fie se încadrează în secțiunea de sclavi „amuzanți” și inconștienți plătiți să-i țină pe hipsterii frumoși și liberi, care au doar grija hainelor și-a cluburilor de fițe, ancorați în reality show-uri de duzină, fie în secțiunea trompetelor propagandistice ale Occidentului la fel de regește remunerate, care NU vor relata niciodată în mod obiectiv realitățile de la Beijing și Shanghai sau despre adevăratele motive ale schimbării guvernului în Pakistan, fie în secțiunea opoziției controlate precum ActiveNews, spre exemplu. Așadar, cei care vor să NU se supună manipulării și îndoctrinării nu au altă posibilitate decât să se informeze pe cont propriu. Ca să ajungă aici, trebuie să aibă un fundament intelectual bine definit, ceva cultură și ceva valori căpătate din propria familie, fiind nevoiți să aleagă, să discearnă, să ierarhizeze, să tindă spre anumite lucruri și să respingă altele, totul, dar absolut totul, fiind necesar să se petreacă sub amprenta lucidității. Fără toate acestea, ajungem să admirăm ceea ce este de disprețuit și să disprețuim admirabilul. Venind pe blogul dumneavoastră și să răstindu-ne din spatele monitorului, de ce nu redați în paginile secțiunii urletele chinezilor înfometați și uciderea animalelor de companie, izolarea familiilor de copii etc. dar fără să facem distincția clară între cele două orașe din China, fără să căutăm și alte surse scrise și alte canale de transmisie și alte prelucrări ale informațiilor, mi se pare un strabism care, în afară de faptul că ne va sluți ireparabil pe noi înșine, va crea în jurul nostru acel gol din jurul bețivilor care se joacă cu arma încărcată.
    Din păcate, problema ridicată de dumneavoastră în articol nu se poate rezolva numai prin utilizarea unor semnale de alarmă (chiar de bună-credință, așa cum sunt ele) spre a avertiza fisurile și petele din aureolele lor strâmbe. Defrișarea buruienilor s-a făcut întotdeauna printr-o largă concentrare de opinii, prin neutralizarea terenului propice lor, prin promovarea neobosită a marilor valori etice, prin dăruire și spirit constructiv. Numai așa, zic eu, falșii idoli – apariții meteorice, de altfel – vor fi împinși spre margine și anonimat, adresă inevitabilă a tot ceea ce este dezaxare și stridență în societatea noastră. Cum nimeni nu mai este dispus să se înhame la un asemenea deziderat, cum nimeni nu mai este dispus să fie „atent la interior” (așa cum bine subliniați!!!) nu ne mai rămâne decât să ne bălăcim în aceeași criză a banalității și mediocrității similară occidentalilor, modele sinistre pe care le avem de 33 de ani încoace.

  2. Doina Munteanu spune:

    China este in atntia tuturor, mai ales in contextul actual. Pentru ca este una dintre cele 3 mari puteri mondiale actuale. Razboiul actual din Ucraina este de fapt un razboi intre Rusia si SUA+UE, purtat pe teritoriul Ucrainei. Razboiul este perceput de f. multa lume ca un conflict intre globalisti si suveranisti. Lumea se teme de un al treilea razboi mondial, care poate fi si ultimul.
    Atitudinea Chinei fata de acest conflict are o importanta majora. Probabil ca de aceea atata lume isi da cu parerea si isi pun intrebari despre China.
    Cel mai discutat subiect despre China in Romania zilele astea este cel al dezastrului pandemiei din Shanghai, de unde au aparut si imagini ingrozitoare, cu impact emotional negativ deosebit. Normal ca lumea s-a ingrozit si vorbeste vrute si nevrute, este o reactie fireasca, mai ales la noi, romanii, care suntem un popor expansiv.
    Presupun ca stiti si Dvs. despre acele imagini si probabil le puteti compara cu imaginile oferite de catre media chineza. Dar realitatea nu o puteti cunoaste decat la fata locului, unde accesul nu este posibil/permis (din fericire).

    • Dan Tomozei spune:

      Repet … imaginea „dezastrului pandemiei din Shanghai” este o construcție a presei occidentale, preluate în România, care decupează și distorsionează realitatea, pentru a deturna atenția oamenilor de la dezastrul social și economic din România și Occident.

      • Mares Ioana spune:

        Am ajuns la concluzia urmatoare:nu vedem bârnă din ochii noștri!Tare îmi doresc sa fim mai patrioti cu adevărat,sa ne vedem de sărăcia noastră,sa găsim resurse,idei,pt a depasi obstacolele economice actuale. Privim peste ocean,când mai bine am lua seama,la poporul chinez,muncitor,tenace…..sunt o admiratoare sincera,am lucrat cu chinezi,am învățat multe…..o lume aparte,lăsată de Dumnezeu,pt a lua seama,a învață,a respecta!!!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.