Politica “O țară, două sisteme” este o garanție fundamentală pentru prosperitatea și stabilitatea regiunii și a Chinei, garantând pe termen lung prosperitatea și stabilitatea Regiunii Administrative Speciale Hong Kong (HKSAR), asigurând bunăstarea compatrioții, a declarat președintele Xi Jinping, în cadrul unui mesaj transmis la sosirea în regiune, pentru a participa la ceremoniile aniversare.
După ce, în 1997, a recuperat Honk Kong de la Marea Britanie, iar în 1999 Macao, de la Portugalia, China continuă eforturile și își afirmă ambiția de a readuce administrativ și Insula Taiwan în subordonarea guvernului central.
Ceremoniile aniversare de astăzi și preluarea celui de-al șaselea mandat al RASHK au fost derulate respectând o serie de măsuri anti-epidemice, ținând cont de faptul că regiunea continuă să fie un focar de transmitere Covid-19. (Surse: Xinhua, CGTN, China Daily)
Președintele Xi, alături de delegația oficială de la Beijing, a ajuns la Hong Kong cu trenul de mare viteză, distanța de aproape 2.400 de kilometri până în stația West Kowloon fiind acoperită în aproximativ opt ore. Xi revine la Hong Kong după cinci ani, când a participat la aniversarea de 20 de ani de la întoarcerea regiunii sub administrarea centrală a Chinei, în 2017.
Acesta a subliniat că atâta timp cât principiul “O țară, două sisteme” va fi susținut, Hong Kong va avea un viitor tot mai luminos și va aduce noi contribuții la marea întinerire a națiunii chineze.
Liderul Chinei a participat, astăzi, la o serie de evenimente oficiale, între care și preluarea mandatului de către noul guvern al celui de-al șaselea mandat al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong (RASHK), de asemenea predarea mandatului de către fostul șef-executiv al regiunii, Carrie Lam.
Noul șef-executiv al regiunii, John Lee, a fost ales la începutul lunii Mai a.c. din poziția de unic candidat, cu 97,74% din voturile membrilor comisiei electorale formată din 1.500 de membri. Până la alegerea în funcție, în ultimii cinci ani, acesta a deținut funcția de șef al Securității din Hong Kong.
În mesajul transmis în cadrul ceremoniei de aniversare și de preluare a mandatului, John Lee a declarat că sistemul “O țară, două sisteme” este gardianul de bază al regiunii și garantul stabilității. Acesta subliniat că “regiunea ocupă locul 19 în lume după nivelul respectării statului de drept, în fața multor țări care reclamă drepturile și libertățile”.
Între prioritățile mandatului asumat de John Lee se regăsesc îmbunătățirea sistemului de învățământ, educarea noii generații de tineri, contribuția la procesul de renaștere și întinerire al Chinei.
În fața președintelui Xi Jinping, a fost depus jurământul de credință față de China, guvernul central și guvernul Hong Kong, toți membrii celui de-al șaselea mandat al noului guvern al RASHK fiind prezentați public.
Sistemul “O țară, două sisteme”
este politica de bază pe care guvernul central al Chinei o aplică în Hong Kong, de la reluarea exercitării suveranității asupra regiunii, de la data de 1 Iulie 1997, politică agreată cu Marea Britanie și angajată pentru o perioadă de 50 de ani.
Legat de această politică, președintele Xi a subliniat nevoia ca întreaga administrație din Hong Kong să rămână fideli principiului de baza “o singură țară”, valorificând beneficiile “două sisteme”.
Xi jinping: “Nu există niciun motiv pentru a fi schimbat un sistem atât de bun”
În mesajul său, președintele Xi Jinping a subliniat că politica “O țară, două sisteme” a fost testată, fiind dovedit în repetate rânduri că “nu există niciun motiv pentru a fi schimbat un sistem atât de bun, trebuind respectat pe termen lung”.
Potrivit acestuia, “o țară, două sisteme” este o inițiativă care nu are precedent, scopul ei de fiind acela este de a susține suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare ale Chinei, menținerea prosperității și stabilității pe termen lung în Hong Kong și Macao. De asemenea, Xi a arătat că sistemul democratic al RASHK, care se conformează politicii “o țară, două sisteme” și statutului constituțional al regiunii, este propice pentru apărarea drepturilor democratice ale rezidenților din Hong Kong, pentru menținerea prosperității și stabilității în regiune.
“Tot ceea ce a făcut guvernul central este în beneficiul țării noastre, al Hong Kong și Macao, al compatrioților noștri din Hong Kong și Macao. Guvernul central acordă o susținere totală regiunii pentru o mai mare și strânsă cooperare economică exterioară”, a subliniat Xi.
Susținerea suveranității naționale, securității și intereselor de dezvoltare reprezintă principiul primordial al politicilor “o țară, două sisteme”. Pe baza acestei premise, Hong Kong și Macao își mențin sistemul capitalist pe termen lung, bucurându-se de un grad ridicat de autonomie, a arătat Xi Jinping.
Nu în cele din urmă, președintele Xi Jinping a evidențiat nevoia noilor oportunități pentru asigurarea educației, bunei creșteri și succesului tinerilor.
Legea Securității din Hong Kong
La data de 30 Iunie 2020, a fost adoptată o nouă lege privind securitatea națională în Hong Kong, pentru a aborda riscurile în creștere pentru securitatea națională.
Potrivit declarațiilor oficiale, până la adoptarea noii legislații, legea securității din Hong Kong era construită pentru a servi interesele de securitate ale Marii Britanii, acesta fiind unul dintre motivele pentru care legea a fost schimbată. Apoi, autoritățile centrale chineze și cele ale regiunii au subliniat necesitatea ca în sistemul administrativ și de securitate al regiunii și al Chinei să nu se poată interveni din afara țării, respectând totodată principiul „o țară două sisteme”.
La Articolul 2 prevede că țara se opune cu hotărâre amestecului în afacerile ale HK de către orice forțe străine sau externe, sub orice formă, și va lua măsurile necesare pentru a împiedica aceste acțiuni.
La Articolul 3 se specifică faptul că este responsabilitatea constituțională a HK să protejeze suveranitatea națională, unitatea și integritatea teritorială, subliniind faptul că HK trebuie să completeze legislația de securitate națională, iar organele administrative, legislative și judiciare din HK trebuie să prevină, să oprească și să pedepsească actele care pun în pericol securitatea națională.
La Articolul 4 se specifică faptul că HK trebuie să instituie și să îmbunătățească instituțiile și mecanismele de aplicare pentru asigurarea securității naționale, iar când va fi necesar, organele de securitate națională ale Guvernului Central vor înființa agenții în HK, pentru a îndeplini îndatoririle de protejare a securității naționale.
La Articolul 5 se specifică faptul că directorul executiv al HK trebuie să raporteze periodic Guvernului Central îndeplinirea obligației de a proteja securitatea națională, (…) să interzică actele care pune în pericol securitatea națională.
La Articolele 6 și 7 sunt prezentate semnificațiile constituționale ale noii legislații și că aceasta intra în vigoare la data promulgării.
La doi ani de la adoptarea noi lei a securității în Hong Kong, rata generală a criminalității în regiune a înregistrat o scădere cu 10%.
Hong Kong, în cifre
Economia Hong Kong a crescut, în 2021, la 2,89 trilioane dolari HK (aproximativ 368 miliarde USD), față de 1,37 trilioane dolari HK (aproximativ 176 miliarde USD) în 1997. De asemenea, în ultimii 25 de ani, comerțul exterior cu mărfuri sa triplat, ajungând la 10,27 trilioane dolari HK.
Hong Kong a devenit unul dintre cele mai puternice centre financiare internațional, de transport și comerț, fiind evaluat de instituțiile globale ca una dintre cele mai libere și competitive economii ale lumii, cu un mediu de afaceri de clasă mondială.
Datele arată că, începând din anul 1985, zona continentală a Chinei este cel mai mare partener comercial al Hong Kong, ponderea în comerțul global total al regiunii crescând de la 9,3% în 1978, la 51,8% în 2020.
Apoi, Hong Kong susține o relație comercială specialp cu Regiunea Taiwan, fiind un depozit important pentru comerțul de mărfuri al acesteia. Valoarea comerțului derulat de Taiwan prin Hong Kong a fost, în 2020, de 470,7 miliarde dolari HK (aproximativ 61,1 miliarde USD).
Populație și date demografice
Potrivit recensământului din 2021, populația totală a Hong Kong este de aproximativ 7,4 milioane, în creșterere cu un milion față de anul 1997. În 2021, speranța medie de viață în Hong Kong a fost de 83 de ani la bărbați (76,8 ani în 1997) și 87,7 ani la femei (82,2 ani în 1997).
Regiunea Hong Kong are una dintre cele mai mari densități a populație din lume, cu o medie de 6.656 de persoane pe kilometru pătrat. 92% dintre locuitorii regiunii sunt etnicii chineziîn timp ce aproximativ 8% au diverse naționalități, filipinezii (2,7%) și indonezienii (2%) fiind cele mai mari grupuri etnice minoritare.
Deși chineza și engleza sunt limbile oficiale ale regiunii Hong Kong, limba predominantă este cantoneza, vorbită de 88,2% din populație. Pe de altă parte, proporția vorbitorilor de mandarină a crescut de la 20% în 1996, la peste 50% în 2021.
Scurtă istorie recentă a Hong Kong
În 1842 Marea Britanie a obținut de la împăratul Chinei controlul insulei Honk Kong, pentru ca în 1898 să fie încheiat un tratat prin care se concesiona insula (și alte teritorii) pe o perioadă de 99 de ani.
La data de 19 decembrie 1984, la Beijing, a fost semnată Declarația comună chino-britanică. Declarația a intrat în vigoare prin schimbul de instrumente de ratificare la 27 mai 1985 și a fost înregistrată de guvernul R.P. Chineze și guvernul Marii Britanii la Națiunile Unite la 12 iunie 1985. În declarația comună, guvernul R.P. Chinez se declara decis să reia exercitarea suveranității asupra Hong Kongului (inclusiv a insulei Hong Kong, Kowloon și Noile Teritorii), începând cu 1 iulie 1997, iar guvernul britanic declara că va transfera Hong Kongul către R.P. Chineză. Guvernul RPC și-a declarat, de asemenea, politicile de bază referitoare la Hong Kong în document.
Guvernul chinez se angaja în cadrul Declarației să promoveze principiul „o țară, două sisteme”, convenit cu Regatul Unit. Acesta prevedea ca sistemul socialist al R.P. Chineze să nu ar fi practicat în Regiunea Administrativă Specială din Hong Kong, iar sistemul capitalist al Hong Kongului și stilul de viață să rămână neschimbate pentru o perioadă de 50 de ani, până în 2047.