Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au avut un schimb de opinii cu privire la situația din Ucraina, stimularea relațiilor bilaterale și abordarea în comun a provocărilor globale. Potrivit ministerului rus de Externe, în cadrul dialogului derulat în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York, cei doi miniștri „au criticat aspru politica externă distructivă a Washingtonului, în special acțiunile sale provocatoare în strâmtoarea Taiwan”. (Foto: mid.ru)
De asemenea, cei doi au abordat situația din Ucraina, Afganistan și Peninsula Coreeană, precum și respectarea regimului de neproliferare nucleară. Potrivit părții chineze, ministrul Lavrov a clarificat poziția Rusiei, subliniind că problema securității este indivizibilă, Moscova fiind pregătită să rezolve problemele prin dialog și negocieri.
Totodată, a fost subliniată importanța respectării necondiționate de către țara gazdă (SUA – n.m.) a obligațiilor care privesc asigurarea activității Adunării Generale a ONU și accesul nestingherit la sediul din New York, pentru delegații străini.
Potrivit MAE rus, întâlnirea Lavrov-Wang „a demonstrat din nou apropierea punctelor de vedere ale Rusiei și ale Chinei cu privire la afacerile globale, ceea ce le permite să își coordoneze abordările asupra tuturor problemelor internaționale și să joace un rol constructiv în procesul de formare a unei ordini mondiale policentrice mai corecte și mai stabile”.
La rândul său, ministrul Wang Yi a reiterat că China și Rusia ar trebui să joace rolul care li se cuvine, aprofundând coordonarea strategică, promovând cooperarea practică, participând la guvernanța globală, pentru abordarea provocărilor globale și impulsionarea unei ordini internaționale mai drepte și echitabile, opunându-se unilateralismului și politicii de putere, susținând justiția pentru țările în curs de dezvoltare, mijlocii și mici.
Wang a subliniat că autoritățile de la Beijing vor continua să mențină o poziție obiectivă și justă, promovând discuțiile de pace și manifestând speranța ca toate părțile să nu renunțe la eforturile de dialog, pentru rezolvarea problemelor de securitate prin discuții de pace.
După încheierea summitului Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, Xi și Putin au vorbit ceva cu ușile închise. Plebiscitul a fost anunțat după aceste convorbiri secrete, prin urmare, aș fi în stare să pariez că NU există coincidențe. Pare-se, Beijingul se va alătura fără ambiguitate Moscovei în chestiunile legate de referendum, deși semi-oficial, motivul deciziei liderului chinez fiind declarația proprietarului Casei Albe că armata SUA este gata să lupte cu Armata Populară de Eliberare a Chinei pentru „apărarea” Taiwanului. La urma urmei, America a indicat clar că Ucraina nu se numără printre cele mai importante interese naționale ale ei. Da, yankeii categoric nu vor să fie uciși din cauza naziștilor ucraineni, ci „Stars and Stripes” sunt de acord să-și verse sângele lor „nobil” doar din prea mult atașament față de taiwanezi! 🙂 Ca să vezi, ce minuni pot face cipurile în deciziile politice!
Acum, datorită sprijinului din partea Chinei, Rusia cu siguranță nu-și va părăsi zona ei de confort, chiar dacă Occidentul îi va declara proscriși pe ruși. Federația Rusă, după ce va recunoaște cele patru regiuni drept teritoriu care-i aparține, va deschide fereastra Overton care va rupe ordinea mondială. Cum să nu-ți vină să plângi când constați asemenea schimbări tectonice în ordinea mondială și nu doar creșterea mizei? 🙂 Mirobolantă situație!
Foarte bun comentariul, si ma raliez dorintei dv !
Multumiri dlui Tomozei !
Da! Vă mulțumesc mult pentru informare, domnule Tomozei! China este reținută-n declarații, folosește abil limbajul diplomatic, era de așteptat de altfel, dar pe mine nu mă satisface doar a zgâria puțin suprafața a ceea ce este evident. Interesant ar fi de aflat ceea ce se hotărăște departe de ochișorii presei, iar în ecuația asta intervine dark web-ul cu știrile sale specifice. Spre exemplu, se știe ceea ce a transmis Xi împreună cu șeful Comisiei Militare Centrale participanților la seminarul privind apărarea națională și reforma militară: „Armata Populară de Eliberare a Chinei ar trebui să se concentreze pe pregătirea participării la ostilități reale”. Plecând de la astfel de cuvinte (care – chipurile – se referă strict la reforma Armatei chineze) pot să intuiesc anumite intenții ale Beijingului. Având în vedere că ele se îndreaptă în două sensuri (Taiwan și frontul rus), e necesar să obțin și mai multe informații (nicidecum din sursă externă) spre a putea stabil o înlănțuire logică între mai multe știri aparent disparate. Altfel, ceea ce transmit miniștrii de externe și purtătorii de cuvânt prin conferințele de presă, nu reprezintă decât un mod special al lexicului specific anumitor profesii.
Într-altă ordine de idei, au fost remarcate niște camioane chineze imense (sunt convinsă că nu-s goale și nici plecate în plimbări de agrement) pe la cosmodromul de la Pleșețk. Știu că multe mărci din China au înlocuit Kamaz-urile de când cu sancțiunile, dar astea au avut cu totul și cu totul alt scop.
Vă mulțumesc încă o dată pentru înștiințare, dar sunt destul de răbdătoare să observ încotro se-ndreaptă lucrurile și mai ales să aflu ce se petrece în spatele scenei. Pentru asta trebuie să răscolesc cu de-amănuntul prin multe surse, unele de-a dreptul dubioase, dar… mă descurc eu! 🙂 În fond, articolele dumneavoastră constituie punctul de plecare al „cercetărilor” mele, atunci când dispun de timp. Mulțumesc!