Presa din China și paginile online de informare în masă acordă spații însemnate memoriei fostului președinte al Chinei și Secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC), majoritatea trecând pentru câteva zile în prezentare de doliu național, alb-negru. În cadrul articolelor în care sunt prezentate activitetea profesională, politică și administrativă a fostului lider, decedat la data de 30 Noiembrie, sunt reamintite relațiile de cooperare China-România și perioada petrecută de acesta în România, în anii ’70, când activa în Primul Minister al Industriei Construcțiilor de Mașini din China.
În anul 1971, în urma acordurilor de cooperare economică și industrială, Jiang Zemin a condus echipa de experți chinezi care au ajuns în România și care au supervizat construcția unui număr de 11 fabrici instrustriale. În perioada petrecută în județele Brașov și Argeș, Jiang s-a atașat profund de România, devenind vorbitor al limbii și un bun cunoscător al culturi române.
Ca o confirmare a prieteniei și atașamentului, românii datorează fostului lider chinez înscrierea pentru veșnicie a prieteniei China-România în lucrările semnate de Jiang Zemin, una dintre acestea fiind intitulată „Jiang Zemin la Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini Nr.1 (1970-1980)”, apărută în Aprilie 2014, la Editura Centrală de Documetanţii din China (foto).
În lucrarea de peste 560 de pagini (foto), este rememorată activitatea lui Jiang Zemin din perioada 1970-1980, când, așa cum am arătat, a deținut funcţia de şef al echipelor de specialişti chinezi responsabili cu proiectele de sprijin pentru România. China intrase într-o perioadă de dezvoltare industrială, Jiang demarând un proiect național pentru asistenţă economică şi tehnică pentru statele socialiste din Europa Centrală și de Est, unde au fost împărtășite cele mai noi descoperiri chineze în domeniul tehnico-ştiinţific.
Având sprijinul eruditului și colegului veteran Luo Dongquan, am parcurs secțiunea dedicată României, care acoperă peste 200 de pagini, în care prezentate documentaţii, notițe personale și fotografii din perioada în care a legat relații de proeteni cu ingineri, tehnicieni, muncitori şi translatori români, care au contibuit decisiv la apropierea relațiilor dintre China și România.
Absolvent al Facultății de Motoare Electrice şi Inginerie a Universităţii Politehnice Jiaotond din Shanghai, Jiang Zemin a fost inginer, apoi director la fabrici și uzine din Yimin, Changchun, Shanghai şi Wuhan, pentru ca în perioada 1970-1980 să activeze în cadrul Direcţiei de Relaţii Externe a Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini Nr.1 (MICM-1).
Conform propriilor jurnale, apropierea lui Jiang Zemin de Româna se produce în anul 1970, când țara noastră a fost grav afectată de inundaţiile înregistrate în luna Mai. La data 11 Iunie, preşedintele Mao Zedong l-a primit pe Emil Bodnaraş, vicepreşedinte al Consiliului de Stat al României, 20 de zile mai târziu fiind semnat, la Beijing, „Acordul privind acordarea de către China a unui ajutor nerambursabil României”, prin care guvernul chinez oferea materiale în valoare de 52,6 milioane yuani (25 milioane USD).
O lună mai târziu, la 23 Iulie, o delegaţie militară română, condusă de ministrul Apărării Ion Ioniţă, a ajuns la Beijing, ocazie cu care au fost semnate două noi protocoale, unul privind acordarea de către China a unui nou ajutor nerambursabil şi a unor credite, altul privind un ajutor în echipamente şi asistenţă tehnică în domeniul industriei militare, în valoare de 34,89 milioane yuani.
În același an, la data de 25 Noiembrie 1970, între guvernelor celor două țări au fost semnate un acord privind acordarea de China, în favoarea României, a unui credit pe termen lung fără dobândă şi un acord privind acordarea de către China unui credit în valută, fără dobândă, pe termen lung.
După aproape un an, la 16 Octombrie 1971, China și România au semnat acordul privind acordarea unor instalaţii şi asistenţă tehnică în beneficiul României.
Valoarea creditelor acordate României aveau să ajungă la 224 milioane yuani, care vizau 31 de proiecte economice. China acorda ajutor în proiecte şi documentaţii tehnice, furnizate gratuit, privind construcția, între altele, a unei tipografii, unei fabrici de sârme din bronz, unei fabricii pentru matriţe auto, unei fabricii de elemente hidraulice şi pneumatice, o fabrică de instalaţii şi aparate electrice şi matriţe, o fabrică de aparate de măsură pentru maşini electrice, o fabrică de elemente şi aparataje mecanice, o fabrică de pietre preţioase artificiale, o fabrică de piese mici standard.
Pentru cele 31 de proiecte realizate cu finanțare și asistență chineză, în perioada 1971-1973, Jiang Zemin a fost însărcinat să conducă 11 echipe de specialişti chinezi trimiți în România în vizite de documentare, apoi pentru realizarea proiectelor convenite.
Până la începutul anilor ’80, fabricile, uzinele și liniile de producţie au fost puse în funcțiune, jucând un rol important în reconstrucția și dezvoltarea economiei româneşti.
Pentru a putea comunica în cele mai bune condiții, deși România punea la dispoziție translatori, Jiang Zemin a început să înveţe limba română, folosind pentru început un manual cu explicaţii în limba rusă.
Potrivit celor consemnate în carte, Jiang era pe șantiere ziua, iar seara studia limba română. Cu o vointă deosebită, a ajuns să poată derula discuţiile tehnice şi să redacteze documentele bilaterale în limba română, uimind partenerii și colegii români. Apoi, curiozitatea l-a îndemnat să descopere cultura română, devenind pasionat eminescian, din care a învățat și apoi a recitat cu pasiune.
După finalizarea proiectelor, Jiang Zemin a revenit în România în 1974, 1978 și 1985. În perioada 1989-2003, când deținut funcția de președinte al Chinei și Secretar general al PCC, făcea un titlu de mândrie să primească delegațiile României salutând și dialogând în limba română.
Ultima vizită efectuată în România România de Jiang Zemin a avut lor în anul 1996, în calitate de președinte al Republicii Populare Chineze. În cadrul vizitei, Acesta a cerut să viziteze Întreprinderea de Autocamioane Roman de la Braşov (foto/30 Iunie 1996), unde s-a reîntâlnit cu foștii colegi alături de care a muncit pentru construcția uzinei.
În cadrul memoriilor sale, Jiang Zemin reține și ultima întâlnire oficială cu un reprezentant al României, în anul 2011, când E.S. Ambasadorul Viorel Isticioaia a încheiat misiunea la Beijing.
Amplă lucrare memorialistică, un jurnal de activitate și documentare, volumul „Jiang Zemin la Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini Nr.1 (1970-1980)” a reprezentat, la momentul apariției, un cadou dedicat marcării celor 65 de ani de relaţii diplomatice China-România.
Jiang Zemin (96 ani) s-a stins din viață la data de 30 Noiembrie 2022, la Shanghai, ca urmare a leucemiei și a insuficienței multiple de organe. Jiang a fost Secretar general al Partidului Comunist Chinez, în perioada Iunie 1989 – Noiembrie 2002, și al cincilea președinte al RP Chineze în perioada Martie 1993 – Martie 2003.
Jiang Zemin l-a succedat în funcția de Secretar general al PCC pe Deng Xiaoping, și de președinte al Chinei de Yang Shangkun, fiind succedat în funcții de Zhao Ziyang, respectiv Hu Jintao.
Consider că este cazul, este necesar să se formeze un grup de inițiativă pentru refacerea economico-socială a României, intitulat, „GRUPUL JIANG ZEMIN PENTRU REFACEREA ECONOMICĂ ȘI SOCIALĂ A ROMÂNIEI”, grup sprijinit de CHINA.
Degeaba, d-le Tomozei, noi nu mai existam.
Ne-au distrus cu o ura fara margini.
Daca nici energie electrica nu mai avem voie sa producem, iar un membru al guvernului actual se plinge ca ”cu avem voie sa facem autostrazi”, credeti ca se mai poate salva ceva ?
E adevarat, China ne-ar putea ajuta, dar nu cu anti-romanii care ne ”conduc” acum !!!