China este pregătită să se alăture Rusiei și tuturor celorlalte forțe progresiste din întreaga lume care se opun hegemoniei și politicii de putere, să respingă orice unilateralism, protecționism și intimidare, să protejeze ferm suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale celor două țări, susținând echitatea și justiția internațională, a declarat președintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul dialogului avut vineri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, derulat în sistem videoconferință.
Pentru aceasta, cele două părți trebuie să mențină o coordonare și o colaborare strânsă în afacerile internaționale, să susțină autoritatea Organizației Națiunilor Unite și statutul dreptului internațional, să susțină un adevărat multilateralism și să își îndeplinească responsabilitățile în calitate de țări majore, fiind lideri prin puterea exemplului în chestiuni precum protejarea securității alimentare și energetice la nivel mondial. De asemenea, China și Rusia trebuie să consolideze solidaritatea și încrederea reciprocă, dând dovadă de un sprijin reciproc mai mare în ceea ce privește aspectele care privesc ambele țări, pentru a „se opune în comun interferențelor și sabotajului forțelor externe”.
Într-un mediu internațional în schimbare și turbulent, Xi a arătat că este important ca RP Chineză și Federația Rusiăă să rămână fidele aspirației inițiale de cooperare, să mențină concentrarea strategică, să consolideze coordonarea strategică, să continue să fie reciproc oportunități de dezvoltare și partener global și să depună eforturi pentru a aduce mai multe beneficii celor două popoare și o mai mare stabilitate în lume.
Xi Jinping – Vladimir Putin: China și Rusia își vor apăra în comun interesele naționale și ale tuturor celor care susțin o ordine mondială cu adevărat democratică
Președintele Xi a subliniat că lumea a ajuns la o altă răscruce istorică. Lumea are de ales între mentalitatea Războiului Rece, a provoca dezbinare și antagonism sau a alunga confruntarea între blocuri, acționând pentru binele comun al umanității, pentru a promova egalitatea, respectul reciproc și cooperarea câștig-câștig. „Alegerea între aceste două tendințe testează înțelepciunea oamenilor de stat din țările importante, precum și rațiunea întregii umanități. Faptele au dovedit în mod repetat că izolarea și suprimarea sunt nepopulare, iar sancțiunile și interferențele sunt sortite eșecului”, a declarat Xi.
Potrivit președintelui Xi Jinping, Parteneriatul strategic cuprinzător China-Rusia de coordonare în noua eră a devenit mai matur și mai rezilient, cooperarea în materie de investiții fiind îmbunătățită și integrată.
Totodată, China și Rusia trebuie să continue să încurajeze dialogul și susținerea în cadrul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), BRICS, G20.
În timp ce președintele Putin a afirmat că Federația Rusă sprijină ferm poziția Chinei cu privire la problema Taiwan și menține angajamentul ferm față de principiul „o singură China”, președintele Xi a subliniat că China a luat act de declarațiile Rusiei potrivit cărora nu a refuzat niciodată să rezolve conflictul din Ucraina prin negocieri diplomatice, chiar dacă drumul negocierilor de pace nu va fi unul lină. „China va continua să dețină o poziție obiectivă și imparțială, să depună eforturi pentru a construi sinergie în comunitatea internațională, jucând un rol constructiv în direcția soluționării pașnice a crizei din Ucraina”.