Xi Jinping: China de astăzi este o țară în care visurile s-au împlinit, unul după altul

„Prețuim întotdeauna pacea și dezvoltarea, prețuim întotdeauna prietenii și partenerii, stăm ferm de partea dreaptă a istoriei, de partea civilizației și progresului uman, și ne străduim să contribuim cu înțelepciunea chineză și soluțiile chineze la cauza păcii și dezvoltării umane”, a transmis președintele Chinei, Xi Jinping, în mesajul de Anul Nou, transmis națiunii chineze în seara de 31 Decembrie 2022. În cadrul mesajului de 15 minute, transmis simultan de toate instituțiile media chineze, președintele Xi a lansat mesaje care au avut ca țintă situația internă și internațională, accentul fiind pus pe stabilitate, dezvoltare, dialog, generațiile vârstnice și tineri.

Trecând în revistă principalul eveniment politic intern an anului 2022, cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping a arătat că RP Chineză „continuă să își mențină poziția de a doua cea mai mare economie a lumii, cu o dezvoltare economică constantă și un PIB anual de peste 120 trilioane yuani” (aproximativ 1.648 miliarde euro – n.m.).

De asemenea, în fața crizei alimentare globale din 2022, producția de cereale a Chinei a înregistrat al nouăsprezecelea an consecutiv cu producție record, fiind consolidat procesul de reducere a sărăciei, de revitalizare rurală, reducerea impozitelor și taxelor.

Vorbind despre situația epidemică, liderul chinez a arătat că autoritățile chineze au susținut permanent principiul de a pune oamenii și viețile pe primul loc, aplicând mâsuri de prevenire și control bazat pe date științifice și precise, protejând în cea mai mare măsură viața și sănătatea oamenilor. „În prezent, prevenirea și controlul epidemic a intrat într-o nouă etapă, este încă o perioadă de muncă asiduă, toată lumea perseverează și muncește din greu. Toată lumea ar trebui să muncească mai mult, persistența și unitatea fiind cheia victorie”.

În mesaj, președintele Xi a evocat personalitatea fostului lider Jiang Zemin, decedat în luna Decembrie 2022, fiind rememorate realizările, „comportamentul său nobil și bogăția spirituală pe care a lăsat-o în urmă”, memoria sa trebuind să devină o moștenire națională.

Pe de altă parte, mesajul președintelui Xi a cuprins patru direcții generale, în care a fost evidențiat faptul că „China de astăzi este o China în care visurile s-au împlinit unul după altul”, fiind evidențiate: Jocurile Olimpice și Paralimpice de iarnă de la Beijing, finalizarea procesului de construcți a Stației Spațială a Chinei, lansarea celui de-al treilea portavion, a primul avion de mari dimensiuni C919 sau punerea în funcțiune a Hidrocentralei Baihetan, a doua cea mai mare din lume. „Toate acestea condensează munca grea și sudoarea a nenumărați oameni … aceasta este puterea Chinei”. Apoi, a arătat că „China de astăzi este o China plină de vitalitate”, „China de astăzi este o țară care continuă spiritul național”, „China de astăzi este o țară care este strâns legată de lume”, „China de mâine fiind gata să facă noi forturi pentru a crea noi miracole”, în condițiile în care „în China de mâine, puterea vine din unitate” și „își pune speranțele în tinerețe”.

În mod firesc, președintele Xi a vorbit de Hong Kong și Macao, care „vor prospera cu siguranță și se vor stabiliza pentru o lungă perioadă de timp”. De asemenea, a vorbit despre Taiwan arătând că „ceea ce contează este să construim consensul prin comunicare și consultare. Când cei 1,4 miliarde de chinezi lucrează cu o singură inimă și o singură minte, și stau în unitate cu o voință puternică, nicio sarcină nu va fi imposibilă și nici o dificultate insurmontabilă”, pe ambele maluri ale Strâmtorii Taiwan trăind o singură familie.

Preluând un citat din poetul antic Su Shi (1037-1101/perioada Dinastiei Song): „Implică-te în cele mai dificile sarcini și țintește cel mai departe”, președintele Xi a cerut chinezilor să asume cele mai mari provocări și să urmărească cele mai ambițioase obiective. „Atata timp cât vom continua calatoria, vom ajunge la destinatie, dacă rămânem pe traiectoria corectă, oricât de dificilă vor fi sarcinile. Atâta timp cât avem hotărârea de a muta munții și perseverența de a continua cu determinare, atâta timp cât ne ținem picioarele pe pământ și vom face progrese constante, vom transforma marile noastre obiective în realitate.”

Arătând că RP Chineză este o țară extrem de mare, iar „oamenii au aspirații și opinii diferite cu privire la același lucru, ceea ce este normal”, consensul național ar trebui realizat prin comunicare și consultare, cei peste 1,4 miliarde de chinezi trebuind să „lucreze împreună, în aceeași barcă, astfel neexistând niciun obstacol care să nu poată fi depășit”.

Nu în cele din urmă, președintele Xi a vorit despre tineri, arătând că „atunci când aceștia vor prospera, țara va prospera, iar dezvoltarea Chinei depinde de numărul mare de tineri care se ridică și asumă responsabilități”. „Tinerii ar trebui să cultive sentimentele familiei și țării lor, să cultive caracterul întreprinzător și să stimuleze atitudinea de luptă, astfel încât să se dovedească demni de aceste vremuri și de splendoarea tinereții.”

În finalul mesajului, președintele Xi Jinping a transmis dorința de prosperitate și siguranță națională, de pace, fericire și liniște întregii lumi.
Textul integral al mesajului AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Înţelege China, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.