Mulțumim, domnule Consul Ovidiu Imbre!

Am întâlnit un OM. O minune, în diplomația română a ultimilor ani, în China. Dar, ca orice minune, totul a durat un an. Pentru că, deși nu a fost anunțat la nivel oficial, începând de azi, Consulatul României la Beijing a fost închis … din nou!
Ministrul consilier – Consulul Ovidiu Imbre și-a încheiat misiunea. Fiind singurul funcționar al Consulatului din Beijing, pe poarta instituției a fost pus din nou lanțul și lacătul. O imagine a nerușinării diplomației române, în țara care continuă să ne considere … prieteni.

Stânit de reacțiile publice lansate de români pe grupurile de socializare din China la scurt timp de la sosirea la post, am dorit să îl cunosc pe Ovidiu Imbre. În dezastrul reprezentării diplomatice, cu un singur consulat funcțional din trei (cel de la Shanghai), odată cu sosirea acestuia la Beijing am avut sentimentul că avem șansa reintrării pe o cale normală … atât cât poate fi de normală având un singur om într-un consulat al uneia dintre cele mai importante capitale ale lumii. După ani de zile, românii din China au început să exprime mulțumiri și aprecieri la adresa Consulatului din Beijing. A fost un motiv suplimentar să doresc să îl cunosc pe cel care, de unul singur, avea grijă de soarta românilor aflați la margine de lume.

În cele din urmă, am întâlnit un OM. O raritate. Ovidiu Imbre este mare și la stat, și la sfat. Apoi, acest om are caracterul ardeleanului tradițional: om așezat, modest, cultivat, muncitor, loial, dedicat, patriot. Peste toate, are curajul asumării și liniilor roșii … ceea ce nu este permis în diplomația promovată de mai mulți ani, la București și în majoritatea ambasadelor României.

Cei care mă cunosc, știu că se întâmplă extrem de rar să emit aprecieri, să laud oameni, să subliniez prestanța unor diplomați aflați la post, însă … insist și repet: Ovidiu Imbre este o raritate, iar acum o uriașă pierdere pentru comunitatea de români din China, după un an în care am retrăit sentimentul normalității în plan consular.

Aflând de iminenta plecare în Țară, am dorit să îl revăd la o ultimă cafea, la Beijing. Din nou, am fost uimit de calitatea și demnitatea acestui om. Chiar și pentru cei nepricepuți în ale diplomației, este evident că plecarea lui Ovidiu Imbre de la post, cu consecința reînchiderii Consulatului României la Beijing, este un efect al gravelor disfuncționalități de la toate nivelurile, din interiorul Ministerului Afacerilor Externe condus de ministrul Bogdan Aurescu.
Ne-am întâlnit ca prieteni, nu ca jurnalist și diplomat. În timpul discuțiilor, deși am insistat pe motivul plecării, răspunsul a fost același: „sunt probleme pe care nu vreau să le discut. Eu am venit la Beijing pentru români. Aceasta a fost misiunea mea și cred că am îndeplinit-o cu succes”.

În mod cert, problemele nu sunt puține în Ambasada României în China. Sunt probleme grave, cunoscute și tolerate la București. Acum, s-a mai adăugat una: REÎNCHIDEREA CONSULATULUI DIN BEIJING! De ani de zile, scriu și arăt tragedia diplomatică românească din China. Este ca o foaie de parcurs aplicată la București, în care singura țintă este dezintegrarea și anularea bunelor relații cu Beijingul.

De azi, românii din întreaga RP Chineză, din Republica Mongolia și Myanmarn, vor trebui să apeleze, din nou, la Consulatul Shanghai unde este un singur funcționar consular.

În Februarie 2021 am fost obligat să merg cu familia la Shanghai și obligat să cheltui peste 1.000 de euro (tansport, cazare, masă) pentru un serviciu consular care este gratuit. Asta a înseamnat o distanță de peste 2.800 kilometri dus-întors. Dar, au fost și acum vor fi din nou români obligați să facă distanțe chiar duble, pentru un pașaport sau documente oficiale, pentru care trebuie să te prezinți personal, pentru care serviciul consular este gratuit sau de câteva zeci de euro, însă costurile aferente (deplasare, cazare, transport) ajung la sute și mii de euro. De ce? Pentru că acesta este nivelul diplomației României în general și în special în China: un dezastru!

Ministerul de Externe condus de Bogdan Aurescu, orbit de inteligența președintelui Klaus Iohannis, a pierdut de ani de zile direcția, limitele normale, decența, în relația diplomatică și consulară cu China. Reînchiderea Consulatului Beijing reprezintă o reconfirmare a bătăii de joc, dar și a protecției de care se bucură cei care au transformat diplomația în afacere personală, de familie.

Celor care nu știu, le reamintesc că în perioada Noiembrie 2020 – Ianuarie 2022 Consulatul Beijing a fost închis pentru prima oară în istoria de 70 de ani (la acea dată). A fost redeschis în Ianuarie 2022, pentru ca acum, în Ianuarie 2023, să fie închis din nou.

Domnule Consul Ovidiu Imbre, pentru modul în care ați ajutat și v-ați implicat personal în susținerea românilor din China, pentru modul în care ați protejat și promovat imaginea României,  în nume personal și în numele celor pe care îi cunosc și care au numai cuvinte de laudă, vă mulțumesc și vă mulțumim! În ultimul an, ați fost excepția care reconfirmă și accentuează dezastrul diplomatic promovat și tolerat la Beijing, de ani de zile, de Ministerul Afacerilor Externe de la București. Domnule Consul Ovidiu Imbre, sunteți un învingător, un profesionist, un reper al ultimilor ani de diplomație română, la Beijing.

România a decis, din nou, să închidă poarta de intrare a relațiilor de cooperare diplomatică de la Beijing, semn de profund dispreț nu doar la adresa românilor rezidenți în China, ci și la adresa prietenilor chinezi dornici să promoveze schimburi economice, culturale și umane cu România.

Odată cu plecarea domnului Consul Ovidiu Imbre, Ambasada României în China a rămas în doar patru reprezentanți oficiali, cu tot cu ambasador. Asupra acestui aspect, voi reveni. Curând. Pentru că, repet, diplomația oricărei țări responsabile începe la poarta Consulatului, nicidecum la poarta Ambasadei.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Multilateralism ... în doi, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.