Prin decizia de a folosi forța militară pentru a doborâ o aeronavă civilă meteorologică, Statele Unite ale Americii „au dat o lovitură gravă eforturilor de stabilizare a relațiilor China-SUA”, se arată într-o declarație prezentată astăzi de ministrul adjunct de al Ministerul chinez al Afacerilor Externe (MAE), Xie Feng. MAE chinez subliniază că autoritățile de la Beijing „monitorizează cu atenție situația situația în desfășurare, urmând să apere cu fermitate drepturile și interesele legale ale companiilor chineze”, rezervându-și dreptul de a lua „toate contramăsurile necesare”.
China acuză SUA că a recurs la utilizarea armelor pentru a lovi o aeronavă civilă chineză, acțiune produsă în timp ce balonul meteorologic părăsea spațiul aerian american, fiind deasupra Oceanului Atlantic, în largul coastei statului Carolina de Sud.
La rândul său, Ministerul chinez al Apărării a transmis un protest, după decizia SUA de a doborî balonul meteorologic intrat neintenționat în spațiul aerian american.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Tan Kefei, a transmis că atacul SUA este o reacție exagerată, armata americană utilizând un avion de vânătoare F-22 care a tras o rachetă aer-aer AIM-9X, deși reprezentanții Pentagonului au anunțat că balonul nu reprezenta o amenințare militară sau umană.
Un balon inofensiv trădează ipocrizia Occidentul colectiv
Expert în studii americane la Academia Chineză de Științe Sociale, Lu Xiang, a declarat pentru Global Times, că aeronavele americane, cu scopuri civile sau militare, operează mult mai frecvent în jurul Chinei, decât aeronavele chineze în jurul SUA. Dar, „dacă SUA nu fac diferența între o aeronavă civilă și cele militare, atunci a produs un precedent foarte prost în tratarea relațiilor China-SUA”.
Arătând că SUA efectuează frecvent recunoașteri în teritoriul Chinei, în mările Chinei și Strâmtoarea Taiwan, uneori folosind deghizări civile, Lu Xiang se întreabă: ce s-ar întâmpla dacă și China ar adopta măsuri similare? Iată de ce, SUA ar trebui să analizeze cu atenție consecințele.
China transmite SUA că nu acceptă nicio speculație neîntemeiată sau exagerările
Potrivit oficialilor chinezi, balonul este un aeronavă civilă fără pilot, utilizată în principal în scopuri de cercetare meteorologică. Intrarea neintenționată în spațiul aerian al SUA a fost produsă de feonomenul meteorologic cunoscut sub denumirea Westerlies, aparatul având o capacitate limitată de auto-direcție.
Presa chineză a consemnează că, din punct de vedere tehnic, acțiunea militară dispusă de SUA este similară utilizării unui tun pentru a împușca un țânțar, ceea ce este exagerat. (Global Times) Mai mult, comentatorii chinezi susțin că SUA au ales să producă un spectacol politic, având în vedere că balonul a fost doborât după ce a părăsit spațiul aerian al SUA.
Frumos spus:
„Doborârea unui balon este prima victorie adevărată a NATO din ultimii mai bine de 30 de ani. Cam de la primul război din Golf încoace. Adversarul, în cazul de față balonul, a fost zdrobit definitiv și nu mai poate mișca.”
(text Lucian Sarbu de pe gandeste.org)
Suntem cu toții de acord că măsura este excesivă mai ales că există metode moderne de spionaj militar, de care cel spionat nu ar trebui să știe dar …
În același timp, impresia mea este că ambele părți au înțeles că vizita lui Blinken în China nu va schimba cu nimic drumul țărilor BRICS după anunțata vizită în februarie a președintelui Chinei, astfel încât trebuia să existe un motiv de a ne umfla mușchii
SUA că se renunță la vizită, China că nu este nicio vizită în pregătire și trimiterea de proteste din partea ministrului apărării
Apoi domnul să îi înțeleagă, ce treabă are ministrul apărării cu balonul meteorologic civil căci SUA știm că dorește un al treilea război mondial pe teritoriul UE binenteles, că asta spune doctrina Monroe parcă
În rest să ne pregătim de ceea ce este mai rău pentru că nimeni nu dorește parcă să evite războiul, inclusiv în Taiwan dar asta binenteles este altă mâncare
Asteptam cu mare nerabdare masurile de retorsiune !