„Nicio țară nu este superioară altora, niciun model de guvernare nu este universal și nicio țară nu ar trebui să dicteze ordinea internațională”, susține președintele Chinei, interesul comun al întregii omeniri fiind „o lume unită și pașnică, mai degrabă decât divizată și volatilă”, se arată în articolul semnat de președintele Xi Jinping, publicat astăzi de Rossiyskaya Gazeta și agenția de presă RIA Novosti, apărut sub titlul „Să perseverăm în a avansa către noi perspective de prietenie, cooperare și dezvoltare comună între China și Rusia” și preluat de întreaga presă chineză.
Apărut în ziua inaugurată a vizitei de stat pe care o va începe astăzi la Moscova, în articol este subliniat că că „lumea de astăzi trece prin schimbări profunde, nevăzute în ultimul secol”, Xi a prezentat tendința istorică de pace, dezvoltare și cooperare reciproc avantajoasă promovată de China, tendință catalogata ca fiind „de neoprit”. Mai mult, președintele Xi arată că „tendințele predominante ale multi-polarității mondiale, ale globalizării economice și ale unei democrații sporite în relațiile internaționale sunt ireversibile”, „lumea noastră confruntându-se cu provocări de securitate tradiționale și netradiționale complexe și interconectate, cu acțiuni dăunătoare de hegemonie, dominație și intimidare, dar și cu o redresare economică globală lentă și chinuitoare”. Pe acest find, Xi transmite că toate țările „sunt profund îngrijorate și dornice să găsească o cale de cooperare pentru ieșirea din criză”.
China poate fi o punte de comunicare între Rusia și Ucraina
Cu privire la situația din Ucraina, președintele Xi subliniază că în 2022 „a avut loc o escaladare totală a crizei”, toți cei implicați trebuind să respecte preocupărilor legitime în materie de securitate ale tuturor țărilor, să sprijine eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei și care asigură stabilitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare globale, acestea fiind principiile fundamentale promovate de China pentru abordarea crizei din Ucraina.
Revenind la relația bilaterală, președintele Xi arată că „există o logică istorică clară și o forță motrice internă puternică pentru creșterea relațiilor China-Rusia”, cooperarea cu președintele Putin fiind concretizată în cele 40 de întâlniri bilaterale și internaționale.
Ucraina a informat China cu privire la conflictul cu Rusia
Parte din protocolul agreat de cei doi președinți înaintea vizitei de stat în Rusia, în articol se arată că Rusia a fost prima țară pe care Xi Jinping a vizitat-o după ce a fost ales președinte al Chinei (2013), numărul total al vizitelor oficiale în Rusia fiind de opt, în ultimii zece ani. Apoi, în articol este subliniat faptul că China și Rusia sunt, reciproc, cel mai mare vecin și cel mai mare partener strategic cuprinzător. Totodată, China și Rusia sunt atât țări importante la nivel global, cât și membre permanente ale de Securitate al ONU, „ambele țări susținând o politică externă independentă și văzând relația ca pe o prioritate majoră în diplomația noastră”.
În acest sens, președintele Xi arată că, pe baza comunicării și cooperării în diverse domenii, Cina și Rusia au demonstrat stabilitatea relației bilaterale, inclusiv în abordarea problemelor internaționale și regionale majore de interes comun.
Astfel, cele două țări au consolidat încrederea politică reciprocă și au promovat un nou model de relații între marile țări, devenind „un bun exemplu pentru dezvoltarea unui nou model de relații între țările majore, care să includă încredere reciprocă, coexistență pașnică și cooperare cu beneficii reciproce”;au instituit un cadru de cooperare pe mai multe niveluri, astfel încât comerțul bilateral a depășit în 2022 190 miliarde USD, China fiind cel mai mare partener comercial al Rusiei în ultimii 13 ani consecutivi; au acționat pe baza viziunii unei prietenii durabile și au consolidat prietenia tradițională; s-au coordonat strâns pe scena internațională, îndeplinind responsabilitățile în calitate de țări importante.
În cadrul acestor linii de demarcație, președintele Xi a evidențiat că China și Rusia se angajează ferm să protejeze sistemul internațional centrat pe ONU, ordinea internațională susținută de dreptul internațional și normele de bază ale relațiilor internaționale bazate pe scopurile și principiile Cartei ONU. Mai mult, a fost crescută comunicarea și coordonarea în cadrul ONU, Organizației de Cooperare de la Shanghai, BRICS, G20 și al altor mecanisme multilaterale, pentru a se asigura „o lume multipolară și o mai mare democrație în relațiile internaționale”, fiind promovate „multilateralismul adevărat, valorile comune ale umanității și construirea unui nou tip de relații internaționale, a unei comunități cu un viitor comun pentru omenire”.
Apreciind că „China și Rusia au găsit o cale corectă de interacțiune stat-stat, element esențial pentru ca relația să treacă testul schimbării circumstanțelor internaționale, fiind o lecție susținută atât de istorie, cât și de realitate”, președintele Xi a subliniat că prezența în Rusia va fi una de prietenie, cooperare și pace, va fi una care trebuie să stabilească „un nou plan și noi măsuri pentru creșterea parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare China-Rusia pentru următorii ani”.
Aceasta vizează creșterea calității și valoarea investițiilor, cooperarea economică și intensificarea coordonării politicilor, stimularea comerțului bidirecțional, o mai mare convergență a intereselor și domeniilor de cooperare, dar și dezvoltarea complementară și sincronizată a comerțului tradițional și domeniilor de cooperare emergente.
De asemenea, China și Rusia vor trebui să depună eforturi pentru a coordona inițiativele „O centură, un drum” și Uniunea Economică Eurasiatică, pentru a intensifica schimburile interpersonale, culturale și în domeniul sportiv.
Reamintind că Beijingul a prezentat un document de poziție privind soluționarea politică a crizei din Ucraina, document care ia în considerare preocupările legitime ale tuturor părților și reflectă cea mai largă înțelegere comună a comunității internaționale cu privire la criză, Xi arată că „nu există o soluție simplă la o problemă complexă”, dar China crede că „atât timp cât toate părțile îmbrățișează viziunea unei securități comune, cuprinzătoare, cooperante și durabile și urmăresc un dialog și o consultare pe picior de egalitate, raționale și orientate spre rezultate, acestea vor găsi o modalitate rezonabilă de a soluționa criza, precum și o cale largă către o lume a păcii durabile și a securității comune”.
„Pentru a conduce bine treburile lumii, trebuie în primul rând să-și conduci bine propriile afaceri”, mai arată Xi în articolul publicat în presa rusă. Acesta subliniază că Chinei are la bază cinci cinci tipuri de modernizare: „modernizarea unei populații uriașe, modernizarea prosperității comune pentru toți, modernizarea progresului material și cultural-etic, modernizarea armoniei dintre umanitate și natură, și modernizarea dezvoltării pașnice”. Cele cinci cinci tipuri de modernizări reprezintă „cristalizarea practicilor și explorărilor noastre de-a lungul anilor și reflectă înțelegerea noastră profundă a experienței internaționale”, experiențe care vor putea aduce „noi oportunități de dezvoltare Rusiei și tuturor țărilor din lume”.