CHINA | Schimburile culturale, element esențial în dialogul internațional

Orașul Qufu din provincia chineză Shandong, locul de naștere al filozofului universal Confucius – Kong Zi, a organizat, miercuri, ceremonia de deschidere a „Bazei Naționale pentru schimburile internaționale de execelență între tineri și Tabăra internațională de cultură tradițională chineză”. Totodată, aici va funcționa un centru internațional pentru educație și formare în limba chineză, destinat tinerilor dar și sinologilor din întreaga lume. Este vorba de un centru internațional construit cu o investiție totală de 1,5 miliarde yuani (peste 205 milioane USD), edificiu administrat de Shandong Publishing Group Co., Ltd.

Între cei peste 400 de invitați prezenți la ceremonia de inaugurare, alături de liderii politici ai provinciei Shandong, au fost invitați doar doi oficiali străini: directorul Institutului Cultural Român din Beijing, Dr. Liviu Țăranu, și Atașatul Cultural al Ambasadei Regatului Arabiei Saudite în China, România și Arabia Saudită fiind considerate două dintre țările prietene ale poporului chinez.
Inaugurarea a avut loc simultan cu derularea celui de-al nouălea Forum Nishan privind Civilizațiile Lumii, evenimentul început tot miercuri la Qufu.

În cele câteva zeci de ore petrecute la Qufu, având permanentul sprijin al Prof. Univ. Dr. Ding Chao, reputat românist, dar și al gazdelor: doamna Zhu Li, redactor-șef adjunct al Editurii pentru Educație din Shandong, domnul Fan Bo, director general-adjunct al Shandong Publishing Group Co., Ltd. și domnul Wang Jinzhou, șef-adjunct al Serviciului pentru Relații Internaționale al editurii, am avut o nouă ocazie să regăsesc orașul, după șapte ani, acum total transformat, reîntinerit, modernizat și totuși extrem de bine protejat și promovat sub aspect cultural-istoric.

La Qufu este imposibil să nu trăiești în permanenta realitate și umbră a memoriei lui Confucius, câtă vreme aproape fiecare stradă, fiecare hotel și restaurant important sunt dominate de imaginea marelui gânditor chinez. De asemenea, zona economică, fie că vorbim de cultură, turism, artă culinară, agrement sau publicitate, aproape totul este construit în jurul marelui filozof.

Având alături reprezentanții Shandong Publishing Group, îndrăznesc să spun că sunt deja prieteni ai României, am căutat să aflu o serie de detalii și direcțiile în care autoritățile provinciale și la nivel local construiesc viitorul în domeniul cultural.

Principalul pilon este educația, o bază esențială fiind tinerii, pornind de la școala generală. Un alt pilon este cartea și stimularea lecturii, în formatul tradițional, dar și sub forma celor mai noi forme tehnologice, pentru că majoritatea cărților care apar de sub tipar sunt dublate de variante electronice, la care ai acces scanând un cod QR, care la rândul lui îți oferă accesul la varianta audio sau în imaginii.

Ca o paranteză, esențială pentru a înțelege dimensiunea istorică și permanentul contact cultural în educația tinerilor chinezi, în noul edificiu inaugurat la Qufu sunt predate cele cinci domenii în care un tânăr trebuie să exceleze: scrisul, lectura, muzica, trasul cu arcul și echitația. Sunt cele cinci domenii pe care Confucius le-a promovat în urmă cu peste 2.500 de ani, domenii care considera că odată aprofundate pot șlefui educația și morala, pot deschide drumul spre o societate armonioasă, cu lideri preocupați de bunul mers al statului.

Pentru a înțelege dimensiunea și forța Shandong Publishing Group amintesc doar câteva dintre detaliile cerute gazdelor și oferite cu mare deschidere. Grupul se adresează unui număr de peste 11 milioane de elevi, o mare parte din activitatea fiind axată pe tipărirea de manuale școlare. Apoi, având sprijinul consistent al finanțării de la bugetul local sau provincial, proiectele editoriale ajung să devină realitate în urma unei analize profunde, în care inteligența artificială joacă un rol esențial. Cum? Prin analiza datelor colectate în urma accesării variantelor electronice a cărților, accesări care pot fi analizate la nivel de capitole, subiect sau temă frecvent căutată.

Un aspect deloc de neglijat este nivelul calității fiecărei lucrări ieșite de sub tipar, reale bijuterii editoriale. Investiția în hârtie, în forma grafică, în copertă și ambalajul exterior al fiecărei lucrări este o dovadă și argument suplimentar pentru modul în care, cu seriozitate și profesionalism, cultura și cartea sunt selectate ca subiect, sunt realizate și promovate în provincia Shandong.

Pe acest considerent de ordin cultural provincial și național, China avansează cu determinare în cooperarea și dialogul cultural internațional, unul dintre trasee fiind inițiativă „O centură, un drum”, inițiativă care anul acesta marchează zece ani de la lansare.

În cadrul evenimentului de inaugurare de ieri, s-a afirmat că în China promovarea culturii tradiționale, schimburilor între tinerii chinezi și străini, alături de schimburile în cercetare din domeniul învățământului primar și gimnazial reprezintă o prioritate. În aceste domenii sunt implicate investiții masive în noile tehnologii digitale, în cercetarea și predarea cu ajutorul inteligenției artificviale, în dezvoltara activităților și modului de formare zilnică, aici fiind avute în vedere sportul, educația fizică pentru sănătatea tinerilor, prin integrarea domeniilor majore din cultură, turism și educație.

Cu alte cuvinte, proiectul derulat de Shandong Publishing Group este unul care îmbină turismul cultural cu cercetarea școlară, dar și ca o punte de legătură în relațiile de prietenie cu diferite țări.

Baza Națională pentru schimburile internaționale de excelență între tineri și Tabăra internațională de cultură tradițională chineză este un campus cu o suprafață totală construită de 38.000 de metri pătrați și o suprafață totală generală de peste 60.000 mp, cu dotări de ultimă generație, de la biblioteci, săli de conferințe și spectacole, până la spații de sport, baruri și cantine, cu o capacitate de 2.100 de persoane care pot desfășura activități simultan (foto jos).

Prin evenimentul de ieri de la Qufu, organizat în preziua celebrării marelui gânditor al națiunii chineze, Confucius, China a demonstrat încă odată disponibilitatea pentru dialogul cultural, pentru înțelegerea comună prin cunoaștere, dar și forța de investiție în educație, cultură și viitor.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, De departe ... România, Descoperind China, Drumul Mătăsii, Înţelege China, Mari sinologi români, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.