B&R 2023 | Ungaria și Serbia, singurele țări independente din Europa

Capitala Beijing este, pentru câteva zeci de ore, punctul zero al lumii de mâine, o lume în care țările și guvernele își afirmă independența și solidaritatea, fără a viza o terță parte. De câteva zeci de ore, China este din nou în centrul atenției globale, chiar dacă presa și hegemonii occidentali caută să obtureze realitatea, să convertească adevărul, să distragă atenția generând noi conflicte, promovând teme false, hegemonie și o nouă formă de colonialism. Un colonialism dominat de obsesiile ideologice, superioritățile rasiste și culturale ale unei minorități agresive, rămase în mentalitatea războiului, conflictelor și revoluțiilor colorate programate, ca soluție.

Pentru cei care nu reușesc să înțeleagă mesajul, voi fi și mai sintetic: în timp ce China și partenerii Chinei încearcă să deschidă comunicarea, SUA și aliații occidentali resping orice dialog real, impunând țărilor partenere să blocheze orice tip de contact și cooperare cu China. Este și cazul României.

Iată de ce, astăzi, în ziua deschiderii oficiale a celui de-al treilea Forum pentru cooperare internațională „O centură, un drum” (B&R), afirm că, pe bătrânul continent, singurele țări independente sunt Ungaria și Serbia. Liderii celor două țări: premierul Viktor Orban și președintele Aleksandar Vucic, au fost singurii lideri europeni prezenți la un eveniment cu acoperire și ambiții globale.

Vucic și Orban (foto jos) și sunt singurii lideri europeni prezenți la Beijing, lideri care se comportă cu demnitate, în interesul propriilor țări, în timp ce întregul Occident colectiv, ca la un ordin, este absent!

Principalele beneficiare ale relațiilor economice de cooperare externă ale Chinei – țările occidentale – au decis că este cazul să facă o nouă demonstrație de ipocrizie. În mod cert, chinezii au inteligența necesară pentru a înțelege momentul istoric, în care Occidentul este măcinat de lideri mărunți, cu mentalitate conflictuală, colonial, aflați sub o presiune străină interesele propriilor popoare.

Premierul Viktor Orban și președintele Aleksandar Vucic, la întâlnirile oficiale cu președintele Xi Jinping – Beijing, 17 Octombrie 2023

Subliniez că, la grandiosul eveniment organizat la Beijing, Drapelul României este prezent, însă România este reprezentată de un singur invitat, lipsit de conotații politice, diplomatice sau economice. Altfel spus, un sigur român a acceptat invitația părții chineze, invitație transmisă pe canale diplomatice și politice oficiale, Președinției, Guvernului, Parlamentului și partidelor politice de la București.

Totodată, cu tușă groasă, evidențiez slugărnicia țărilor din Europa Centrală și de Est care, după 33 de ani de la ieșirea de sub tutela URSS, au intrat sub tutela UE-SUA, de unde așteaptă ordine și pomeni. La schimb, primesc dreptul de a rămâne în subdezvoltare, îndatorare, în transformare educațională, culturală și religioasă, devenind curtea din spate a intereselor partenerilor strategici cu care, în mod onest, ar trebui să împartă statutul de egalitate.

„O centură, un drum”, o uriașă oportunitate

Evenimentele programate cu ocazia celui de-al treilea Forum pentru cooperare internațională „O centură, un drum” sunt o bună ocazie pentru o mai cuprinzătoare înțelegere a Chinei, a modului în care China acționează, dar și a direcției pe care lumea deja a pornit. O direcție pentru care, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a mulțumit în mesajul transmis, arătând că China aduce o mare contribuție la democratizarea, menținerea multilateralismului și continuarea procesului de globalizare.

Potrivit organizatorilor, la evenimente sunt înregistrați participanți din peste 140 de țări și peste 30 de organizații internaționale, inclusiv lideri de stat, de organizații internaționale, oficiali ministeriali și reprezentanți ai sectorului de afaceri, mediului academic și organizațiilor neguvernamentale. Prin urmare, la Beijing sunt reprezentate peste 72% dintre țările ONU, inclusiv Secretarul general al Organizației, țările BRICS, OCS, ASEAN.

Chiar și fără conotație politică, numărul țărilor participante la forumul de la Beijing, este un reper important în procesul de înțelegere a modului în care China gândește cooperarea și viitorul, un număr de luat în seamă în cadrul „războiului” cifrelor geopolitice.

„A-i ajuta pe alții, înseamnă a te ajuta pe tine însuți”

Ce trebuie înțeles în mod esențial din modul în care China acționează și cooperează a fost transmis în mesajul prezentat de președintele Xi Jinping, în această dimineața (ora locală), în cadrul ceremoniei de deschidere a forumului:

„Țările care preiau conducerea în dezvoltarea economică ar trebui să dea o mână de ajutor partenerilor, pentru a le ajunge din urmă. Cu toții ar trebui să ne tratăm unii pe alții ca prieteni și parteneri, să ne respectăm și să ne sprijinim reciproc, să ne ajutăm reciproc și să reușim. Atunci când dai trandafiri altora, parfumul lor rămâne pe mâna ta. Cu alte cuvinte, a-i ajuta pe alții, înseamnă a te ajuta pe tine însuți”, a declarat Xi.

De asemenea, extrem de important, președintele Xi a subliniat că „a privi dezvoltarea altor țări ca pe o amenințare, a considera interdependența economică un risc, nu face propria viață mai bună, nici nu va accelera dezvoltarea”.

La rândul său, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a subliniat că relațiile cu China sunt bazate pe încredere, cooperare și câștig comun, fiind vizată dezvoltarea unei Eurasii puternice, printr-o integrare tot mai profundă, în condițiile în care Moscova și Beijing au o înțelegere specifică asupra cooperărilor bilaterale. Legat de dezvoltarea globală, Vladimir Putin a susținut că trebuie realizat o cooperare armonioasă în cadrul B&R, astfel încât coridorul Nord-Sud să conecteze zonele Europei și Asiei, cu zonele din emisfera sudică, pentru a aduce prosperitate și pace tuturor.

Am reținut ca extrem de semnificativ mesajul premierului etiopian Abiy Ahmed, care a transmis mesajul de prietenie și parteneriat China-Africa, arătând că țările africane vor deveni un spațiu al dezvoltării și modernizării, prin intermediul relațiilor politice și economice, inclusiv prin intermediul inițiativei B&R.

Viitorul inițiativei „O centură, un drum”

Potrivit declarațiilor președintelui Xi, China va susține o cooperare practică, promovând atât proiecte semnate, cât și programe „mici, dar inteligente”, asigurând mai mult sprijin financiar. Astfel, Banca de Dezvoltare a Chinei și Banca de Export-Import a Chinei vor înființa linii de finanțare în valoare de 350 de miliarde yuani (48,75 miliarde USD), alte 80 de miliarde yuani (11 miliarde USD) urmând să fie alocate Fondului Drumului Mătăsii.

De asemenea, China va derula 1.000 de proiecte de asistență pentru mijloacele de trai la scară mică și va crește cooperarea în domeniul educației profesionale prin ateliere Luban (programe de pregărire profesională – n.m.) și protecția proiectelor și persoanelor implicate în B&R.

Pe de altă parte, în cadrul Conferinței directorilor executivi organizată marți, în marja forumului, au fost încheiate acorduri de cooperare și schimburi în valoare de 97,2 miliarde USD.

Iată pentru ce, China va adopta opt măsuri pentru a sprijini cooperarea de înaltă calitate în cadrul inițiativei „O centură, un drum”, măsuri care vizează: Construirea unei rețele multidimensionale de conectivitate centură și rutieră;  Menținerea unei economii mondiale deschise; Realizarea cooperării practice pentru a sprijini construcția de înaltă calitate; Promovarea dezvoltării ecologice; Promovarea inovării științifice și tehnologice; Sprijinirea schimburilor umane; Promovarea cooperării bazate pe integritate; Consolidarea construcției instituționale pentru cooperarea internațională.

Participanți la nivel înalt, B&R 2023

La invitația președintelui Xi Jinping, pentru a celebra primii zece ani de la lansarea Inițiativei „O centură, un drum”, la Beijing au ajuns: președintele Indoneziei – Joko Widodo, președintele Kazahstanului – Kassym-Jomart Tokayev, premierul Ungariei – Viktor Orban, președintele Chile – Gabriel Boric, președintele Serbiei – Aleksandar Vucic, președintele Uzbekistanului – Shavkat Mirziyoyev, premierul Etiopiei – Abiy Ahmed, preierul Papua Noua Guinee – James Marape, președintele Federației Ruse – Vladimir Putin, Secretarul general al ONU – Antonio Guterres, președintele Argentinei – Alberto Fernandez, președintele Vietnamului – Vo Van Thuong, președintele Mongoliei – Ukhnaa Khurelsukh, premierul Mozambicului – Adriano Maleiane, premierul Pakistanului – Anwar-ul-Haq Kakar, premierul Thailandei – Srettha Thavisin, președintele Kenyei – William Ruto, premierul Cambodgiei – Hun Manet, președintele Laosului – Thongloun Sisoulith, președintele Sri Lanka – Ranil Wickremesinghe, președintele Republicii Congo – Denis Sassou Nguesso. De asemenea, în aceste zile, la Beijing, s-au mai aflat miniștrii de Externe din Federația Rusă – Sergey Lavrov, care ulterior a plecat în vizită oficială la Pyongyang (Coreea de Nord) și Ungaria – Peter Szijjarto.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, De departe ... România, Din arhive, Drumul Mătăsii, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, România, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la B&R 2023 | Ungaria și Serbia, singurele țări independente din Europa

  1. Carmen spune:

    Am uitat ce este independența, mândria națională, interesul țării noastre ! Ce-ar zice înaintașii noștri care și-au pus viața în slujba țării să vadă unde am ajuns ?! Vai noua, popor slab, dezbinat, umil.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.