Rămas bun, Li Keqiang!

„Cred că România va deveni un tigru al Europei şi dacă toţi tigrii se vor reuni şi vor colabora, se va dezvolta o piaţă uriaşă” … Era 26 Noiembrie 2013. Premierul Li Keqiang se afla la București, în cadrul ultimei vizite oficiale a unui înalt demnitar Chinez, în România. Un demnitar chinez care a exprimat încrederea în România, care a reconfirmat prietenia de 65 de ani cu România, care a dorit să aibă mereu la București prietenul din vremurile de demult.

La orele dimineții, pe Bulvardul Chang’an din Beijing a fost liniște. În Piața Tian Anmen, kilometru zero al țării, Drapelul Chinei este coborât în bernă. La fel, în toată China, în toate instituțiile publice, ambasadele și consulatele chineze, din întreaga lume.

Traficul a fost deviat, încă de dinaintea zorilor. Între Piața Tiana Anmen și districtul Shijingshan s-acriculat sporadic, pe o distanță de aproape 15 kilometri. Cu cât te apropiai de Shijingshan, bulevardul se închidea total traficului. Trotuarele erau pline de matinali grăbiți să prindă metroul, spre locul de muncă. La ora asta, garniturile de tren ajung în stații din 40 în 40 de secunde. Traficul nevăzut din subteran compensează liniștea de la suprafață.

În apropierea Cimitirul Revoluționar Babaoshan sunt aliniate forțe de ordine. Este o liniște peste care apasă, de aproape o săptămână, aerul poluat de care uitasem în ultimii ani. Nici vântul nu se resimte, de câteva zile. Totul este de un gri funerar, fereastră ca o oglindă între lumi.

Înainte de ora 9, coloana funerară a pornit pe Bulvardul Chang’an, care reunește viețile a milioane de locuitori din capitala Beijing, este un uriaș murmur. Cu kilometrii buni înaintea cimitirului, trotuarele sunt înțesate de oamenii așteptau să își ia un ultim rămas bun.

La Dingyuan, în provincia Anhui, locul de origine al premierului Li, dar și la Beijing, au fost depuse zeci de mii de buchete de flori la altare organizate de localnici. Multe dintre buchetele cu crizanteme alb-galbene poartă mesaje din care transpare respectul de care Li Keqiang s-a bucurat în rândul poporului chinez. Pe rețelele de socializare pot fi văzute imagini cu străzi întregi devenite covoare de crizanteme alb-galbene, cu oameni care depun ofranda și se înclină de trei ori, unii îngenunchiind, plângând. Sunt mesaje din care se poate înțelege că premierul Li a fost unul dintre cei mai iubiți lideri ai Chinei contemporane.

Potrivit tradiției, trupul neînsuflețit al premierului Li Keqiang (68 ani) a fost incinerat, astăzi dimineață, în cadrul Cimitirului Revoluționar Babaoshan, în cadrul unui ceremonial sobru, la care au luat parte un număr restrâns de reprezentanți ai PCC, alături de membrii familiei: președintele Xi Jinping și soția Peng Liyuan, premierul Li Qiang, membrii guvernului, foști colegi și apropiați. O coroană de flori a fost trimisă în numele fostului președinte Hu Jintao, aflat în îngrijire medicală. Spre finalul ceremoniilor oficiale … cerul Beijingului s-a deschis, razele Soarelui atingând pământul, după lungi și încețoșate zile.

„China își va menține angajamentul în fața unei politici externe independente, de pace și dezvoltare pașnică, vom continua prietenia și cooperarea cu alte țări pe baza celor cinci principii ale coexistenței pașnice. China va rămâne fermă în urmărirea unei strategii de deschidere în beneficiul reciproc, lucrând pentru a protejarea păcii mondiale, contribuind la dezvoltarea globală și menținerea ordinii internaționale”, a declarat premierul Li Keqiang, în ultimul său raport de activitate, în luna Martie a.c.

Li Keqiang a retransmis mesajul politicii o țară, două sisteme, în temeiul căreia locuitorii din Hong Kong administrează Hong Kong, iar cei din Macao administrează Macao, beneficiind de un grad ridicat de autonomie, iar Insula Taiwan face parte din teritoriul inalienabil al RP Chineze, reunificarea urmând să fie decisă de chinezi și de timp.

La finalul raportului, Li Keqiang a salutat delegații Marii Adunări Naționale a Reprezentanților Poporului din China, a predat mandatul premierului Li Qiang, apoi s-a retras din viața publică, pe care a servit-o cu demnitate și onoare, vreme de peste 45 de ani.

Lumea s-a despărțit, azi, de unul dintre cei mai valoroși lideri ai Chinei moderne, de un magistru politic și diplomatic. Un lider care a crezut în România, în prietenia construită în zeci de ani, în dreptul fiecărei țări de a-și alege calea, modul și partenerii de dezvoltare, în mod independent.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2023, China, De departe ... România, Din arhive, Înţelege China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Rămas bun, Li Keqiang!

  1. Doru Ban spune:

    Să se odihneasca in pace. China ii respectă memoria.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.