Este lipsit de sens și energofag să vorbești despre nivelul sfidării prezidențiale în mandatele Iohannis. În orice stat normal, de ani de zile, Iohannis era luat de guler și trimis dacă nu la pușcărie (să nu uităm că a fraudat statul cu 320.000 euro, adică 1,6 milioane lei, prin încasarea unor chirii), măcar la groapa de gunoi a politicii.
Iohannis se află la finalul unei noi vacanțe de zece zile în Africa, 14 – 24 Noiembrie: Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal. Evident, vacanțele se fac în familie. Cineva trebuie să danseze în ritmuri tribale.
Insist să arăt că Iohannis este președintele României. O fac pentru a sublinia că Iohannis a efectuat vizite oficiale în țări unde nu avem ambasade sau consulate, iar acolo unde avem, echipa este formată dintr-un ambasador și un diplomat care face de toate, de la servicii consulare și politică, la cultură, turism … până la curățenie.
Iohannis a plecat în turneu cu soția în țări lipsit de interes direct național. Dar, dincolo de faptul că nu există în zona de interes diplomatic național, sunt și țări despre care Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) avertizează că: „Există factori confirmați de risc – evitați călătoriile!”
Concret, în două din cele patru țări, România nu are reprezentare nici măcar la nivel de consul onorific: în Tanzania și Cabo Verde (greu de înțeles de ce nu este folosită denumirea Capul Verde).
Orice stat normal, deschide dialogul prin trimiși de rang inferior, nu direct prin intermediul președintelui.
Dar, dacă Iohannis nu se află în Africa în interesul României, ci doar pe banii României? Această vizită seamănă perfect cu vizita de o săptămână făcută de premierul Dacian Cioloș în Vietnam, în luna Iulie 2016.
În Kenia, avem Ambasadă și un ambasador, doamna Gențiana Șerbu, dar MAE nu consideră util să activeze site-ul care este „în mentenanță” … probabil cu ocazia vizitei președintelui Iohannis.
ES Gențiana Șerbu are acreditare și în calitate de reprezentant al Romaniei pe langă UNON, UNEP, UN-HABITAT, dar și avertismentul de călătorie, cu factori confirmați de risc!
Mai mult, Ambasadorul Gențiana Șerbu are în sarcină de reprezentare diplomatică și consulară și Tanzania.
În Senegal, la Dakar, îl avem pe ES Nicolae Năstase, care este Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar. Echipa ambasadorului Năstase este formată din … Roxana-Daniela Moldovam care se ocupă de absolut tot: afaceri politice, consulare, cultură, educație și mass-media. Atât!
De asemenea, Ambasadorul Năstase are în sarcină și reprezentarea diplomatică și consulară a Romaniei în Capul Verde.
Similar Keniei, MAE informează că în Senegal “există factori de risc – evitați deplasările ce nu sunt necesare!”
În aceste condiții, dincolo de safari, zgomote și imagini care aruncă în ridicol diplomația română, dacă nu este vacanță prezidențială pe bani românilor, care să fie miza acestor zece zile în Africa, de la Est, la Vest?
Importanța vizitei lui Iohannis în Africa, subliniată în comunicatul emis de Cotroceni, este spulberată de realitate. Cotroceniul susțin că “vizitele în Africa sunt cu atât mai importante în contextul în care România a adoptat recent Strategia Națională pentru Africa” și “tradiția particulară a raporturilor româno-africane constituie un motiv solid pentru dinamizarea relațiilor României cu Africa, pe baze noi, în acord cu statutul actual al țării noastre”.
Pe baze noi, în acord cu statutul actual al țării noastre, dar … în Tanzania și Capul Verde (țară insulară care însumat adună jumătate de milion de oameni), repet, România nu are nici măcar consuli onorifici.
Dincolo de o relație trainică bazată pe sărăcie și exploatare externă, ce poate lega România de Capul Verde, spre exemplu?
Iată de ce insist asupra sfidării prezidențiale și complicității guvernului condus de Ciolacu-PSD, noul premier de serviciu al lui Iohannis.
Ca să fie înțeles nivelul de slugărnicie a premierului Ciolacu-PSD, iată cum justifică sfidătoare vacanță în Africa făcută cadou lui Iohannis, din bani publici:
„În primul rând, eu nu cred că o călătorie externă a preşedintelui este una fără sens. Părerea mea e că trebuia să continuăm, totuşi, lucrurile bune rămase de la comunism, că lucrurile rele le ştim cu toţii. Noi ar fi trebuit să fim jucători în acel spaţiu unde eram respectaţi. În Africa aveam un fond extraordinar, trebuia până acum fructificat. E un pic cam târziu după 30 de ani, din neglijenţă”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3 CNN, în seara zilei de 15 Noiembrie a.c.
Câtă vreme Guvernul României este condus de executanți la ordin, să ne înarmăm cu răbdare. Ciolacu-PSD va continua să stoarcă bani din sărăcia românilor pentru înarmare și pentru plimbările lui Iohannis, care, oboist după turneul african, va pleca în Dubai … vai de România, vai!
Der TRÂNTOR KOTROCEAN – Andrei Păunescu:
https://www.youtube.com/watch?v=RUieJkPZhoc
Eu aş spune: Iohannis NU este președintele României; e președinte în România.