Autoritățile provinciei chineze Sichuan au inaugurat, joi, un laborator de cercetare în domeniul fizicii aflat la adâncimea de 2.400 de metri, acesta fiind cel mai adânc și cel mai mare laborator subteran la nivel mondial. Cu o capacitate de 330.000 de metri cubi, laboratorul construit în Muntele Jinping asigură condiții cu un nivel de radiații extrem de scăzut, fiind proiectat pentru experimente la limita fontierei fizice.
Primele cercetări din cadrul Laboratorului Subteran Jinping sunt derulate de zece echipe din cadrul Universităților Tsinghua (Beijing), Jiao Tong (Shanghai) și Universitatea Normală (Beijing), care vizează experimente științifice.
Laboratorul oferă un mediu ferit de interferențe, asigurând urmărirea substanței invizibile cunoscută sub numele de materie întunecată. Adâncimea semnificativă a laboratorului ajută la blocarea majorității razelor cosmice care interferează în procesul de observației a materiei întunecate.
Ambițiile cercetătorilor chinezi vizează transformarea laboratorului într-un centru de cercetare științifică interdisciplinară de clasă mondială, care să integreze mai multe discipline, inclusiv fizica particulelor, astrofizica nucleară și științele vieții, pentru a susține dezvoltarea cercetării Chinei în domeniile de frontieră.
Potrivit inginerului șef Li Hongbi, din cadrul Departamentului de inginerie și tehnologie al laboratorului, lucrările de construcție la acest proiect au început în luna Decembrie 2020, toate facilitățile privind alimentarea cu aer, apă și energie fiind recepționate și puse în funcțiune.
Ideea proiectul laboratorului subteran din Sichuan a fost lansată în 2010, primele cercetări fiind derulate în galeriile subterane ale muntelui Jinping.