Eveniment  editorial | “UN PRIETEN ADEVĂRAT, CHINA”

Există un răspuns în toate. Noul volum, aflat în pregătire pentru tipar la Editura Prestige din București, este un răspuns pentru numărul redus de articole de pe site-ul propriu și al reacțiilor pe rețelele sociale. În ultimele luni, am reușit să finalizez lucrul la noua mea carte UN PRIETEN ADEVĂRAT, CHINA, un proiect dedicat relațiilor diplomatice România-China, pornind din secolul XIX, până în prezent, un proiect în care prezint China contemporană în reperele sociale, economice și politice observate și studiate la Beijing, în ultimii 14 ani.

În volumul UN PRIETEN ADEVĂRAT, CHINA explic involuția relației România-China, de la superlativ, la deplorabil, ca efect al alinierii guvernărilor de la București, sub președinții Băsescu și Iohannis, la comenzile și interesele externe, prezint prezența românească în China, în plan diplomatic și cultural. În mod special, prezint similitudinile culturilor neolitice Cucuteni (România) și Yanghsao (China).

De asemenea, scriu despre istoria și realitatea Insulei Taiwan – între secolele XV-XXI, insulă care aparține de drept RP Chineze, despre relațiile tot mai tensionate China-SUA și China-UE, dar și cum trebuie citită și înțeleasă China din punct de vedere politic, depășind șabloanele și prejudecățile limitate în simplismul formulei: democrație vs. autocrație. Sunt o parte dintre motivele pentru care am dedicat capitole și titluri temelor: Democrația chineză, consultativă; Drepturile omului în China; Sistemul creditelor sociale din China; Problema Taiwan; 45 de ani de reformă și deschidere; Reforma și dezvoltarea guvernanței globale; Iniţiativa “O centură, un drum”; Comunitatea cu soartă comună; China în dialogul cultural mondial; etc.

Pentru volumul UN PRIETEN ADEVĂRAT, CHINA sunt onorat cu Prefața semnată de domnul Ion Cristoiu, iar Cuvântul înainte de E.S. Ambasador Viorel Isticioaia-Budura, urmat de Cuvântul autorului, din care voi prezenta pasaje:

“Prin noua sa carte “Un prieten adevărat, China”, jurnalistul chinezo-român și jurnalistul româno-chinez Dan Tomozei se unesc în jurnalistul care scrie despre relațiile româno-chineze. Titlul nu e ales întâmplător. China e un prieten adevărat al României. (…)
Bun cunoscător al Chinei social-politice și morale, Dan Tomozei ne oferă prin cartea Un prieten adevărat, China cel mai bun manual de până acum de cunoaștere a Chinei de azi. Cititorului i se pune la dispoziție o amplă și competentă prezentare a unor sintagme care definesc societatea chineză de azi: simbolul dragonului, socialismul cu specific chinezesc, Gândirea Xi Jinping, guvernarea pe seama legii, Inițiativa “O centură, un drum”, creditul social, principiul “O țară, două sisteme”, noua normalitate. (…)
Se poate spune, citind cartea lui Dan Tomozei, că între români și chinezi există o punte solidă, sigură, numită prietenia sinceră. Cu atât mai stranie e politica oficială a României de azi, politică de dușmănie față de China, manifestată cu putere după venirea lui Klaus Iohannis, la Cotroceni. (…)
Din fericire, între România și China există o veritabilă punte de prietenie, ridicată și întreținută de personalități care nu țint cont de cei trecători din fruntea României.”

Ion Cristoiu

“Actualul volum, multiplu și divers dimensionat, bogat în conținut, propune, inspirat, la ceas aniversar – anul acesta, 2024, se împlinesc 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Populară Chineză, un tur de orizont. Care este de fapt un tur de forță – prin amplitudinea parcurgerii istoriei și prin modul de a articula variatele aspecte privind China.
Autorul se ocupă atent și reflectează sistematic asupra relațiilor româno-chineze, detaliind și parcurgând orizonturi și etape care au o substanțială istorie. (…)
Cu satisfacție și emoție remarc un act de meritorie justețe: un extins număr de pagini procedează la o notabilă trecere în revistă a celor care s-au ocupat de studiul și practica relațiilor româno-chineze, cu variate specializări – cercetători, profesori, traducători, interpreți, diplomați. Efortul cuprinderii este substanțial, mai mult decât lăudabil, pe ambele dimensiuni naționale, română și chineză.
În egală măsură, valoarea lucrării se accentuează prin preocuparea autorului de a investiga, documentat și meticulos, repertoriul contemporan al conceptelor și practicilor politice chineze (nuanțat  definite, indiferent că se referă la politica externă, drepturile omului, modelul de democrație, componente cruciale sau sensibile ale strategiei naționale, evoluțiile economice). (…)
Paginile acestui volum, bogat și divers, dovedesc consistența și consecvența orientărilor sale, curajul de a pleda pentru realism și pragmatism în relațiile cu China, frecvent cu accente polemice, dar consecvent cu ceea ce aș spune că reprezintă nu doar curaj, ci tenacitatea și soliditatea unor convingeri așezate lucid și argumentat, cu bun simț și responsabilitate.”

Ambasador Viorel Isticioaia-Budura

“Cu cât China comunică mai mult, mai detaliat și explicit, cu atât este mai puțin înțeleasă de Occident. Asta se întâmplă pentru că liderii și formatorii de opinie din occident au o agendă care nu are legătură cu interesul general al occidentalilor, al europenilor, al românilor în special. În China, nu există dublă măsură, dublu limbaj. În spatele rigidității aparente, există suficient spațiu pentru a pluti liniștit în umanitate, credință, emoție, rezultat imediat sau pe termen lung, foarte lung. Este motivul pentru care China de azi are uriașa șansă de a reprezenta un model de seriozitate și profesionalism. (…)

Trăind în China conectat permanent la evenimentele din România, sunt dominat de o serie de întrebări, cu nuanțe predominant culturale: Cine am fost? Cine suntem? Ce vrem să fim, să mai fim, ca națiune? Absolut nimic din cele înregistrate în ultimele decenii nu oferă o firavă speranță României, alta decât disoluția în spațiul Uniunii Europene aplatizat după concepte, formate și formule americane, toate o contradicție între formă și sens. Dacă la Bruxeeles nu mai sunt specialiști care să poată dialoga în mod real cu Beijingul, la București și în România au fost eliminați sau blocați majoritatea interlocutorilor. Sunt tot mai puțini cei care vorbesc în cunoștință de cauză, cei care au expertiză pe China sau Asia, care vorbesc public, adoptând o poziție care să revendice dacă nu prietenia cu China, măcar echilibrul necesar atunci când este abordat subiectul China.”

Dan Tomozei

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Cărţile mele, China, CHINA-ECE, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Mari sinologi români, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Români în China, România, România - China, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Eveniment  editorial | “UN PRIETEN ADEVĂRAT, CHINA”

  1. Roxana spune:

    Maestrul Cristoiu a mentionat de mai multe ori in pastila sa ca scrie prefata cartii dvs. Abia astept sa o citesc. Sa puneti un link pe site unde se poate cumpara. Felicitari si numai bine.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.