Olaf Scholz: Germania nu susține protecționismul promovat de Comisia Europeană

Relațiile și schimburile China-Germania sunt excelente, prietenia tradițională trebuie promovată, cele două țări trebuie să se sprijine reciproc în problemele care vizează ordinea globală, Germania fiind un partener și susținător al Chinei în cadrul Uniunii Europene.
Mai mult, Germania condusă de cancelarul Olaf Scholz nu susține necesitatea măsurilor protecționiste promovate de Comisia Europeană în fața economiei chineze, reacția UE trebuind să vizeze competitivitatea. În urma acestor poziții oficiale, transmise în China, te întrebi: ce s-a întâmplat cu belicosul cancelar Olaf Scholz?

În Noiembrie 2022, tot la Beijing, liderul german se exprima provocator la adresa Chinei, pe tema Taiwan, drepturile omului, relațiile economice tensionate pe relația UE-China.
În Aprilie 2024, Olaf Scholz a fost extrem de atent în declarații, pe întreaga durată a vizitei oficiale, derulate la Chongqing, Shanghai și Beijing. Subiectele iritante la adresa părții chineze au lipsit cu desăvârșire din mesajele transmise, deși reprezentanții mass media germane care l-au însoțit pe cancelar au lansat întrebări pe temele evidențiate.

În cadrul discuțiilor derulate, astăzi, cu președintele Xi Jinping, la Casa de Oaspeți Diaoyutai din Beijing – rezervată înalților oaspeți ai liderilor chinezi, Scholz a afirmat că în ciuda schimbărilor enorme în peisajul internațional, relațiile China-Germania au menținut o creștere constantă, cooperarea bilaterală fiind consolidată și profundată. Fiind a doua și a treia cele mai mari economii ale lumii, relația are o semnificație care depășește sfera bilaterală, cu impact major la adresa Eurasiei și situației globale.

În vizita efectuată în perioada 14-16 Aprilie a.c., din delegația cancelarului Scholz nu au făcut parte ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, și Ministrul Afacerilor Economice și Acțiunii Climatice, Robert Habeck, care s-au exprimat extrem de dur la adresa Chinei, un alt semn al atenției cu care Germania caută să cultive relația cu China.

“Cele două țări trebuie să privească și să dezvolte relațiile bilaterale dintr-o perspectivă strategică și pe termen lung și să lucreze împreună pentru a injecta o mai mare stabilitate și certitudine în lume. (…) Cele două țări nu au interese fundamentale în conflict între ele și nu reprezintă o amenințare la adresa securității reciproce”, a transmis președintele Xi.

Acesta a subliniat necesitatea consolidării rezistenței și vitalității relațiilor bilaterale, susținând parteneriatului strategic stabilit, în condițiile în care politica Chinei față de Germania rămâne stabilă și consecventă.

“Atâta timp cât cele două părți susțin respectul reciproc, caută un teren comun în timp ce respectă diferențele, cresc schimburile, învățarea reciprocă și urmăresc cooperarea câștig-câștig, relațiile China-Germania vor continua să se bucure de progrese solide și susținute”, a declarat Xi Jinping, subliniind că cooperarea reciproc avantajoasă China-Germania nu este un risc, ci o garanție a relației bilaterale stabile.

Liderul chinez a cerut cancelarului german să coopereze împotriva creșterii protecționismului, adoptând o viziune obiectivă asupra problemei capacităților de producție printr-o perspectivă de piață și globală, bazată pe legile economiei și relațiilor eforturilor de cooperare.

Germania nu susține protecționismul
promovat de Comisia Europeană

De partea cealaltă, în cadrul discuțiilor, cancelarul Olaf Scholz a transmis că în ciuda schimbărilor la nivel global din ultimii zece ani, relația Germania-China a rămas stabilă, fiind intensificată cooperarea în toate domeniile, cele două economii având de câștigat.

“Trebuie să gândim întotdeauna pe termen lung și strategic, să menținem relațiile bilaterale pe o cale stabilă de dezvoltare. Parteneriatul strategic cuprinzător este cea mai importantă poziționare a noastră. Împreună putem oferi mai multă stabilitate și securitate lumii”, a declarat Scholz.

Trebuie observat tonul extrem de cooperant în care a ținut să se exprime cancelarul german, chiar și în timpul declarațiilor făcute la Chongqing, Shanghai, când a fost solicitat să vorbească despre poziția Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen (Germania) care consider că UE trebuie să se apere în fața dumpingului și supraproducției din China în domeniul automobilelor electrice.

Scholz a reacționat declarând că “standardul după care abordăm concurența globală este, în primul rând, că noi înșine ne dorim și trebuie să fim atât de competitivi încât să putem supraviețui în această competiție pretutindeni. Din această perspectivă, după cum am spus, ne-am angajat să asigurăm condiții de concurență echitabile, inclusiv pe piețele pe care operează întreprinderile noastre. Există întrebări, inclusiv cele care trebuie discutate aici. Dar, acest lucru trebuie făcut dintr-o poziție de competitivitate încrezătoare în sine și nu din motive protecționiste”.

Mai mult, Olaf Scholz a transmis că se opune protecționismului, susținând comerțul liber, iar în calitate de membru important al Uniunii Europene, Germania este pregătită să joace un rol pozitiv în promovarea dezvoltării solide a relațiilor UE-China.

„Vreau să spun foarte clar: Germania nu vrea decuplarea de China. Nici multe alte țări nu o doresc. Cred că asta a dezvăluit discuția din ultimii ani. Vrem să continuăm și, de asemenea, să intensificăm schimbul economic. Lanțurile noastre de aprovizionare sunt întrețesute. Acest lucru oferă avantaje economice”, a declarat Scholz.

Dialog de pace pentru Ucraina și Israel- Palestina

Cei doi lideri au avut, de asemenea, un schimb aprofundat de opinii cu privire la criza din Ucraina, Xi și Scholz declarând că China și Germania sunt se opun utilizării armelor nucleare sau atacului asupra instalațiilor nucleare civile, susținând abordarea în mod corespunzător a problemei securității alimentare globale și dreptul internațional umanitar.

Xi Jinping a enumerat patru principii pe care lumea trebuie să le respecte, acestea vizând: concentrarea pe interesul general al păcii și stabilității, nu pe câștiguri egoiste; calmarea tensiunilor, nu alimentarea acestora; asigurarea condițiilor pentru restabilirea păcii, nu agravarea tensiunilor; reducerea impactului negativ asupra economiei mondiale, mai degrabă decât subminarea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare globale.

“China nu este parte la criza din Ucraina, dar a promovat în mod constant discuțiile pentru pace în felul său. China încurajează și sprijină toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei și sprijină desfășurarea în timp util a unei conferințe internaționale de pace care este recunoscută atât de Rusia, cât și de Ucraina și asigură participarea egală a tuturor părților și discuții corecte cu privire la toate planurile de pace”, a transmis Xi Jinping.

În ceea ce privește conflictul palestiniano-israelian, cei doi lideri au susținut importanța aplicării Rezoluția nr. 2728 a Consiliului de Securitate al ONU, pentru prevenirea escaladării și deteriorării și mai mult a situației, pentru asigurarea ajutorului umanitar și susținut la Gaza, care să sprijine soluționarea rapidă a problemei palestiniene prin negocieri pe baza soluției “două state”.

Potrivit părții chineze, Xi Jinping și Olaf Scholz au avut un dialog privat, în grădina Casa de Oaspeți Diaoyutai, în care au continuat schimbul de opinii pe o serie de probleme legate de relațiile bilaterale și globale.

Cancelarul Scholz a fost însoțit în vizita efectuată în China, în perioada 14-16 Aprilie, de miniștri germani ai Transporturilor, Mediului și Agriculturii, dar și de o delegației de oameni de afaceri.

Relațiile economice China-Germania

Potrivit datelor oficiale, volumul relațiilor comerciale Germania-China au fost, în 2023, de 253,1 miliarde euro, China fiind cel mai mare partener comercial pentru al optulea an consecutiv. Datele prezentate de Institutul German pentru Cercetări Economice, investițiile directe germane în China au crescut cu 4,3% în 2023, ajungând la nivelul record de 11,9 miliarde euro.
Conform datelor oficiale chineze, peste 5.000 de companii germane operează pe piața din China.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Gaza, Război în Ucraina, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Olaf Scholz: Germania nu susține protecționismul promovat de Comisia Europeană

  1. Roxana spune:

    Un articol de o mare valoare jurnalistica. Va multumesc ca ne tineti informati corect si obiectiv.Aseara la emisiunea Marius Tuca Show, Ponta ( pe care desi nu pot sa-l sufar), spunea ca acest jeg de Iohanita nu a fost in China si nici in Turcia in cei 10 ani ca imparat. Asadar va trebui sa avem o conducere noua care sa vada cu adevarat valoarea Chinei pt a dezvolta tarisoara noastra. Olanda, Germania si toti acei conducatori din Europa cu scaun la cap, stiu ce au de facut si se dezvolta, in timp ce românii sunt tinuti in evul mediu. Inca odata felicitari pt articol.

    • Dan Tomozei spune:

      Anul acesta marcăm 75 de ani de relații bilaterale România-China. Totodată, marcăm rușine a 10 ani de la ultima vizită în China a unui premier român (Ponta, 2014) și 16 ani de la ultima vizită a unui președinte român (Băsescu, 2008).

  2. Gheorghe Mihalache spune:

    Felicitari pentru modul obiectiv de informare. ma bucur ca mai exista ziaristi adevarati.
    Numai bine!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.