China a anunțat, astăzi, că va impune tarife suplimentare la anumite bunuri importate din SUA, ca reacție la decizia administrației Trump de a suprataxa produsele din China.
Potrivit Comisiei Tarifare Vamale a Consiliului de Stat din China, produsele cărbunele și gazul natural lichefiat (GNL) din SUA vor fi suprataxate cu 15%, iar produsele petroliere, mașinile agricole, vehiculele cu mare cilindree și camionetele vor fi suprataxate cu 10%.
Decizia va fi aplicată începând cu data de 10 Februarie a.c.
Mișcarea vine ca răspuns la ordinul executiv al președintelui Donald Trump, semnat la data de 1 Februarie a.c., potrivit căruia va fi impusă o creștere cu 10% a tarifelor la importurile din China, decizie care a intrat în vigoare astăzi.
Pe de altă parte președintele Trump a suspendat, ieri, pentru 30 de zile, aplicarea taxării suplimentare cu 25% a produselor importate din Mexic și Canada.
Potrivit anunțului făcut de China, impunerea unilaterală de către SUA a tarifelor suplimentare încalcă grav regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).
Totodată, China avertizează că astfel de măsuri sunt ineficiente în abordarea preocupărilor economice ale SUA, generând perturbări în schimburile comerciale și cooperarea economică bilaterală.
Noua escaladare economică dintre SUA și China este înregistrată după ce, în cadrul discuțiilor avute în luna Noiembrie 2024 și Ianuarie 2025, președintele Xi Jinping i-a cerut președintelui Donald Trump să găsească modalitatea corectă pentru a se înțelege în noua eră, astfel încât atât ambele țări, dar și întreaga lume, să aibă de câștigat.
Președinții Xi Jinping și Donald Trump s-au întâlnit în cadrul unor vizite oficiale de stat în luna Aprilie 2017 (în Florida) și Noiembrie 2017 (la Beijing). În ciuda acordurilor bilaterale semnate, în valoare de peste 250 de miliarde USD, în luna Iunie 2018, administrația Trump a decis să declanșeze războiul comercial cu China, pentru ca în luna August a aceluiași an Beijingul să răspundă. (vezi AICI)
Ulterior, tensiunile economice și diplomatice s-au acutizat, atingând maximul în mandatul președintelui Biden, odată cu vizita în Taiwan efectuată la începutul lunii August 2022 de președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Tensiunile au escaladat până la sistarea dialogului militar și anularea Convorbirilor de coordonare a politicilor de apărare. (vezi AICI)
Dialogul China – SUA a fost reluat treptat după întâlnirea Joe Biden – Xi Jinping din luna Noiembrie 2023, din San Francisco (vezi AICI), unde a fost reiterat că problema Taiwan reprezintă o linie roșie în cadrul relațiilor bilaterale, administrația americană fiind solicitată să sisteze înarmarea insulei chineze și stimularea acțiunilor separatiste.