EU – China

Relaţiile externe ale Uniunii Europene sunt asigurate de Serviciul European pentru Acţiune Externă (SEAE), înfiinţat în al doilea mandat (2009 – 2014) al lui José Manuel Durão Barroso în fruntea Comisiei Europene.
Pe relaţia cu Asia, coordonarea SEAE a fost asigurată, în perioada 2011-2014, de Ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura, în calitate de director pentru Asia. Nou înfiinţată, serviciul pentru Asia a fost înfiinţat la începutul anului 2010, iar numirea primului dorector a avut loc la 21 decembrie 2010. Viorel Isticioaia Budura a fost ambasadorului României în China (2002 – 2011), Korea şi Japonia. Are de asemenea o bogată experienţă în relaţiile Naţiunilor Unite în relaţia cu alte organizaţii internaţionale.
Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi China au fost stabilite în 1975 şi sunt reglementate din anul 1985 de acord comercial şi de cooperare UE-China. UE este pentru China cel mai mare partener comercial, în timp ce China este cea mai mare sursă de importuri şi al doilea cel mai mare partener pe cele două sensuri de tranzacţionare a UE.

Pentru a reflecta profunzimea şi amploarea parteneriatului strategic, UE şi China au decis, în anul 2010, să consolideze relaţiile bilaterale în domeniul afacerilor externe, problemele de securitate şi al provocărilor globale cum ar fi schimbările climatice, de revenire a economiei globale.

Reuniunile anuale la nivel înalt pe teme de politici comerciale, economice sunt completate de dialoguri purtate pe mai mult de 50 de teme sectoriale şi acorduri, variind de la protectia mediului la politică industrială, educaţie sau cultură. Drepturile omului sunt discutate periodic ca parte a dialogului politic, precum şi în timpul dialogurilor Drepturilor Omului care au au loc bianual, începând cu anul 1995.

Principalele obiective ale politicii UE faţă de China, reflectate în asistenţa UE în China sunt: angajarea Chinei în continuare, pe plan bilateral şi pe scena mondială, printr-un dialog politic modern; acordarea de sprijin în beneficiul Chinei de tranziţie spre o societate deschisă, bazată pe statul de drept şi respectarea drepturilor omului; încurajarea integrării Chinei în economia mondială prin aducerea pe deplin în sistemul comercial mondial; sprijinirea procesului de reformă economică şi socială pentru creşterea vizibilităţii UE în China.
Detalii ale Parteneriatului Strategic EU – CHINA pot fi găsite AICI

Comisia Europeană în China
15 Dongzhimenwai Dajie, Sanlitun, 100600, Beijing
Telephone: + 86-10-84548000
Fax: + 86-10-84548091
E-mail: delegation-china@eeas.europa.eu

Sursa: Serviciul European pentru Acţiune Externă

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.