Grotele de la Dazu

Peste 60.000 de figuri sculptate în piatră, reprezentând în principal la budismul, sunt răspândite în 76 de locaţii din judeţul Dazu, la 160 kilometri Vest de Chongqing. Cele mai spectaculose şi cele mai bine păstrate sunt cele din dealurile Beishan şi Baoding. Arta Dazu, care a apărut la sfârşitul dinastiei Tang (618-907) şi a înflorit în timpul dinastiei Song (960-1127), reprezinta un capitol important din istoria culturală şi religioasă a Chinei.
Beishan (sau dealul Longgang) are în total 290 de peşteri altar. Cea mai cunoscută dintre ele este Peştera Xinshenche. În centrul altarului se află Buddha, înconjurat de Guanyin, Duoluo, Manjusri, Yuyin Guanyin, Ruyizhu Guanyin, Samantabhadra, Riyue Guanyin şi Suzhushou Guanyin. Ele sunt create în mod simetric şi respectă ordinea corectă, ca şi cum acestea au fost un tot unitar.
Cele opt statui ale Bodhisattva au caracteristici bine proporţionate, articolele de îmbrăcăminte fiind rafinate şi cu caractere distincte. Muntele Baoding, aflat la 15 kilometri Nord – Est de Dazu, este bine-cunoscut pentru cele peste zece mii sculpturi magnifice. Cele situate în Dafowan sunt cel mai bine conservate şi cele mai numeroase. Dafowan este o zonă în formă de „U”, formată din dealuri cu o înălţime de 15 – 30 metri şi o lungime de 500 de metri.
Statuile sculptate pe laturile de Est, Sud şi Nord ale văii sunt modelate respectând forma terenului, fapt care le conferă o structură naturală magnifică. Cele peste 15 mii de sculpturi în piatră reprezintă poveşti budiste. Statuile portretizează diferite personaje, fiecare cu expresii diferite.
Comoara sculpturilor în piatra de la Dazu, acoperă o gamă largă de teme artistice şi religioase, cele mai multe reprezentând figuri budiste în ipostaze umane, descriind scene din viaţa de zi cu zi. Astfel de reproduceri sunt rareori văzute în altă parte a lumii.

Adaptare după China Daily

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Descoperind China și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Grotele de la Dazu

  1. artavizuala21 spune:

    Frumos domnule. O să urmăresc tot ce scrii în special despre arta chineză. Cel mai mult m-ar interesa ceramica chineză care este ceva mai aparte şi cu o istorie care se pierde în negura vremurilor. Având în vedere că blogul artavizuala21 are ca principala tematică arta – tradiţii şi experimente, şi am introdus în blogroll adresa noului tău blog, a cărui apariţie recentă este de salutat, o să citesc cu mare interes ce scrii de la o aşa de mare distanţă şi, cu acordul tău, o să public şi eu unele materiale pe teme artistice sau din istoria artelor. Toate cele bune şi aştept veşti noi de la tine.
    SUCCES!
    Grig

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.