„Interesul pieţei chineze pentru vinul de calitate a devenit o regulă”

Interviu realizat cu domnul Vasile Bumacov (FOTO), ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova

Domnule ministru Vasile Bumacov, bine aţi venit în China. Ne aflăm la Beijing, însă recent aţi fost la Expoziţia Internaţională de la Chengdu, rezervată produselor alimentare şi vinului. Vă rugăm să faceţi câteva consideraţii legate de prezenţa şi prestaţia Republicii Moldova la acest mare eveniment.
Ministrul Vasile Bumacov: În primul rând suntem recunoscători Guvernului Chinei care ne acordă asistenţă în venirea pe piaţa chineză cu vinurile moldoveneşti care deja au devenit cunoscute aici. A fost o expoziţie la un târg extraordinar de bine organizat, unde Republica Moldova a participat aş spune masiv la acest târg, cu o mulţime de vinuri moldoveneşti care au prezentat interes pentru consumatorul chinez. Noi ne dorim cu tot dinadinsul să putem fi prezenţi în această piaţă enormă, pentru că problemele care au fost pe parcursul ultimilor patru – cinci ani în pieţele noastre tradiţionale ne face să căutăm soluţii pentru industria vinicolă şi tot complexul viti-vinicol din ţara noastră care, după cum cunoaşteţi, este destul de dezvoltat, avem vinuri deosebite, de o calitate foarte bună. Însă, când am fost lipsit de pieţe foarte brusc, majoritatea producătorilor agricoli, vinificatorilor au început să aibă mari probleme şi financiare, şi de logistică şi de aceea cu un deosebit respect pentru consumatorul chinez am fost la această expoziţie din Chengdu.

Concret, care sunt proiectele sau intenţiile de parteneriat China – Republica Moldova pe care le aveţi în vedere, fireşte, din poziţia de ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare?
Ministrul Vasile Bumacov: Eu sunt un om mai practic. Am lucrat şi în multe domenii de afaceri şi vin cu unele propuneri absolut concrete care ar reprezenta interes nu numai pentru Republica Moldova, dar şi pentru partenerii noştri din China, ceea ce ar putea fi realizat împreună cu companiile chineze. În primul rând este vorba de exportul vinurilor din Republica Moldova în piaţa chineză, ca prim pas. Noi suntem siguri că dacă acest lucru va fi cu succes, atunci vom vedea investitori chinezi în ţara noastră, unde suprafeţele de viţă de vie sunt destul de mari şi vor participa la fabricarea vinului moldovenesc împreună cu vinificatorii din ţara noastră, pentru a cunoaşte mai bine, pentru ca să dăm un specific vinului moldovenesc ca să fie mai atractiv în piaţa Chinei. În al doilea rând ne dorim foarte mult ca investitorii din China să participe la revitalizarea legumiculturii în ţara noastră. Noi, ţineţi minte, în urmă cu câteva zeci de ani, eram grădina fostei Uniunii Sovietice, exportam cantităţi enorme de legume şi fructe, iar astăzi avem chiar piaţa românească alături care este o piaţă destul de importantă, care anual importă zeci de mii de tone de fruncte şi legume şi iată noi nu putem dezvolta această ramură aşa cum ne dorim. De aceea chinezii, care au o experienţă deosebită în a lucra cu legumele în tunele, în solarii, în sere, care au o tradiţie de mii de ani în folosirea, consumul acestor produse destul de importante pentru oameni. Am în vedere faptul că atunci când bunăstarea dintr-o ţară este în dezvoltare, atunci şi consumul de legume sănătoase este mare. De asemenea, consumul de vin calitativ într-o societate este un indiciu al nivelului de dezvoltare al societăţii. De aceea ne dorim ca următor pas, împreună cu colegii din China, cu companiile din China să contribuim la dezvoltarea acestui sector.
Vorbim şi de alt lucru impottant. Chiar astăzi dimineaţă am vorbit cu ministrul Tabără (n.r. Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii din România) care a menţionat că şi în România există problema pieţelor en gros, pe lângă oraşele mari, ceea ce nu are nici ţara noastră. Noi am lansat un proiect de pieţe agro-alimentare „Chişinău prima”, va fi o reţea de pieţe agro-alimentare în ţară, pentru că pieţele care sunt astăzi în Chişinău sunt mici, prost organizate şi nu au acces producătorii agricoli. Ele sunt cumva monopolizate. Noi, pe bază de credit, am putea lucra cu chinezii pentru a putea să construim această piaţă pe care am pornit-o pe 33 de hectare în Chişinău, ştiind experienţa în acest domeniu al chinezilor. Pe de altă parte, noi aici am dori să lucrăm pe baza accesării unor credite din partea guvernului chinez. Pentru că noi vorbim până la o etapă oarecare de granturi, de asistenţă nerambursabilă, dar după această etapă vine şi etapa când începem a lucra cu credite pe care va trebui să le rambursăm. Dar nu este nicio problemă, pentru că nu este un proiect mai profitabil, în opinia mea, astăzi, care ar putea să permită rambursarea mai repede şi mai bine decât o piaţă funcţională agricolă. Evident, putem să vorbim şi de folosirea energiei solare. China a devenit un stat destul de competitiv în domeniul beteriilor fotovoltaice. Noi ne-am dori mult ca aceste sisteme să poate fi folosite la pomparea apei în ţara noastră, la irigare. De aceea ar fi posibil şi aici o colaborare destul de interesantă.

Care au fost contactele şi care sunt primele rezultate ale discuţiilor avute în aceste zile la Beijing şi Chengdu cu partenerii chinezi?
Ministrul Vasile Bumacov: Noi suntem bucuroşi că sunt companii în China care au un deosebit interes faţă de produsele vinicole din ţara noastră. De fapt, datorită lor au fost amenajate standurile la expoziţie. Aş putea să menţionez unele companii care foarte activ promovează vinurile moldoveneşti aici pe piaţa chineză. Ne dăm bine seama că nu avem acel potenţial care ne-ar permite să facem acest lucru în special în China. Ne sunt cunoscute foarte bine capacităţile chinezilor de a promova produsele şi noi aici suntem foarte bucuroşi de şansa pe care ne-o dă guvernul Chinei care ne-a promis, mai înainte, în cadrul colaborării GuvernuluI Republicii Moldova cu Guvernul chinez, că ne va ajuta să ne promovăm produsele noastre, bineînţeles înţelegând complexitatea acestui proces, ca să promovăm produsele noastre. Ne-am bucurat foarte mult că consumatorii chinezi îşi doresc să aibă acces la vinuri de calitate. Nu vorbim pur şi simplu de vinuri de masă sau vinuri mai simple. Deja este interesant că în piaţa chineză cerinţa vinului de calitate a devenit deja o regulă.

Care este mesajul cu care vă întoarceţi în Republica Moldova după experienţa câştigată în cele patru zile petrecute în Republica Populară Chineză?
Ministrul Vasile Bumacov: Eu nu sunt pentru prima dată în China, dar vreau să vă spun că am rămas uit de ritmul de dezvoltare al acestei ţări. Într-adevăr este o ţară în creştere rapidă, o societate care se dezvoltă foarte repede. Ne dăm bine seama că aici va fi o cerinţă de vinuri calitative. Noi ştim că în majoritatea ţărilor acest lucru s-a întâmplat, majoritatea guvernelor au insistat ca populaţia să treacă de la consumul băuturilor tari sau altor băuturi, la vinurile de calitate. Pentru că, de fapt, vinul de calitate este un produs alimentar care foarte bine se combină cu alimentele, cu bucătăria. Şi dacă vorbim de bucătăria chineză atât de vestită în lume … de exemplu, am fost în provincia Sichuan care este atât de vestită cu aceste bucate deosebite, ca ele să nu fie asortate cumva cu un vin de calitate, ar fi păcat. De aceea sunt sigur că această dezvoltare a societăţii chineze va necesita vinuri de calitate. Noi foarte bine înţelegem că nu suntem unicii producători de vinuri în lume, dar diversitatea este dorită atunci când oamenii pot să îşi permită şi un vin mai tare dintr-o ţară mai sudică, dar şi un vin mai cuminte, mai liniştit din Republica Moldova. Fiindcă condiţiile noastre absolut deosebite de sol, cernoziom şi acea climă blândă cu ierni mai dure, ne permite să avem vinuri deosebite. De la vinuri albe care şi în România se pot folosi împreună cu apa minerală până la icewine sau vinuri de desert cu arome foarte bogate.

Domnule ministru, vă mulţumim, vă mai aşteptăm la Beijing şi vă urăm mult succes în colaborarea Republicii Moldova cu Republica Populară Chineză.
Ministrul Vasile Bumacov: Şi eu vă mulţumesc foarte mult pentru interesul l-aţi avut. Noi ne dorim foarte mult colaborarea cu partenerii chinezi. Neaparat voi reveni în China, voi face tot ce este posibil pentru a facilita investiţiile chinezilor. Ştiţi că a fost timpul şi la dumneavoastră şi la noi când investitorii nu erau priviţi cu ochi buni. De aceea, noi avem mult de lucrat pentru ca oamenii să înţeleagă cât de importante sunt investiţiile în economia ţărilor noastre şi de aceea noi vom acorda asitenţa necesară atunci când un investitor chinez va decide să vină în Republica Moldova, să implementeze proiecte interesante, tehnologi moderne şi evident să poată câştiga în aşa mod ca aceste investiţii să fie tot mai multe. Noi ne dăm foarte bine seama că şi piaţa Uniunii Europene este o piaţă enormă şi sunt sigur că prezintă interes pentru prietenii noştri din China. De aceea Republica Moldova ar fi aşa un mic pod spre piaţa UE pentru chinezii care au o iscusinţă deosebită în comerţ, ca să ne înveţe şi pe noi a face acest lucru. De aceea, vă mulţumesc foarte multe pentru acest interviu şi sper să ne revedem dacă nu în China, atunci în Republica Moldova.

Vă mulţumim.

Dan TOMOZEI – Radio China Internaţional, Secţia română

Interviul a fost postat iniţial Textul integral AICI, la 26 martie 2011

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Interviuri și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.