China reflectată în presa de la Bucureşti – 03.05.2011

ADEVĂRUL – Cele două feţe ale Chinei

Iată un lucru pe care s-ar putea să nu-l ştiţi despre China: oamenii din Shanghai au astăzi speranţa de viaţă mai mare ca a americanilor. Un copil din Shanghai speră să trăiască 82 de ani. În SUA, cifra e de numai 79. Din 1990, ţara şi-a redus mortalitatea infantilă cu 54%, potrivit Unicef. La scară chinezească, înseamnă peste 360.000 de copii salvaţi de la moarte în fiecare an. Asta face din China un loc atât de contradictoriu. Alte ţări, din Egipt până în Coreea de Nord, îşi asupresc şi îşi sărăcesc populaţia. Dar Partidul Comunist Chinez a fost opresiv din punct de vedere politic dar, în acelaşi timp, şi-a îmbogăţit poporul.
Textul integral AICI

GÂNDUL – China, ţara cu 300 de milioane de fumători, interzice fumatul în locurile publice. De când va fi aplicată măsura

China a introdus o interdicţie în ce priveşte fumatul în locuri publice în încercarea de a reduce numărul celor care fumează. Totuşi, nici cei care vor încălca interdicţia, nici cei care vor permite acest lucru nu vor fi pedepsiţi, scrie The Guardian. Măsura Ministerului Sănătăţii din China se referă la locuri publice precum hoteluri, restaurante, baruri, cinematografe, parcuri, staţii de metrou şi mijloace de transport şi va fi aplicată începând cu luna mai.
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Dilema nucleară a Indiei

(…) … China, unde există 77 de reactoare nucleare în diferite stadii de construcţie, planificare şi discuţie, a afirmat că îşi va „revizui programul”. Deşi Rusia a anunţat anterior că va merge înainte cu programul său nuclear, fostul preşedinte Mihail Gorbaciov, în funcţie la data catastrofei de la Cernobîl – nu e atât de optimist. (…) … .
Textul integral AICI

COTIDIANUL – Uciderea lui Osama Bin Laden şi pieţele financiare

În Japonia, indicele bursier Nikkei a urcat pentru prima oară peste 10.000 de puncte după mijlocul lui martie, când s-a produs un cutremur distrugător, urmat de tsunami. Alte burse de valori din regiune, cum ar fi cele din China, Hong Kong, Singapore, Tailanda şi Malaezia, au fost închise luni, ca urmare a unor sărbători publice şi urmează să reacţioneze în şedinţa bursieră de marţi.
Textul integral AICI

ZIARUL FINANACIAR – Lichidarea lui bin Laden – motiv de raliu pentru pieţele de acţiunI

(…) … În Europa indicele CAC-40 al Bursei de la Paris a crescut cu 0,3%, în timp ce indicele bursei germane DAX s-a apreciat cu 0,7% cu acţiunile companiilor aeriene Air France-KLM şi Lufthansa printre performeri. Cu toate acestea, din cauza unor sărbători publice în Marea Britanie, China, Hong Kong, Malaysia, Singapore şi Thailanda care au dus la închiderea burselor, reacţia pieţelor nu a fost prea consistentă. (…) … .
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – God save America!

(…) … Probabil că e nevoie de o repliere rapidă a politicii de forţă practicată dintotdeauna de „jandarmul mondial”. Nu de alta, dar China creşte într-un an cât alţii în zece, başca pretenţiile ei hegemonice. Aşadar, viitorul balaur al Făt-Frumosului de dincolo de Ocean va avea ochii oblici, moda turbanului taliban apunând deja… Pe de altă parte, sondajele nu sunt deloc favorabile preşedintelui democrat, iar criza e departe de a se fi sfârşit. (…) … .
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.