XINHUA – România desfăşoară scutul antirachetă american

România şi Statele Unite au convenit să desfăşoare interceptoare de rachete în baza aeriană Deveselu, din Sudul România ca parte a unui scut antirachetă, a anunţat, marţi, agenţia de presă chineză Xinhua, citând o declaraţie a preşedintelui român, Traian Băsescu.
Agenţia oficială chineză consemnează că preşedintele roman a făcut anunţul în cadrul unei conferinţe de presă ţinută după întâlnirea avută cu subsecretarul de stat American, Ellen Tauscher, responsabil de controlul armelor şi afacerile externe de securitate.
„Am convenit că sistemul anti-rachetă ar trebui să fie amplasate în fosta baza aeriană de la Deveselu, în judeţul Olt”, este citat preşedintele Băsescu. „Baza aeriană rămâne sub comandă românească iar o parte a zonei va fi alocată sistemului anti-rachete American”. Preşedintele României a reiterat faptul că scutul american de apărare antirachetă este unul defensiv şi nu ofensiv. De asemenea că acesta nu este îndreptat spre Rusia.
Xinhua mai notează că 200 de militari americani vor fi staţionaţi în baza Deveselu şi că, la data de 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare al Ţării de la Bucureşti a acceptat invitaţia preşedintelui american Barack Obama de a participa la dezvoltarea sistemului european de apărare anti-rachetă.
Noul scut acoperă complet teritoriul României împotriva ameninţărilor cu rachete cu raza medie şi scurtă de acţiune.

Sursa: XINHUA

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.