Emil Boc: „România şi China au avut întotdeauna o excelentă colaborare politică şi economică”

Declaraţia premierului Emil Boc la plecarea din România spre China, făcută miercuri, pe Aeroportul Henri Coandă:
„După cum ştiţi, astăzi încep o vizită de lucru în Republica Populară Chineză, împreună cu 4 dintre miniştrii Cabinetului. De asemenea, voi fi însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri români şi de conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a municipiului Bucureşti, cu precizarea că oamenii de afaceri îşi suportă separat cheltuielile de transport şi tot ceea ce înseamnă cheltuieli în China.
Vizita are însă o componentă economică extrem de importantă. După Shenzhen voi merge la Beijing unde mă voi întâlni cu premierul chinez, Wen Jiabao, iar accentul va fi pus, în cadrul discuţiilor, pe implicarea concretă a Chinei în realizarea unor proiecte majore de investiţii în România, în special în domeniul transporturilor rutiere, energiei şi agriculturii. De asemenea, la Beijing voi participa, alături de oamenii de afaceri, la un forum economic româno-chinez, cu participarea unui număr de firme din cele două ţări, unde voi prezenta în detaliu oportunităţile de investiţii şi avantajele pe care ţara noastră le poate oferi investitorilor chinezi.
Din delegaţie, aşa cum am precizat, fac parte 4 miniştri: Teodor Baconschi, Ion Ariton, Anca Boagiu şi Kelemen Hunor, care vor realiza, în paralel, şi contacte bilaterale cu omologii chinezi, respectiv cu înalte autorităţi din domeniile lor de activitate. Miniştrii responsabili de domeniile economice vor vizita companii chinezeşti interesate de cooperarea cu România şi mari proiecte de infrastructură din China.
Obiectivul nostru este să realizam parteneriate economice solide, să promovăm proiecte de dezvoltare durabilă şi să obţinem rezultate concrete şi reciproc avantajoase pentru ambele părţi.
România şi China au avut întotdeauna o excelentă colaborare politică şi economică, iar prin această vizită vrem să aducem la un nivel superior atât schimburile comerciale, în ambele sensuri, cât şi cooperarea economică prin intermediul unor proiecte pragmatice şi concrete.
De asemenea, îmi doresc ca vizita delegaţiei guvernamentale, din care face parte şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, să impulsioneze finalizarea negocierilor pentru înfiinţarea în regim de reciprocitate a unui Institut Cultural Român la Beijing şi a unui Centru Cultural chinez la Bucureşti”.
Sursa GUVERNUL ROMÂNIEI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.