România caută prietenia Chinei

Text apărut şi în JURNALUL NAŢIONAL
După o perioadă de absenţă aproape totală a contactelor la cel mai înalt nivel, România face un pas important în menţinerea bunelor relaţii cu Republica Populară Chineză, un stat care a făcut un principiu de bază în diplomaţie din eticheta „prieten”.
După o serie de vizite ale reprezentanţilor politici şi economici de la Beijing, derulate la Bucureşti în prima parte a anului, primul ministru al României, Emil Boc, va începe, joi, o vizită oficială în marele stat asiatic, unde urmează să participe la întâlniri politice, economice şi sportive la cel mai înalt nivel. O misiune deloc uşoară pentru echipa guvernamentală din care mai fac parte ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi. Deloc uşoară şi pentru că, numai în ultimul an, România a ratat momente importante de apropiere economică şi politică cu China, motiv pentru care, vizita are o greutate cu atât mai mare acum.
Contextul în care premierul român vizitează cea de a doua putere economică a lumii nu poate fi disociat de gesturile sau dimpotrivă lipsa acestora în moment importante. Reamintesc faptul că România nu are un ambasador la Beijing de mai bine de opt luni, la fel cum în aceasta parte a Asiei diplomaţii români de cel mai înalt rang lipsesc şi în capitala Japoniei sau a Coreei de Sud. Iar din perspectivă economică, România, în ultimii ani, nu se poate compara cu ţările vecine cum sunt Ungaria sau Ucraina, care au cultivat puternic relaţiile cu China. Aceasta chiar dacă relaţiile de afaceri dintre România şi China s-au cifrat, în anul 2010, la 3,7 miliarde USD. Iată de ce, misiunea economică, având în vedere componenţa guvernamentală care face deplasarea la Shenzhen şi Beijing, este una cu atât mai importantă.
Până la acest moment se cunoaşte că, în cele aproape cinci zile, premierul Emil Boc va participa la ceremonia oficială de deschidere a Campionatelor Mondiale Universitare 2011 de la Shenzhen, oraş situat în Sudul Chinei şi la un forum economic de afaceri programat pentru data de 15 august, la Consiliul pentru Promovarea Schimburilor Internaţionale din China, instituţie echivalentă ca şi activitate cu Camera de Comerţ a României. La rândul lor, miniştrii români vor avea discuţii cu omologii chinezi încercând, împreună cu delegaţia de oameni de afaceri, să convingă investitorii chinezi să vină în România. Dacă ţinem cont că puternicul stat asiatic promovează orice relaţie, în principal, în baza semnalelor politice puternice, coerente şi constante, capitole la care România a sensibilizat decidenţii de la Beijing, înţelegem de ce calendarul vizitei este unul … în lucru. Tocmai de aceea, nici Bucureştiul, dar nici Beijingul, nu au prezentat un program clar privitor la vizita pe care premierul Emil Boc o va face în China. Discuţiile legate de întâlnirile tête à tête rămân chestiuni care încă se negociază. Partea chineză, pe mesaj oficial, a informat prin intermediul lui Ma Zhaoxu, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, doar cu privire la participarea premierului român la deschiderea festivităţilor Universiadei de la Shenzhen.
Vizita pe care o va face premierul Emil Boc în China, deşi în cadrul unui eveniment de talie mondială, cum sunt jocurile universitare, poate să fie una istorică în măsura în care miniştrii şi oamenii de afaceri români vor avea abilitatea de a convinge oficialii chinezi să revină la sentimentele de puternică prietenie, aşa cum este consemnat istoria recentă.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.