Premierul român, Emil Boc, a invitat investitorii chinezi să facă cât mai multe investiţii în România, în cadrul primei sale vizite în China după preluarea funcţiei, în anul 2009, informează agenţia oficială de presă chineză, XINHUA.
În cadrul unui interviu, Emil Boc a declarat că „Guvernul român a prezentat premierului chinez cinci proiecte importante”. „China este invitată să investească în România în infrastructură, energie, transporturi şi agricultură”, fiecare dintre proiecte fiind “în valoare de peste un miliard de euro”. „Ne bucurăm să vedem că premierul chinez este interesat în dezvoltarea unei astfel de colaborări”, a declarat Boc.
La rândul său, premierul chinez, Wen Jiabao, a promis să se extindă relaţiile investiţionale, în special în infrastructura din România, pentru a consolida legăturile economice dintre cele două ţări.
„Guvernul chinez se manifestă pozitiv cu privire la promovarea proiectelor de finanţare, a contractelor şi cooperării tehnologice cu România în construcţia de infrastructură”, a spus premierul chinez, în timpul convorbirilor cu Emil Boc. România este o destinaţie majoră a investiţiilor chineze în Europa Centrală şi de Est. Schimburile comerciale bilaterale au fost, în anul 2010, de 3,76 miliarde USD.
În timpul interviului acordat agenţiei Xinhua, premierul Emil Boc a declarat că cele două naţiuni ar trebui să profite de legăturile politice solide pentru a extinde cooperarea economică.
Boc folosit termenele „prietenie” şi „respect” pentru a descrie relaţiile bilaterale dintre China şi România, spunând că cele două ţări ar trebui să utilizeze un astfel de avantaj pentru a pune în aplicare proiectele de cooperare „în această lume a concurenţei şi în era globalizării”. Cele două ţări au relaţii diplomatice de tradiţie, România recunoscând Republica Populară Chineză la data de 5 octombrie 1949, la doar patru zile de la fondare.
„Avem o relaţie inimă la inimă, nu doar o relaţie tactică între China şi România”, a declarat Boc. Vorbind despre experienţa din România pentru a contracara criza financiară mondială, Boc a afirmat că „nu poţi consuma mai mult decât produci”. Acesta crede că ar trebui să fie utilizate mai multe fonduri pentru investiţii, mai degrabă decât pentru consum, mai ales într-un moment de criză, deoarece investiţiile pot crea locuri de muncă mai multe, în beneficiul populaţiei.
Boc a afirmat că România a reuşit să repună economia pe drumul cel bun, adoptând o serie de măsuri, inclusiv reducerea cheltuielilor publice, la schimb pentru bani pentru investiţii. Potrivit calculelor prezentate de premierul român, PIB-ul din România va creşte cu 1,5% în acest an şi cu 3,5 – 4% în 2012, în contrast cu -7% în 2009. “În acest moment, România este mai bine pregătită decât în 2008, în cazul unui nou val de criză economică”, a mai spus declarat Boc, arătând că mediul macro-economic românesc este unul solid, propice pentru investiţiile străine, iar că deficitul bugetar şi datoria publică sunt ţinute sub control, în special în comparaţie cu unii membri ai Uniunii Europene.
Sistemul de impozitare unic din România şi costul redus al forţei de muncă, pot ajuta la atragerea investiţiilor străine, a spus Boc. O lege parteneriatului public – privat a fost adoptată anul trecut, lege care permite investiţiile străine în România, a adus noi oportunităţi de a dezvolta proiecte mari de infrastructură, a adăugat el.
În dimineața zilei de luni, primul ministru a participat la un forum economic România – China, unde au participat zeci de oameni de afaceri chinezi. În timpul şederii sale în China, Emil Bob s-a întâlnit, de asemenea, cu preşedintele chinez Hu Jintao, şi a participat la ceremonia de deschidere a Universiadei de Vara 2011.
Sursa: XINHUA