China a lansat primul modul din viitoarea staţie spaţială proprie

Primul modul al viitoarei staţii spaţiale chineze, modulul Tiangong 1 a fost lansat, joi, cu succes, la ora 21:16, ora Beijingului (13,16 GMT), de la Centrul de Lansare a sateliţilor Jiuquan din Nord – Vestul Chinei.
Modulul fără pilot a fost purtat în spaţiu de racheta Long March 2FT1 şi va testa, în cursul acestui an, andocarea în spaţiu cu o nava spaţială. Astfel se va deschide calea Chinei de a deveni o nouă ţară capabilă să deţină o staţie spaţială permanentă, până în anul 2020.
La eveniment au fost prezenţi preşedintele Hu Jintao şi alţi lideri de cel mai înalt nivel ai Chinei, în semn de încurajare şi susţinere a eforturilor depuse în cadrul programului spaţial demarat în anul 1992.
Modului Tiangong-1 va orbita în jurul Pământului timp de aproximativ o lună până când se va conecta cu nava spaţială fără pilot Shenzhou 8. Cele două vehicule spaţiale vor efectua prima andocare la o înălţime de 340 kilometri deasupra Pământului. Etapa următoare vizează andocarea la Tiangong-1, în următorii doi ani, a rachetei Shenzhou 9 şi Shenzhou 10, în conformitate programul spaţial chinez de trimitere a echipajelor umane în spaţiu.
Tiangong-1 are 8,5 tone, o lungime de 10,4 metri şi un diametru maxim de 3,35 de metri. Dispune de o cameră de 15 metri cubi capabilă să asigure spaţiul de lucru şi odihnă pentru doi – trei astronauţi.
Zhang Shancong, designer-şef adjunct al Tiangong-1, a declarat pentru agenţia chineză de ştiri, Xinhua, că modulul lansat azi a fost dotat cu camere video care vor transmite imagini hyperspectrale ale terenurilor agricole ale Chinei, care vor detecta poluarea cu metale grele şi reziduuri de pesticide, şi vor transmite informaţii cu privire la bolile plantelor.
Mai mult decât atât, oamenii de ştiinţă vor efectua, pe baza informaţiilor satelitare, experimente pe cristale fotonice, un material nou care se aşteaptă să revoluţioneze tehnologia informaţiei, în mediul lipsit de gravitaţie din interiorul Tiangong-1.
Sursa: Xinhua

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.