China reflectată în presa de la Bucureşti – 13.10.2011

MEDIAFAX – Doru Costea, avizat de comisiile de politică externă pentru funcţia de ambasador în China

Comisiile de politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat, miercuri, propunerea ca Doru Costea, în prezent secretar de stat în MAE, să ocupe funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Populară Chineză. Costea a primit avizul favorabil de la 20 dintre membrii comisiilor, în timp ce unul dintre voturi a fost declarat de preşedintele comisiei din Senat, Titus Corlăţean, „împotrivă sau abţinere”. Actualul secretar de stat în MAE a afirmat că, din punct de vedere comercial, istoria relaţiilor dintre România şi China „este mai puţin încurajantă”, aşa că unul dintre obiectivele principale pe care şi le propune ca ambasador este: „exporturi către China, şi nu importuri din China”. Costea a spus că doreşte ca, în mandatul lui, Ambasada României din China să ajute cât de mult posibil firmele româneşti, prin informări curente asupra posibilităţilor de afaceri. Diplomatul a subliniat şi importanţa menţinerii şi diversificării dialogului politic la nivel înalt, menţionând că în China vor avea loc alegeri la sfârşitul lui 2012, care l-ar putea propulsa în funcţia de preşedinte pe actualul vicepreşedinte al Republicii Populare Chineze. … (…).
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – Doru Costea, avizat ambasador în China

HOTNEWS – Doru Costea a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate pentru funcţia de ambasador în China

HOTNEWS – China a construit în cinci ani 35 de termocentrale în timp ce Europa dezbate în ce culoare să le vopsească pe cele existente

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a pledat miercuri pentru accelerarea procedurilor de aprobare şi construcţie a infrastructurii energetice, avertizând că, în timp ce China construieşte într-un ritm accelerat, europenii dezbat în ce culoare ar trebui vopsite centralele. Accelerarea ritmului de construcţie a infrastructurii energetice a fost principala temă invocata de Oettinger la dezbaterea „Putem finanţa infrastructura majora a Europei?”, organizată de grupul ALDE din Parlamentul European şi prezidată de europarlamentarul PNL Adina Valean. Oettinger a precizat că, deşi China nu poate fi un model în domeniu pentru Europa, această ţara a reuşit să construiască în doar cinci ani 35 de centrale termoelectrice şi reţeaua necesară pentru transportul energiei produse până în Shanghai. … (…).
Textul integral AICI

RADIO ROMÂNIA – SUA sancţionează politica monetară a Chinei

Senatul american a adoptat un proiect de lege pentru penalizarea Chinei, acuzată că-şi menţine moneda naţională la un curs scăzut şi îşi măreşte astfel ilegal exporturile, producând pagube economiei Statelor Unite. Cele 63 de voturi „pentru” şi 35 „împotrivă” pentru impunerea de tarife mai mari produselor chinezeşti, ale căror preţuri artificial de mici, spun senatorii americani, distrug locurile de muncă în America, arată un clar consens bipartizan. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – China aproape de faliment! Cât este de adevărat

Cuvântul de ordine când vine vorba de principala candidată la titlul de cea mai mare economie a lumii pentru presa străină este „hard-landing”. Wall Street Journal scrie astăzi că s-a constat în ultima vreme o creștere a primei de risc pentru China, așa cum șeful PIMCO declarase că CDS-urile Germaniei au înregistrat o creștere semnificativă în ultimele săptămâni. Pe scurt, acest lucru înseamnă că investitorii sunt îngrijorați tot mai mult de un eventual faliment. YIPING HUANG, economist șef pentru Asia la Barclays Capital, arată în materialul publicat pentru WSJ că toate argumentele potrivit cărora China se apropie de faliment sunt exagerate. Expertul aduce trei argumente: un excedent de cont curent enorm, rezerve valutare mari și o monedă subevaluată care-i permite creșterea exporturilor. … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – America uneşte şi dezbină Rusia şi China

Creşterea influenţei Chinei pe scena mondială pune la încercare parteneriatul ei strategic cu Rusia, iar vizita de două zile la Beijing a premierului rus, Vladimir Putin, a evidenţiat acest fapt. Dosarul spinos al livrării de gaz rusesc a rămas nerezolvat. Premierul rus, Vladimir Putin, a efectuat o vizită de două zile în China care a permis semnarea a numeroase acorduri şi contracte dar nici un avans în dosarul gazului rusesc. Preşedintele chinez, Hu Jintao, a salutat în omul forte al Rusiei „un vechi prieten al Chinei” şi a estimat că vizita acestuia a permis „avansarea relaţiei de parteneriat strategic” dintre cele două ţări. Acordurile semnate cumulează 7 miliarde de dolari şi acoperă în principal sectoarele financiare, agricultură şi energie şi s-a exprimat voinţa de cooperare în domenii noi, în special în cel tehnologic. În prima sa vizită în străinătate după ce a anunţat intenţia de a reveni la Kremlin în 2012, Putin a venit însoţit de o delegaţie de 160 de persoane, printre care responsabili ai marilor grupuri ruseşti ca Gazprom, Rosneft sau Rusal. … (…).
Textul integral AICI

CURIERUL NAŢIONAL – Putin, în China. O vizită de 1 trilion de dolari

Vizita prim-ministrului rus la Beijing ar putea însemna finalizarea înţelegerii privind furnizarea de gaze naturale către China. Nu mai puţin de 17 acorduri au fost semnate între cele două state. Deşi Vladimir Putin nu a ajuns încă din nou preşedinte al Rusiei, acesta se pregăteşte intens pentru Kremlin. Şeful Guvernului de la Moscova a susţinut o vizită de două zile în China, precedată de semnarea mai multor acorduri în valoare de sute de miliarde de dolari, potrivit CNN. Premierul rus Vladimir Putin a fost primit la Beijing de şeful statului chinez Hu Jintao, care a salutat în şeful Guvernului rus „un vechi prieten al Chinei”. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Putin în China: „Bun venit, vechi prieten”

Premierul rus Vladimir Putin a fost primit la Beijing de şeful statului chinez Hu Jintao, care a salutat în şeful guvernului rus „un vechi prieten al Chinei”. Conform AFP, în cadrul vizitei se vor semna contracte în valoare de șapte miliarde de dolari. Semnarea acordurilor de cooperare arată că vizita a permis „dezvoltarea relaţiei de parteneriat strategic” între cele două ţări, a declarat preşedintele Hu Jintao. Cele două state sunt „aproape de ultima etapă a negocierilor pentru furnizarea de gaz rusesc pe piaţa chineză”, le-a declarat Vladimir Putin jurnaliştilor. Compania rusă Gazprom şi China National Petroleum Company (CNPC) au semnat în 2009 un acord cadru pentru transportul a aproape 70 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc în China în următorii 30 de ani. Un contract nu a fost încă semnat, discuţiile dintre cele două părţi blocându-se din cauza unui diferend asupra preţului gazului. De asemenea, o vizită a preşedintelui Hu Jintao în iunie la Moscova nu a permis realizarea de progrese în acest dosar. … (…).
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – China va sprijini Republica Moldova să joace un rol mai activ în afacerile internaţionale şi regionale

Ministrul chinez de Externe, Yang Jiechi, a declarat, miercuri, că R. P. Chineză va extinde cooperarea pragmatică cu Moldova pe diferite planuri. În cadrul unei discuţii avute cu Iurie Leancă, viceprim-ministru al R. Moldova şi ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Yang a reiterat realizările de până acum în relaţiile bilaterale. Yang a spus că pentru China, Republica Moldova este un partener important atât în Europa Centrală şi de Est cât şi în regiunea Comunităţii Statelor Independente (CSI).
Oficialul chinez a mulţumit Republicii Moldova pentru sprijinul său în probleme referitoare la interesele de bază ale Chinei, afirmând că China va sprijini Republica Moldova să joace un rol mai activ în afacerile internaţionale şi regionale. Yang a subliniat nesitatea ca ambele ţări să aprofundeze încrederea politică reciprocă şi să promoveze relaţiile bilaterale. … (…).
Textul integral AICI

AGERPRES – China şi-a păstrat titlul pe echipe masculin, România – locul 8

Miercuri, la Tokyo, echipa Chinei şi-a păstrat titlul de campioană mondială la masculin, obţinând victoria cu un total de 275,161 puncte, urmată de Japonia – 273,093 puncte, SUA – 273,083 puncte, în timp ce echipa României (Flavius Koczi, Ovidiu Buidoso, Marius Berbecar, Cristian Băţagă şi Vlad Cotuna), din care a absentat Marian Drăgulescu, accidentat uşor, a ocupat ultimul loc în finală, 8, după ce la primul schimb, la sărituri, Marius Berbecar, a căzut direct pe spate fiind notat, fapt extrem de rar, cu 0 (zero). … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.