EVENIMENTUL ZILEI – Cum au ajutat românii să intre China în ONU
Foştii diplomaţi din România anilor ’70 şi-au amintit, în cadrul unui simpozion organizat de ambasada chineză, cum a fost primită oficial, acum 40 de ani, China socialistă la ONU. Pe 25 octombrie 1971, în cadrul celei de-a 26-a Adunări Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), majoritatea statelor participante au votat Rezoluţia cu numărul 2758 prin care Republica Populară Chineză îşi ocupa locul în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Rezoluţia anula astfel prezenţa la ONU a Taiwanului, insulă denumită şi Republica China, stat nerecunoscut însă de autorităţile de la Beijing. … (…).
Textul integral AICI
CURIERUL NAŢIONAL – 40 de ani de la restabilirea drepturilor legitime ale Chinei la ONU
Simpozionul dedicat aniversării a avut loc ieri, în prezenţa a numeroşi diplomaţi, politicieni şi oameni de afaceri
Liu Zengwen: Restabilirea drepturilor legitime ale Chinei la ONU se află într-o legătură indisolubilă cu sprijinul acordat de către ţările susţinătoare. „China nu va uita niciodată şi va mulţumi României pentru contribuţia istorică adusă”. … (…).
Textul integral AICI
AGERPRES – O delegaţie condusă de ministrul Economiei efectuează o vizită în China
Ministrul Economiei, Ion Ariton, va conduce delegaţia oficială a României la Comisia Mixtă Interguvernamentală Româno – Chineză ce va avea loc în perioada 19-21 octombrie 2011, la Beijing. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), subiectele care vor fi abordate privesc stadiul colaborării economice şi comerciale bilaterale între România şi R.P. Chineză de la sesiunea anterioară a Comisiei mixte şi până în prezent, precum şi rezultatele obţinute. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – Pelerinaj în China: Ion Ariton caută investitori pentru hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti şi CN Cernavodă
Ministrul Economiei, Ion Ariton, pleacă în China pentru a discuta despre eventuale colaborări cu companiile chineze interesate de proiectele majore din domeniul energetic şi infrastructurii din România. Astfel, Ariton va conduce delegaţia oficială a României la cea de-a XXI-a sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno – Chineză de colaborare economică, ce va avea loc între 19-21 octombrie 2011, la Beijing. În plus, ministrul Ion Ariton are programate întâlniri cu reprezentanţii companiilor China Huadian Engineering, Sinohydro şi China Nuclear Power Engineering Co, Ltd. … (…).
Textul integral AICI
ROMÂNIA LIBERĂ – Ion Ariton se întâlneşte în China cu potenţiali investitori în sectorul energetic românesc
Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, va conduce delegaţia oficială a României la cea de-a XXI-a sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno – Chineză de colaborare economică, ce va avea loc între 19-21 octombrie 2011, la Beijing, relatează NewsIn. Subiectele care vor fi abordate privesc stadiul colaborării economice şi comerciale bilaterale între România şi Republica Populară Chineză de la sesiunea anterioară a Comisiei mixte şi până în prezent, precum şi rezultatele obţinute. De asemenea, vor fi prezentate oportunităţile intensificării investiţiilor reciproce şi a cooperării tehnice dintre cele două ţări şi încurajarea firmelor să iniţieze proiecte de colaborare avantajoase în domeniile energetic, infrastructurii etc. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – Terapia Ranbaxy și ZTE, interesate de fabrica Nokia de la Jucu
Compania cu capital indian Terapia Ranbaxy şi firma ZTE din China sunt interesate să preia halele care vor rămâne libere după încetarea activităţii fabricii de telefoane Nokia de la Jucu, relatează Agerpres. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă că a discutat deja cu câțiva dintre cei interesați. „Am avut o delegaţie a unei companii chineze care a vizitat parcul. A existat şi Terapia, care doreşte să preia halele”, a spus Tişe, care a adăugat că există alte două firme interesate de fabrica Nokia, care ocupă 30 de hectare. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – Huawei deschide un centru de suport global în România
Chinezii de la Huawei, al doilea cel mai mare producător mondial de echipamente de reţea, au anunţat că intenţionează să deschidă în ţara noastră un centru de suport global. Reprezentanţii Huawei au anunţat oficialii MCSI despre intenţia lor de a inaugura, în februarie 2012, al-4-lea centru de suport global Huawei, primele trei centre fiind localizate în China, India şi Mexic. „România este una dintre cele mai mari piețe din Europa Centrală și de Est , Bucureşti-ul este capitala IT-ului din sud-estul Europei, iar resursa umană este deosebită, prin numărul mare de specialiști în domeniul tehnologic, IT, inginerie. În plus, Guvernul român, al cărui membru sunt, este foarte deschis dialogului și sugestiilor comunității de afaceri”, a declarat Valerian Vreme, Ministrul Comunicaţiilor. … (…).
Textul integral AICI
FINANCIARUL – Economia Chinei a crescut „incet” în trimestrul trei: cu 9,1%
Motoarele economiei chineze şi-au încetinit turaţiile în trimestrul al treilea, pentru a atinge cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2009. În perioada de referinţă, Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a progresat cu 9,1% comparativ cu intervalul similar din 2009 şi faţă de 9,5% din trimestrul secund, o frânare explicată inclusiv prin reducerea exporturilor, a anunţat Biroul naţional pentru statistică. … (…).
Textul integral AICI
EVENIMENTUL ZILEI – Economia Chinei a crescut cu 9,1% în al treilea trimestru, sub estimările economiştilor
China a marcat cea mai scăzută rată de creştere economică din 2009 încoace: de 9,1%, în trimestrul al treilea al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2010, potrivit datelor publicate de biroul de statistică din Beijing, transmite Bloomberg. Efectul în pieţele financiare s-a văzut imediat: acestea au început să scadă, pe fondul îngrijorărilor legate de criza datoriilor din zona euro împiedică revenirea economiei globale. Creşterea economică a Chinei a fost sub estimarea de 9,3% pe care au făcut-o 22 de economişti în cadrul studiului Bloomberg News. În al doilea trimestru al anului, economia chineză a avansat cu 9,5%. … (…).
Textul integral AICI
ROMÂNIA LIBERĂ – Economia Chinei a crescut cu 9,1% în trimestrul trei, cea mai slabă cifră din ultimii doi ani
Economia Chinei a crescut în trimestrul al treilea cu 9,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai slabă dinamică din 2009, din cauza temerilor privind impactul crizei datoriilor de stat din zona euro asupra economiei globale, transmite Bloomberg, citat de Mediafax. Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg anunţa o creştere anualizată de 9,3% a Chinei în trimestrul al treilea, faţă de un plus de 9,5% în trimestrul doi. Biroul de statistică al Chinei a prezentat marţi datele. Principalul indice al bursei din China a coborât marţi cu 2,3%. Creşterea Chinei a fost limitată, în perioada analizată, în principal de scăderea cererii din Europa. … (…).
Textul integral AICI
CAPITAL – Naisbitt: „China nu dorește supremația mondială!”
Doris Naisbitt, directorul Institutului Naisbitt din Tianjin și coautoare a cărții „Megatrendurile chinezești: Cei opt stâlpi ai unei noi societăți”, crede că tot ceea ce își dorește China este recunoașterea internațională. „China vrea să-și recapete poziția pe care o avea odată, adică cea din istorie, în care era cu adevărat un imperiu. Ideea rămâne în capul chinezilor, dar ei nu se luptă să domine lumea, ei doar vor să joace un rol în lume pe măsura nivelului economiei”, susține Naisbitt. Ea este de părere că, în actualul context geopolitic, nu mai poate exista doar o singură superputere. „Nu știu dacă chiar trăim într-o lume în care un stat poate să devină un imperiu dominant, așa cum a fost Imperiul Roman. America are o economie de 14 trilioane de dolari, China este la o treime sau la un sfert din această sumă, așa că este un lung drum de parcurs. De asemenea, mă gândesc la poziționarea culturală a SUA în lume, adică mă refer la faptul că influența pe care o au SUA în cultura mondială este mult mai puternică. Cred că acesta este unul dintre lucrurile pe care China trebuie să le stabilească – care este identitatea sa culturală în secolul 21!”, conclude Naisbitt. … (…).
Textul integral AICI
MEDIAFAX – O tânără din Capitală va reprezenta România la Miss Tourism Queen Of The Year International, în China
Jihan Shanabli, o tânără în vârstă de 26 de ani din Bucureşti cu origini orientale, va reprezenta România la competiţia Miss Tourism Queen Of The Year International 2011, care va avea loc, în perioada 20 octombrie-6 noiembrie, în China. … (…).
Textul integral AICI