China reflectată în presa de la Bucureşti – 10.11.2011

GÂNDUL – Barack Obama se va întâlni sâmbătă, separat, cu Dmitri Medvedev şi Hu Jintao

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, se va întâlni separat, sâmbătă, cu omologii săi din China, Hu Jintao, şi Rusia, Dmitri Medvedev, cu ocazia summitului Forumului Economic Asia – Pacific (APEC), ce se va desfăşura în Hawaii, anunţă oficiali americani, citaţi de AFP. Cu aceeaşi ocazie, Barack Obama se va întâlni şi cu premierul nipon Yoshihiko Noda. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – China cumpără şi FMI

Cota Chinei la Fondul Monetar Internaţional va creşte de aproape patru ori plasând statul aproape la egalitate cu Japonia, pe locul trei în topul contributorilor, imediat sub Statele Unite ale Americii. În monedă americană, contribuţia Chinei se ridică la peste 19 miliarde de dolari. Conducerea Fondului Monetar Internaţional a decis la finele anului trecut să majoreze cota de participare a tuturor celor 187 de ţări membre. Cea mai spectaculoasă creştere o înregistrează China care va avea o participaţie de 30,5 miliarde de DST, de aproape patru ori mai mult decât în prezent. Statul Chinez urcă astfel pe locul trei în top devansată doar de Statele Unite şi Japonia(cu care este aproape la egalitate după cum arată şi tabelul) însă înaintea unor state ca Germania, Franţa sau Marea Britanie. … (…).
Textul integral AICI

BURSA – Inflaţia din China a încetinit semnificativ

Inflaţia anuală din China a încetinit puternic în octombrie, ajungând la 5,5% – cel mai redus nivel din ultimele cinci luni, potrivit cifrelor oficiale anunţate ieri, de Biroul de Statistică de la Beijing. În septembrie, inflaţia Chinei a fost de 6,1%. În octombrie, inflaţia din China a sporit cu 0,6% faţă de luna precedentă, acesta fiind cel mai lent ritm de creştere a preţurilor de consum din luna februarie 2009 până în prezent. Preţurile alimentelor au crescut cu 11,9% luna trecută, în ritm anual, după un avans de 13,4% în septembrie. Majoritatea economiştilor aşteaptă ca guvernul chinez, condus de premierul Wen Jiabao, să relaxeze politica fiscală sau pe cea monetară, fără să reducă dobânzile, în condiţiile în care inflaţia se menţine peste ţinta de 4%. Analiştii cred că aceste măsuri ar putea fi destinate susţinerii micilor întreprinzători, a sectorului construcţiilor de locuinţe de stat şi a celui de infrastructură. … (…).
Textul integral AICI

ZIARUL FINANCIAR – China caută resurse strategice în America de Sud

China îşi accelerează investiţiile în America de Sud pentru a-şi asigura securitatea alimentară şi energetică în contextul unei economii şi a unei populaţii în creştere. „China este intersată să producă materii prime alimentare în America de Sud şi să le proceseze ulterior în fabricile sale. De asemenea, China cumpără teren agricol în America Latină”, a explicat Mario Sotuyo, economist în cadrul firmei de consultanţă argentiene Economia y Regiones, citat de publicaţia Market News International. Chinezii caută materii prime pentru a asigura materie primă atât pentru populaţie dar şi pentru industria internă. Argentina a fost anul trecut a doua destinaţie a investiţiilor din străinătate ale Chinei. Investiţiile chinezilor în economia argentiniană s-au ridicat anul trecut la 5,6 miliarde de dolari. … (…).
Textul integral AICI

GÂNDUL – Christine Lagarde avertizează asupra riscului unei „spirale de instabilitate financiară

Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a avertizat miercuri la Beijing că există „riscul unei spirale de instabilitate financiară mondială” şi a cerut Chinei să îşi reevalueze moneda, relatează AFP. „Dacă nu acţionăm împreună, economia mondială riscă să intre într-o spirală de incertitudine şi instabilitate financiară”, a avertizat Lagarde, referindu-se la criza datoriilor şi la ameninţările de recesiune, în cadrul unui discurs rostit la începutul unei vizite de două zile în China. „Economia mondială a intrat într-o fază periculoasă şi nesigură”, a subliniat directoarea Fondului Monetar Internaţional (FMI), adăugând că „Asia nu este la adăpost”. „China are nevoie de o monedă mai puternică”, a afirmat Lagarde, în timp ce principalii parteneri comerciali ai Chinei se plâng de o rată de shimb slabă a yuanului, responsabilă, în opinia lor, de enorme excedente comerciale acumulate de Beijing. … (…).
Textul integral AICI

COTIDIANUL – Concert extraordinar | Dvorak şi Stravinski la Sala Radio

Dirijorul Jin Wang revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio într-un concert ce va avea loc vineri, 11 noiembrie, la ora 19.00, la Sala Radio. Programul va cuprinde în prima parte Uvertura „Carnavalul, op. 92″ de Antonín Dvořák, o reprezentare a tumultului vieţii, prin intrarea în vârtejul unei sărbători pline de vivacitate şi „Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră op. 104”, de acelaşi compozitor, avându-l ca solist pe violoncelistul Răzvan Suma. Această lucrare a fost prezentată în primă audiţie la Londra, chiar sub bagheta compozitorului, şi demonstrează remarcabila abilitate de orchestrator a lui Dvořák, care ştie să pună în valoare un instrument atât de vulnerabil ca violoncelul. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.