China reflectată în presa de la Bucureşti – 30.11.2011

ZIARUL FINANCIAR – China vrea să cumpere active reale ale Europei, nu hârtiile ei

China vrea să cumpere fabrici şi reţele feroviare europene în locul obligaţiunilor suve­rane nesigure, profi­tând de preţurile reduse în con­textul crizei din zona euro, scrie EUobserver. Ministrul chinez al co­mer­ţului Chen Deming a exprimat clar această strategie la un congres de afaceri din China. „Anul viitor vom trimite o delegaţie pentru a promova relaţiile comerciale şi investiţiile în ţările europene. Unele dintre economiile europene se confruntă cu o criză a datoriilor şi speră să-şi transforme activele în lichidităţi şi ar dori ca întreprinderile lor să fie cumpărate cu capital străin. Vom urmări acest proces îndeaproape şi îl vom impulsiona”, spune ministrul. Observaţiile lui Chen vin după ce Lou Jiwei, preşedintele companiei Chinese Investment Corpo­ration, care are o valoare de 410 mld. dolari, a scris într-o opinie publicată de Financial Times că infrastructura europeană are nevoie de ajutor extern. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Chinezii îşi fac socotelile: Anul viitor vor cumpăra masiv în Europa

Guvernul chinez va trimite anul viitor o delegaţie de investitori în Europa pentru a „achiziţiona companii europene”, a declarat ministrul chinez al Comerţului, Chen Deming, citat marţi de cotidianul Global Times, transmite AFP. „China vrea să-şi investească importantul său excedent comercial şi nu vea să deţină miliarde de dolari care se depreciază”, a declarat Chen Deming. ‘Anumite ţări europene se confruntă cu o criză a datoriilor şi speră să-şi transforme activele în lichidităţi, de acea vom încuraja companiile chineze să achiziţioneze companii europene’, a explicat ministrul chinez. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – Cum îi provoacă Obama pe chinezi să declanşeze un război comercial

Preşedintele american Barack Obama a avut o poziţie extrem de dură la adresa Chinei la întâlnirea pentru Cooperare Economică în zona Asia-Pacific, atunci când a insistat ca Beijingul să permită aprecierea mai consistentă a yuanului pentru crearea unei zone comerciale libere. El i-a acuzat pe chinezi că nu joacă după aceleaşi reguli ca toată lumea, menţionând că nu vrea ca ei să profite de SUA. În contextul în care Obama este supus presiunilor din partea republicanilor pentru a avea o poziţie mai dură la adresa Beijingului, mesajul său agresiv a fost aplaudat de mulţi analişti americani care au spus că liderul de la Casa Albă a procedat corect, întrucât singurul lucru pe care chinezii îl respectă este puterea. Într-un fel, aceşti analişti au dreptate: China chiar respectă puterea. Numai că în China, reacţia lui Obama nu este văzută ca o demonstraţie de putere, ci ca un semn de slăbiciune, scrie CNBC. Analiştii chinezi văd în atitudinea lui Obama o încercare de a obţine vîin 2012. De altfel, tot mai multe voci din China spun că Obama riscă să declanşeze un razboi comercial. … (…).
Textul integral AICI

BURSA – New China Life doreşte un IPO de 1,6 miliarde de dolari în Hong Kong

New China Life Insurances Co., asiguratorul sprijinit de stat şi deţinut parţial de Zurich Financial Services, ar putea aduna 2,3 miliarde de dolari într-o ofertă publică iniţială (IPO) în Hong Kong şi Shanghai, potrivit termenilor tranzacţiei, relatează Bloomberg. Asiguratorul oferă 358,4 milioane de acţiuni la preţuri nominale cuprinse între 28,20 şi 34,33 de dolari hong kongezi, în partea de IPO din Hong Kong, arată documentul vânzării de acţiuni. New China Life ar putea vinde 158,5 milioane de acţiuni pe bursa din Shanghai, a mai anunţat compania în această lună, ofertă care ar aduce 698 milioane de dolari, având acelaşi preţ nominal pe acţiune ca şi tranzacţia din Hong Kong. … (…).
Textul integral AICI

ADEVĂRUL – China interzice reclamele din timpul serialelor TV

China le-a interzis staţiilor de televiziune să plaseze reclame în timpul filmelor serial pentru a spori numărul audienţei şi calitatea programelor. Reglementarea, care intră în vigoare de pe 1 Ianuarie, va elimina orice fel de pauză publicitară din timpul celor 45 de minute, cât ţine, de obicei, un serial, potrivit „The Guardian”. Această măsură este ultima din seria de legi date de guvernul chinez, care îşi propune să crească divertismentul şi valoarea ideologică a programelor de televiziune, pentru a atrage tot mai mult public dinspre internet spre televiziune. … (…).
Textul integral AICI

JURNALUL NAŢIONAL – Unde au fost domesticiţi prima dată câinii?

Un grup de cercetători de la Institutul Regal al Tehnologiei din Suedia, care a prelevat material genetic de la câinii din întreaga lume, susţine că locul în care au fost domesticiţi primii câini nu este Orientul Mijlociu, cum s-a crezut până în prezent, ci Asia de Sud-Est, pe teritoriul actual al Chinei. Echipa a cercetat variaţiile cromozomului Y al câinilor, întâlnit la masculii speciei. Alte cercetări similare studiaseră ADN-ul mitocondrial, care se transmite pe linie maternă. „Puse la olaltă, ambele cercetări arată că primii câini au apărut la sud de fluviul Yang­tze, din teritoriul actual al Chinei”, a declarat Pe­ter Savo­lain­en, conducătorul studiului publicat pe 23 noiembrie. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.