Interviu cu Ministrul Ion DICU, Însărcinat cu Afaceri la Ambasada României în R.P. Chineză, realizat pentru Radio China Internaţional
Domnule Dicu, vă mulţumesc că ne-aţi primit în misiunea diplomatică din China, vă mulţumim că aţi acceptat dialogul nostru pentru a face un bilanţ, de sfărşit de an 2011. Pentru început v-aş ruga să faceţi o scurtă trecere în revistă a principalelor evenimente pe care le-aţi derulat în acest an.
În primul rând vă mulţumim şi noi pentru prezenţa dumneavoastră, o prezenţă de fiecare dată agreabilă la noi în Ambasadă, a reprezentanţilor Radio China Internaţional, care pe parcursul anului acesta au fost invitaţi în mai multe rânduri la activităţile culturale organizate. Referitor la bilanţul pe anul 2011 aş începe cu vizita majoră în planul relaţiilor bilaterale a premierului Emil Boc, derulată în august 2011. Relaţiile bilaterale s-au concretizat nu numai în plan politic ci şi diplomatic, economic şi cultural. De asemenea, aş evidenţia vizita derulată cu ocazia organizării Comisiei Mixte, de ministrul Economiei Ion Ariton şi întâlnirile avute inclusiv cu ministrul Chen Deming. De asemenea trebuie subliniată vizita ministrului Culturii, Kelemen Hunor, în luna noiembrie, precedată de vizita directorului Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici. În plan diplomatic, aş evidenţia vizita preşedintelui Comisiei de Politică Externă a Senatului, domnul Titus Corlăţean, care s-a derulat în luna iunie. Putem sublinia faptul că a existat o paletă amplă de activităţi.
Fără îndoială, cea mai importantă acţiune, cel mai important eveniment a fost vizita premierului român, domnul Emil Boc, în luna august, aici. Întâlnirile cu preşedintele Chinei, cu primul ministru chinez, întâlnirile de dialog economic, forumul economic România – China, au fost foarte vizibile, cu atât mai mult în presa românească, pentru continuitatea unei relaţii foarte bune de preietenie, România – China. Din punctul de vedere al Ambasadei, ce a însemnat acest important eveniment?
Din punctul de vedere al Ambasadei aş putea să subliniez că această vizită se înscrie în contextul consolidării relaţiilor bilaterale. Relaţiile bilaterale româno – chineze sunt susţinute pe mai mulţi piloni, foarte bine ancoraţi. Aş sublinia în primul rând nivelul de încredere atins, fără de care o relaţie bilaterală nu este viabilă. România a înţeles priorităţile şi obiectivele Chinei, inclusiv realităţile Chinei. China a descoperit în România un partener de dialog viabil, care vorbeşte pe o singură voce în dialogul bilateral. În al doilea rând, aş sublinia interesele bilaterale în plan economic. Astfel, România are nevoie de investiţiile chinezeşti, iar pe de altă parte şi China are nevoie de a intra pe o piaţă de 22 de milioane, a şaptea în Uniunea Europeană. Aici aş putea să menţionez doar: „manus manum lavat”! În acest context se înscriu interesele bilaterale în plan economic. De asemenea, un al treilea element pe care aş vrea să îl sublinez este legat de modalitatea în care trebuie să privim relaţia bilaterală. Cred că odată cu vizita premierului Boc am trecut la faza pragmatismului şi priorităţii strategice în relaţia bilaterală. Subliniez acest fapt deoarece, după cum se ştie, avem semnat, încă din anul 2004, un acord de prietenie şi cooperare între China şi România, dar, din păcate, rezultatele sunt nesatisfăcătoare în sensul în care China nu se află în primii 10, chiar 15 investitori în România. De aceea, consider că vizita premierului Boc, prin coerenţa şi concreteţea acesteia, relevată prin cele cinci proiecte majore, toate peste un miliard de euro, proiecte de investiţii în România, se înscrie într-un nou palier, iar dividendele acestei acţiuni le vom culege chiar pe termen scurt.
Domnule ministru, privind numărul mare de evenimente şi vizite derulate, mai ales după prezenţa premierului român în China, se poate aprecia că partea română a redescoperit interesul pentru China. Totuşi, ce înseamnă acest mare număr de evenimente, în plan concret, evenimente cu precădere economice? Dacă puteţi da câteva date concrete.
Pot să spun că există vizibilitate în concretizarea unora dintre acestea. Aş enumera aici semnarea acordului de confidenţialitate de către China Guangdong Nuclear Power pentru proiectele 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. De asemenea, în urmă cu trei săptămâni, New Era Energy China a semnat un proiect pentru construcţia unui parc eolian la Crucea, de 249 MW, investiţia totală ridicându-se la 300 milioane euro. Trebuie subliniat interesul major al firmei China Huadian care vrea să investească în central termo-electrică de la Rovinari, proiect major în contextul în care chiar firma chineză a cumpărat caietul de sarcini. În perspectivă, putem menţiona interesul firmei Gezhouba pentru proiectul de la Tarniţa, hidrocentrala prin pompare. Deci, chiar putem spune că rezultatele au început să se întrevadă.
Domnule Dicu, fiind un observator şi un partener prezent la multe dintre evenimentele pe care dumneavoastră le organizaţi la Ambasadă, nu pot să nu observ că, odată cu venirea dumneavoastră în misiune, activitatea Ambasadei României în China a fost revigorată. Poate, pe de o parte, este şi firesc dat fiind faptul că avem o absenţă majoră în prezenţa unui ambasador aici. Cum aţi găsit Ambasada şi care sunt necesităţile pe termen mediu şi lung ale Ambasadei României în China?
Aş sublinia, de la început, faptul că în activitatea Ambasadei a existat o continuitate. De asemenea, aş rememora proverbul lui Confucius: spune-mi şi nu voi reţine, explică-mi şi poate voi uita, implică-mă şi atunci voi colabora. Este important ca în relaţia bilaterală dintre cele două ţări să existe o mai mare implicare. O implicare a societăţilor din România. De aceea am organizat forumurile de afaceri, de aceea am şi invitat o mare firmă de consultanţă pentru a prezenta cadrul juridic investiţional din România. Implicarea este cuvântul de ordine dacă vrem să avem rezultate în plan bilateral economic. În acest context, eu chiar întrevăd pentru anul viitor anumite proiecte care se vor materializa, atât în plan economic cât şi în plan cultural.
Pentru că am vorbit de absenţa ambasadorului, ne puteţi da un orizont cu privire la momentul în care România va fi în dispozitiv complet, la nivel de reprezentare în China?
Da. Pot să vă precizez faptul că domnul ambasador Doru Costea va sosi în prima decadă a lunii ianuarie 2012.
Domnule Dicu, anul acesta Ambasada României la Beijing a derulat mai multe proiecte culturale, iar unul dintre evenimentele de marcă a fost „Români de succes în China”, proiect care s-a bucurat de un larg succes inclusiv la prima ediţie. Ne puteţi spune câţi rezidenţi români sunt în China, câţi rezidenţi români, sau câţi români locuiesc în această perioadă la Beijing?
Aş preciza pentru început faptul că pe lângă acest proiect au fost derulate şi alte acţiuni culturale, seri de muzică şi poezie. În luna iunie, anul curent, s-a înfiinţat Liga Studenţilor România din Străinătate filiala Beijing, în jurul căreia încercăm să coagulăm populaţia română rezidentă în China, în speţă din Beijing. Uşor, uşor, această coagulare se realizează. Pot să vă spun că, la ora actuală, în baza de date a Ambasadei există 75 de români rezidenţi în Beijing.
Aceştia sunt implicaţi în misiuni oficiale sau sunt şi angajaţi ai societăţilor private?
Rezidenţa constă din studenţi, cetăţeni români aflaţi la muncă temporar, angajaţi veniţi pe diverse filiere şi cetăţeni în căsătorii mixte.
Domnule ministru Ion Dicu vă mulţumesc pentru onoarea de a dialoga. Pentru că suntem la sfârşit de an, în mod firesc, vă doresc să aveţi sărbători fericite, un Crăciun liniştit în familie, un An Nou plin de succese. Cu siguranţă, colegilor dumneavoastră trebuie să le urez o misiune cât mai uşoară, deşi ştiu că nu este uşor să fii departe de casă, într-o ţară mare aşa cum este China. Mult succes şi La mulţi ani !
Într-adevăr nu este uşor, dar este plăcut să reprezinţi ţara ta într-o ţară prietenă. Nu pot decât să vă urez dumneavoastră şi colectivului Radio China Internaţional, precum şi ascultătorilor dumneavoastră un An Nou cu multă sănătate, împliniri şi realizări în plan personal şi în planul activităţii profesionale.
De asemenea aş vrea să mai subliniez două lucruri vis-a-vis de activitatea Ambasadei pe anul 2012. Sperăm să finalizăm acordul bilateral privind institutele culturale de la Bucureşti şi Beijing. Al doilea este cel de relocare a Secţiei Consulare a Ambasadei României, în acelaşi spaţiu al Ambasadei, dar într-un cadru mult mai modern şi cu facilităţi depline la nivel Schengen, pentru a avea o capacitate de absorbţie mult mai bună pentru cetăţenii chinezi aplicanţi de vize pentru România.
Domnule Dicu, vă doresc succes şi încă odată, toate cele bune. La mulţi ani!
La fel şi dumneavoastră şi colectivului Radio China Internaţional.
Pingback: EUROTEMPO » Blog Archive » INTERVIU – “România a înţeles priorităţile, obiectivele şi realităţile Chinei”