COMENTARIU – Beijingul interesat de schimbarea guvernului de la Bucureşti

Text apărut pe JURNALUL NAŢIONAL

Schimbarea de Guvern de la Bucureşti a stârnit un interes deosebit în presa oficială de la Beijing. În numai câteva ore România a fost prezentă în articole, fotografii şi secvenţe video care rivalizează cantitativ cu tot ce s-a scris de la începutul anului. Agenţia oficială de presă Xinhua, cotidianul de limbă engleză China Daily, Radio China Internaţional şi postul oficial de televiziune CCTV au furnizat informaţii de la moţiunea de cenzură din Parlamentul României şi desemnarea noului premier, Victor Ponta.
Interesul pentru România este o surpriză plăcută aici, în China, câtă vreme de mai mulţi ani relaţia româno-chineză suferă la toate palierele, iar semnalele lansate de oficialii de la Beijing s-au lovit de indiferenţa sau gesturile lipsite de eleganţă ale decidenţilor de la Bucureşti. Comparativ, căderea Guvernului Ungureanu şi desemnarea lui Victor Ponta în calitate de prim-ministru al României a fost reflactată pe Xinhua, în numai câteva ore, în patru apariţii, în vreme ce vizita de patru zile a premierului Emil Boc în China, august 2011, a fost reflectată în două articole. În aceeaşi idee , deşi proaspătul fost premier Mihai-Răzvan Ungureanu a avut, în Polonia, un tete-a-tete cu premierul chinez Wen Jiabao, singurele menţiuni în presa chineză au fost două imagini la agenţia oficială, la pachet cu alte câteva zeci, de la celelalte întâlniri. Acestea în condiţiile în care ex-premierul Ungureanu a subliniat corect realitatea potrivit căreia „de foarte multe ori am fost puşi în situaţia de a nu putea oferi consistenţă contactelor de înalt nivel preşedinte-prim-ministru”. Declaraţia prezentată de Agerpres este binecunoscută de oficialii de la Beijing, de cercurile politice şi economice din China care acţionează numai în baza unui semnal politic clar, coerent şi constant. Dar Bucureştiul, de mulţi ani, nu a făcut decât să rateze oportunităţi după oportunităţi în relaţia cu China.
Revenind la moţiunea de cenzură şi la desemnarea noului premier, presa chineză a reţinut şi repetat câteva teme, pentru a înţelege cum se vede România de la Beijing. Cele mai evidenţiate idei au fost acelea că ex-premierul Ungureanu este fost şef de serviciu secret şi că a avut cel mai scurt mandat de prim-ministru. Apoi, faptul că Guvernul demis a acceptat să privatizeze companii de stat şi să acorde licenţe de exploatare pentru resurse importante, că a alocat fonduri bugetare clientelei politice şi a încălcat principiul autonomiei universitare aprobând înfiinţarea unei facultăţi în limbă maghiară la cererea unuia dintre partenerii politici. O altă temă reţinută de agenţia oficială Xinhua a fost reproşul făcut minorităţilor din Parlamentul României de către liderul PDL, Emil Boc, pe seama cărora a fost pusă căderea Guvernului Ungureanu.
În ceea ce îl priveşte pe noul premier, Victor Ponta s-a bucurat de o atenţie deosebită în cele câteva zeci de ore scurse de la adoptarea moţiunii de cenzură. Este primul premier desemnat care apare la televiziunile din China, care este „urmărit” pas cu pas în primele ore de mandat. Acesta poate să fie un efect al bunelor relaţii pe care premierul desemnat le are la nivel politic în China. Ponta este invitat constant, în ultimi ani, la evenimentele politice internaţionale de aici. Într-un interviu acordat Radio China Internaţional, în mai 2011, după Forumul politic China – Europa, Ponta declara: „Doresc ca din România tot ceea ce discutăm cu partenerii chinezi să se pună în practică, să nu rămână doar la nivelul discuţiilor de principiu. Îmi doresc să ne concentrăm mult mai mult pe partea economică. Cred că acum România are o şansă extraordinară de a reveni la egalitate cu China din punct de vedere economic, dacă îşi dezvoltă capacităţile de export în special în ceea ce priveşte producţia agroalimentară, de care China are foarte mare nevoie”.
În condiţiile în care oficialităţile chineze, la cel mai înalt nivel, au păstrat o atitudine constructivă, de permanentă înţelegere în faţa rateurilor de relaţionare şi comunicare ale României din ultimii ani, este posibil ca interesul pentru schimbarea Guvernului de la Bucureşti şi instalarea unui nou premier, în persoana lui Victor Ponta, să fie înţeles la Beijing ca o ieşire de sub tutela decizională a preşedintelui Traian Băsescu. Diplomaţia şi eticheta chineză nu pun decât în situaţii extreme în discuţie problemele dificile, aşa cum se practică frecvent în Europa. Aici se acţionează! Iar relaţiile diplomatice şi politice dintre România şi China pot fi raportate simplu la turneele întreprinse în Europa de preşedintele sau premierul chinezi din agenda cărora a lipsit permanent România. În sens opus, din anul 2006, România nu a mai avut nicio vizită de stat în China.
Fără un suport declarat, fără un mesaj politic clar din partea Bucureştiului, relaţia cu R.P. Chineză nu va putea fi relansată. Iar una dintre misiunile extrem de importante ale viitorului Guvern condus de premierul desemnat Victor Ponta va fi aceea de a pune relaţia cu China pe traseul firesc şi necesar.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la COMENTARIU – Beijingul interesat de schimbarea guvernului de la Bucureşti

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.