Anul Noul chinezesc marcat la Deva

014 SimpozionSursa: Glasul Hunedoarei
Trecerea în Noul An Chinezesc, Anul Şarpelui Negru de Apă, a fost marcată, duminică, la Deva, printr-un simpozion cu tema „China, trecut, prezent şi viitor”. Totodată, în cadrul evenimentului de ieri, elevii de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din municipiu au susţinut o serie de spectacole artistice.
Elevii de la Liceul de Muzică din Deva, împreună cu profesori universitari, academicieni, sinologi, politicieni, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, dar şi ai autorităţilor publice locale şi judeţene au marcat, în cursul zilei de ieri, intrarea în Noul An Chinezesc. Manifestările au avut loc la Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara şi la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.
Acţiunile organizate sub semnul interculturalităţii China – Europa 2013 – au debutat la sediul IŞJ, unde a fost susţinut un simpozion cu tema „China, trecut, prezent şi viitor”. în cadrul simpozionului, reprezentanţii Universităţii „Lucian Blaga” şi Institutelor „Confucius” din Sibiu şi Cluj şi reprezentanta claselor de limbă şi cultură chineză, eleva Tiberia Cercea, au susţinut o serie de alocuţiuni despre China. După simpozion, invitaţii au avut ocazia de a viziona o expoziţie de artă plastică şi decorativă, în foaierul Sălii „Spiru Haret” din cadrul IŞJ. 015 Simpozion“Noi fiind o parte a Institutului Confucius din Sibiu, în fiecare an organizăm evenimente pentru a marca această zi importantă pentru poporul chinez şi pentru noi românii. Anul acesta, pentru a celebra Noul An Chinezesc, Anul Şarpelui Negru de Apă, am considerat foarte important să organizăm împreună cu Institutele Confucius din Sibiu şi Cluj, un simpozion cu tema „China, trecut, prezent şi viitor”. în cadrul simpozionului au fost punctate aspecte despre cultura, tradiţia şi istoria Chinei”, a precizat directorul Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva, Gheorghe Mihuţ (foto stânga).
Cea de-a doua partea a evenimentului „s-a consumat” la Centrul Cultural din Deva, unde invitaţii au avut parte de un spectacol – concert susţinut de formaţiile artistice şi elevii olimpici ai Liceului de Arte, precum şi de grupa de gimnastică aerobică medaliată la Campionatele Europene de la Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” Deva. Programul a cuprins muzică tradiţional chinezească, clasică şi folclorică, dar şi două momente de excepţie, interpretate de sportivele devence, şi anume dansul evantaielor şi al piraţilor.
„Potrivit tradiţiei chineze, începând de astăzi (n .red. ieri), timp de 15 zile, chinezii sunt liberi, adică în vacanţă. Noi, prin astfel de acţiuni pe care le-am organizat, am dorit să-i facem pe aceştia să se simtă cât mai bine şi ca Deva să reprezinte pentru ei o a doua casă”, a adăugat Gheorghe Mihuţ.006 Casa de cultura

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.