Redau mai jos un comunicat (cu titlu anonim, se va înţelege de ce) al colegilor din redacţia Jurnalul Naţional aflaţi de mai multe luni într-o situaţia critică.
Am ales această formă de protest anonim, din pricina clauzelor contractuale impuse de conducerea Intact Publishing SRL, care interzic orice formă de protest, orice divulgare a clauzelor contractuale şi orice informaţie dată publicităţii, care ar putea aduce atingere intereselor societăţii. Chiar dacă interesele noastre sunt perfect legitime, ele intră acum în conflict cu interesele societăţii.
Motivul protestului este neplata VOLUNTARĂ a salariilor şi drepturilor de autor cuvenite pe ultimele patru luni de către societatea Intact Publishing SRL, parte a Intact Media Group, care deţine Jurnalul Naţional. Subliniem faptul că este vorba de o acţiune VOLUNTARĂ a patronatului, întrucât în aceste patru luni au fost achitate diverse creanţe importante – e vorba de sume care ar fi acoperit plata salariilor şi drepturilor de autor -, inclusiv către societăţi din Intact Media Group şi inclusiv creanţe ale fostei societăţi care a deţinut Jurnalul Naţional, aflată actualmente în insolvenţă.
Suspectăm şi faptul că este vorba de o acţiune premeditată, având următoarele indicii:
1. În luna octombrie 2012, redactorii angajaţi (cu carte de muncă) au fost puşi în faţa următoarei alegeri: fie acceptă diminuarea salariilor cu 25 de procente, fie acceptă denunţarea contractului de muncă şi încheierea unui contract pentru drepturi de autor, ale cărui beneficii nete urma să fie echivalente salariului anterior. Evident, majoritatea redactorilor, aflaţi oricum în dificultate financiară, au preferat a doua variantă.
2. Tipizatul contractului pentru drepturi de autor prevede că societatea Intact Publishing SRL îşi rezervă dreptul de a întârzia plata drepturilor de autor cu până la 60 de zile, fără niciun fel de compensaţii sau de pretenţii din partea titularilor.
3. Imediat după această operaţiune de înlocuire a contractelor de muncă cu cele pentru drepturi de autor, au început întârzierile la plata drepturilor de autor. Prima întârziere a fost între 20 şi 45 de zile (drepturile s-au achitat eşalonat, în funcţie de mărimea acestora – mai întâi, sumele mai mici). Drepturile aferente lunii decembrie nu au fost achitate nici în ziua de azi. În plus, nu sunt achitate nici contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate. Redactorii bolnavi, care au nevoie de tratament, sunt obligaţi să suporte costul acestuia din resurse proprii. (Unul dintre redactorii departamentului online, care a fost operat de curând, a fost împrumutat de Marius Tucă, cu suma de 3.000 de lei. Marius Tucă a mai împrumutat, până la termenul de plată a drepturilor de autor, mai mulţi redactori, pentru “nevoi personale urgente”, cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei).
4. Modul de operare seamănă izbitor cu cel de la Săptămâna Financiară, publicaţie economică a Intact Media Group. Acelaşi manager George Daniel Matiescu a aplicat aceeaşi strategie: mai întâi, au fost “preschimbate” contractele de muncă în cele pentru drepturi de autor, apoi acestea din urmă nu au mai fost achitate. Singura diferenţă este că, în cazul foştilor noştri colegi, păstrarea contracului de muncă a însemnat o diminuare cu 50% a salariului. Drepturile de autor nu sunt achitate nici în ziua de azi, la doi ani de la dispariţia Săptămânii Financiare. Foştii angajaţi, care au avut inspiraţia de a nu renunţa la contractele de muncă, şi-au recuperat sumele restante (nu şi plăţile compensatorii), după procese îndelungate.
Se deduce că Intact Media Group îşi acoperă din datorii şi îşi limitează pagubele înregistrate cu societăţile care au deţinut marca Jurnalul Naţional, pe seama angajaţilor şi colaboratorilor publicaţiei. (…)
Textul integral AICI