XINHUA – Soldaţii chinezi de teracotă au veni la Bucureşti

Soldati de teracota la Bucuresti 2013Patru din dintre preţioşii războinici chinezi de teracotă şi un cal de teracotă sunt expuşi în cadrul unei expoziţii intitulate „Comorile din China”, deschisă luni, la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
În discursul ţinut la ceremonia de deschidere a expoziţiei, premierul Victor Ponta a cerut publicului, în special publicului tânăr, să viziteze expoziţia, în speranţa că tinerii ar putea prinde gustul culturii tradiţionale chineze.
Ponta a declarat pentru Xinhua că este o mare onoare pentru România să fie prima ţară din Europa Centrală şi de Est în care să fie organizată o expoziţie cu soldaţii de teracotă. Acesta a spus că speră ca expoziţia să deschidă un nou capitol în relaţia schimburilor culturale China – România.
La rândul său, Ambasadorul Chinei în România, Huo Yuzhen, a declarat că partea chineză, prin intermediul acestei expoziţii, doreşte să stimuleze cooperarea dintre cele două ţări.
La inaugurarea expoziţiei au mai fost prezenţi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mass-media, Georgică Severin, diplomaţi acreditaţi la Bucureşti, precum şi personalităţi culturale locale.
Expoziţia, care va rămâne deschisă până la 1 august, prezintă 101 obiecte istorice oferite de 11 muzee şi instituţii de patrimoniu din China. Exponatele includ obicte de jad, ceramică pictată, bronz, porţelan, piatră, alături de cele cinci figurine de teracotă.
Armata de teracotă, îngropată mai multe secole pentru a proteja mormântul primul împărat chinez, Qinshihuang, a fost descoperită în 1974, în oraşul Xi’an. Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din timpurile moderne, fiind inclusă, în anul 1987, în lista patrimoniului UNESCO.
Aceasta este a treia oară când China organizează o expoziţie majoră cu relicve cultural în România, după cele din 1973 şi 1985.
Directorul General al Muzeulului Naţional de Istorie din România, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat că România va organiza, anul viitor, o mare expoziţie în China intitulată “Comorile Romaniei”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.