XINHUA – Lituaniană reafirmă sprijinul pentru aderarea României la spaţiul Schengen

Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a reafirmat, joi, sprijinul pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului român de Externe, Brânduşa Predescu, preluată de agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Potrivit acesteia, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a avut o convorbire telefonică cu omologul de la Vilnius pentru a clarifica recentele declaraţii făcute de reprezentantul permanent al Lituaniei la Uniunea Europeană (UE), cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
„Ministrul Linas Linkevicius a reafirmat sprijinul pentru România şi aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, iar ideea a fost exprimată, de asemenea, fără echivoc, că subiectul rămâne o prioritate pe ordinea de zi a viitoarei preşedinţii UE a Lituaniei”, a declarat purtătorul de cuvânt.
„Practic, a fost reafirmat suportul total, fără nici cea mai mică îndoială, la fel ca în mesajul transmis de ministrul român de Externe în timpul turneului său în ţările Baltice şi în Lituania, în special,” a adaugat Predescu.
Reprezentantul permanent al Lituaniei la UE, Raimundas Karoblis, a estimat că aderarea Bulgariei şi a României la spaţiul fără frontiere Schengen nu se poate regăsi între priorităţile din jumătatea de an a preşedinţiei lituaniene a UE, care începe la 1 iulie.
Vorbind, la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe cu privire la priorităţile UE ale preşedinţiei lituaniene, Karoblis, citat de Euractiv, a declarat că este „foarte dificil” să se facă orice promisiune privind „dosarul dificil al Bulgariei şi a ofertei României de aderare la Schengen”.
Comisia Europeană a luat în considerare aderarea Bulgariei şi României la zona fără frontiere Schengen în 2010, dar oferta a fost blocată de către un număr de membri mai vechi ai UE pe baza aşa-numitelor deficienţe existente la controale de la frontieră, a corupţiei, lipsei de progres în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare, şi a „turismului pentru beneficii” a populaţiei de etnie romă.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, România, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.