Eurodeputata Norica Nicolai: „Serviciile de informaţii ale statelor membre să dea socoteală în faţa parlamentelor naţionale!”

Norica NicolaiEurodeputata Norica Nicolai (ALDE, PNL) a expus plenului Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, nevoia unei atitudini mai ferme din partea oficialilor europeni în aşa-numitul scandal al spionării instituţiilor comunitare de către Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite. Ea a adăugat, de asemenea, că este nevoie ca parlamentele naţionale să solicite serviciilor de informaţii, finanţate din banii contribuabililor, să aducă precizări în legătură cu capacitatea acestora de a-şi proteja cetăţenii.
Parlamentul European a luat în discuţie această problemă spinoasă, adoptând o rezoluţie prin care condamnă atitudinea oficialilor americani, dar şi a unor state membre ce au colaborat în programul PRISM.
„Consider această dezbatere un simplu exerciţiu de indignare şi de fariseism. De indignare pentru că nu îi voi vedea finalitatea prea curând. De fariseism, pentru că din 1970 când am fost confruntaţi cu scandalul Echelon, Uniunea Europeană, statele membre, Comisia Europeană, au deplâns, au condamnat, dar au fost incapabile să ia o decizie. Nu cred că vorbim despre un caz de spionaj, ci vorbim de incapacitatea noastră de a aduce la împlinire şi de a garanta standardele democratice pentru cetăţenii noştri”, a explicat europarlamentara liberală, care este şi vicepreşedintă a Subcomisiei de Securitate şi Apărare a legislativului european.
Norica Nicolai a mai arătat că, dincolo de discuţia cu privire la protecţia datelor cu caracter personal, UE trebuie să aibă în vedere în politicile sale adoptarea principiului moralităţii în dezvoltarea produselor industriale:
„Nu ştim dacă domnul Snowden este un trădator sau este un om de bună-credinţă care doreşte să protejeze drepturile omului. Am fi ştiut în cazul în care campioanele democraţiei europene, măcar unul din statele membre i-ar fi acordat azil politic, dar nu este cazul. (…) Cred că trebuie să vorbim despre principiul care trebuie să guverneze industria şi anume: onorabilitatea, onestitatea, moralitatea produselor industriale, care întotdeauna o iau înaintea reglementarilor legale pe care noi suntem incapabili sa le implementăm”, a încheiat Norica Nicolai discursul său.
Sursa: www.noricanicolai.ro

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în România, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.