XINHUA – Fost ministru chinez al Căilor Ferate a fost condamnat la moarte

Liu Zhijun, fostul ministru chinez al Cailor FerateFostul ministru chinez al Căilor Ferate, Liu Zhijun (foto), a fost condamnat, luni, la pedeapsa cu moartea cu o amânare de doi ani, pentru luare de mită şi abuz de putere, transmite agenţia oficială chineză de presă XINHUA. Sentinţa a fost anunţată de un tribunal popular din Beijing, în primă instanţă.

În vârstă de 60 de ani, Liu a primit condamnarea la moarte cu o amânare de doi ani timp în care va fi lipsit de drepturile politice şi civile. De asemenea, îi vor fi confiscate toate bunurile. Liu a fost, de asemenea, condamnat la 10 ani de închisoare pentru abuz de putere.

Instanţa a constatat că, în perioada 1986 – 2011, Liu a profitat de poziţiile sale de funcţionar în administraţia căilor ferate, precum şi de cele ocupate în fostul Minister al Căilor Ferate (desfiinţat în această primăvară). Din aceste poziţii, a ajutat 11 de persoane să câştige contracte cu statul în urma cărora a acceptat mită în valoare totală de 64 milioane yuani (aproximativ 10,53 milioane USD).

Potrivit presei chineze, în timpul mandatului său ca ministru al Căilor Ferate, Liu a ajutat diverse persoane şi rude să câştige contracte de transport marfă şi de construcţii feroviare. De asemenea, a facilitat diverse persone să achiziţioneze acţiuni în cadrul unei companii producătoare de roţi pentru trenurile de mare viteză.

Instanţa a considerat că faptele lui Liu au cauzat pierderi uriaşe statului, fapt care a condus la sentinţa capitală. Tribunalul beijinghez a arătat că fostul ministru şi-a recunoscut faptele, furnizând indicii suplimentare privind acţiunile de luare de mită, cea mai mare parte a sumelor şi pierderilor economice cauzate prin abuzul de putere fiind recuperate. Aceasta a fost una dintre motivaţiile pentru care pedeapsa a fost atenuată, Liu primind o amânare a pedepsei. Totuşi, curtea a mai arătat că deşi cele mai multe dintre pierderile economice au fost recuperate, clemenţa nu va fi acordată în ceea ce priveşte faptele de abuz de putere ale fostului ministru, acţiuni considerate deosebit de grave în China, atât în ceea ce priveşte circumstanţele cât şi consecinţele.
Text apărut şi pe JURNALUL.RO

REFERINŢE >>>
China desfiinţează Ministerul Căilor Ferate
XINHUA – Prima condamnare la moarte în grup, cu executare, din 2013

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la XINHUA – Fost ministru chinez al Căilor Ferate a fost condamnat la moarte

  1. INA STANA REBIGAN spune:

    ACU DOI AM CITIT IN SPANIA UN ARTICOL REFERITOR LA ACEASTA SENTINTA ,,,AM ARTICOLUL TAITA DIN ZIAR …SUNT DE ACORD SA SE APLICE SI IN ROMANIA DE 23 DE ANI TRADATORII DE TRA , CORUPTII SI HOTII SUNT BINE PUSI SI ANUL TRECUT PARLAMENTUL ROMANIEI NU A DORIT SA VOTEZE LEGEA CORUPTIEI SI DETURNARILOR DE FONDURI SI A HOTIEI PENTRU CA EI INSUSI AR FI PRIMII CARE AR INTRA IN ACEASTA LEGE …SI NU AU DORIT SA VOTEZE ACEASTA LEGE SI DEASEM,ENEA DE CONFISCARE A AVERILOR CARE NU POT FI DOVEDITE DOAR STITI CE CIRC A FACUT ADRIAN NASTASE …UN LAS ..CE SCARBA MI-A FOST CAND AM VAZUT ACEST CIRC GRATUIT …ROMANII AR FI TREBUIT SA-L LINSEZE …DAR SUNTEM PREA BUNI? SAU PREA PROSTI? SAU NU MAI SUNTEM ROMANI ? AR TREBUI SA COSTITUIM SI NOI UN TRIBUNAL AL P[OPORULUI INDEPENDENT SI SA-I JUDECAM ASA CUM L-AU JUDEAT TRADATORII PE FAMILIA CEAUSESCU SI SA-I CONDAMNAM SI NOI ASA CUM L-AU CONDAMNAT EI PE CEAUSESCU ….EI AR TREBUI IMPUSCATI DE MILIOANE DE ORI PENTRU SUFERINTA DE ACUM A POPORULUI ROMAN SI RUINAREA ROMANIEI SI TRANSFORMAREA EI INTR-O GROPAPA DE GUNOI A EUROPEI SI A AMERICANILOR

  2. Jocuri spune:

    Asa ar trebui sa se intample in Romania cu fiecare parlamentar.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.