Relaţia dintre România şi Republica Moldova trebuie să treacă la lucruri concrete

Victor Ponta - Iurie Leanca, Bucuresti 09.07.2013Primul ministrul al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a efectuat, marţi, o vizită oficială la Bucureşti, unde a purtat discuţii cu premierul României, Victor Ponta.
La finalul întâlnirii, cei doi premieri au susţinut o conferinţă de presă comună în care s-a subliniat că relaţia dintre România şi Republica Moldova trebuie să treacă la lucruri concrete.
“Relaţia dintre România şi Moldova trebuie să treacă în sfârşit, de la stadiul declaraţiilor foarte frumoase şi sentimentale, care n-au lipsit în aceşti 23 de ani, la lucruri concrete”, a declarat premierul Victor Ponta. Între temele concrete subliniate de premierul român au fost enumerate conectările în zona energiei, gazoductul şi de linia de conexiune de energie electrică, dar şi programele în care România şi Republica Moldova colaborează, fie că este vorba de asistenţă, fie că e vorba de cooperare transfrontalieră.
Premierul Ponta a exprimat de asemenea “sprijinul total pe care România îl acordă eforturilor de integrare europeană. Summit-ul de la Vilnius, din această toamnă, va fi un moment extrem de important şi sunt absolut convins că pentru Republica Moldova deciziile adoptate acolo, din partea Uniunii Europene, vor fi deciziile cele mai bune, iar eu, în mod public, sunt, alături de toţi cei din România, suntem cei mai convinşi avocaţi şi promotori în Europa ai procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”.
La rândul său, premierul Iurie Leancă a arătat că în cadrul discuţiilor avute cu premierul roman au fost discutate proiecte care ţin de dialogul bilateral de “parteneriatul matur şi polvalent (…) care vor aduce beneficii pentru cetăţenii, în primul rând din Republica Moldova şi – vreau să sper – şi pentru cei din România”.
Leancă a reiterate dorinţa de a concretiza proiectele enumerate de omologul român dar de proiecte care vizează “stabilirea anumitor poduri care au fost distruse în timpul celui de al Doilea Război Mondial”. Primul proiect anunţat de premierul moldovean se doreţe lansat la data de 17 august, la Chişinău, de Ziua Independenţei Republicii Moldova, în prezenţa premierului roman şi a comisarului European pentru Energie, proiect care vizeazp construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni.
În ceea ce priveşte agenda europeană a Republicii Moldova, premierul Iurie Leancă a declarat că summitul de la Vilnius “va fi un element foarte important. Ne propunem anumite obiective care ţin în mod special de parafarea acordului de liber-schimb, acordului de asociere şi sper să realizăm şi o nouă fază în ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor pe dimensiunea vizelor, dar obiectivul cel mai important după aceea – să finalizăm acest proces prin semnarea, pe parcursul mandatului Comisiei Europene actuale şi mandatului Parlamentului şi Guvernului la Chişinău”. În acest context, liderul moldovean a subliniat sprijinul foarte important primit din partea României
Sursa: Guvernul României – Biroul de presă

REFERINŢE >>>
Serghei Lavrov şi Titus Corlăţean au discutat, la Moscova, despre situaţia din Republica Moldova şi Transnistria

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Republica Moldova, România, România - R. Moldova. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.