Scandal de corupţie farmaceutică soldat cu arestări, în China

Peste 20 de angajaţi ai multinaţionalei farmaceutice GlaxoSmithKline (GSK) divizia China, între care patru reprezentanţi de top, sunt investigaţi de poliţie, fiind suspectaţi de infracţiuni economice grave, transmite agenţia oficială de presă chineză Xinhua.
Între aceştia se află doi vice-preşedinţi, directorul de resurse umane şi afaceri juridice, şi directorul de dezvoltare a afacerilor. Mai mult, alte aproximativ 3.000 de reprezentanţi medicali din China se află sub supraveghere.
Potrivit autorităţilor chineze, compania se afla în contact cu directori de spitale şi medicii, dar şi cu înalţi oficiali guvernamentali şi experţi medicali, pentru aceştia fiind pus la dispoziţie un buget anual de până la câteva sute de milioane de yuani. Suspecţii sunt acuzaţi că au oferit mită unor oficiali guvernamentali, asociaţii şi fundaţii medicale, spitale şi medici, cu scopul de a extinde piaţa companiei în China şi pentru a creşte preţurile la medicamentele proprii, în condiţiile în care preţurile medicamentelor sunt reglementate în China de către Guvern.
Cele mai mari sume implicate în darea de mită, care ar putea reprezenta 20 – 30% din preţul medicamentelor, se crede ca au fost date prin intermediul unor agenţii de turism. Astfel, un medicament care costă doar 30 de yuani, ar putea ajunge să fie plătit cu 300 de yuani de către pacienţi.
Potrivit Xinhua, compania ar fi folosit cel puţin patru agenţii de turism pentru a rula, începând cu anul 2007, peste 3 miliarde yuani (489 milioane USD), pentru asigurarea plăţilor, a declarat Gao Feng, unul dintre anchetatorii Ministerului Securităţii Publice. Unele agenţii de turism au oferit, timp de patru ani, servicii sexuale directorilor executivi din GSK pentru a menţine contacte de afaceri, a informat poliţia chineză. Mai multe persoane aflate în investigare s-au arătat dispuse să „coopereze pe deplin” cu autorităţile chineze care au anunţat că au sistat activitatea agenţiilor de turism identificate până în prezent.
La rândul său, cotidianul China Daily consemnează o declaraţie a unuia dintre cei implicaţi în scandalul medicamentelor. Potrivit acestuia, „multe medicamente importate în China sunt vândute la preţuri foarte mari. Inerent, preţurile ridicate reprezintă costurile de influenţare a factorilor de decizie în zona de medicamente, care include, de asemenea, preţul mitei” … „Este foarte comun pentru personalul din vânzări să ofere bani medicilor, prin diferite metode, cum ar fi conferinţe academice şi taxe de consultanţă”.
Într-un comunicat emis de compania GlaxoSmithKline se menifestă profunda îngrijorare şi dezamăgire cu privire la aceste acuzaţii grave, privind comportamentul fraudulos şi abaterile etice ale unor persoane din companie şi ale partenerilor. „GSK are toleranţă zero pentru orice comportament de acest tip. GSK susţine dorinţa autorităţilor chineze de a elimina corupţia. Aceste afirmaţii sunt ruşinoase şi regretăm că acest lucru a avut loc”.
NOTĂ: Material realizat din mai multe surse chineze de presă.
Text apărut şi pe JURNALUL.RO

REFERINŢE >>>
Directori ai companiei Glaxo Smith Kline – China cercetaţi pentru mită

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Scandal de corupţie farmaceutică soldat cu arestări, în China

  1. INA STANA REBIGAN spune:

    SI IN SPANIA SI ROMANIA LA FEL MEDICII SI CENTRELE MEDICALE AU INTELEGERI MILIONARE CU FARMACIILE CARE LA RANDUL LOR AU CU FABRICILE SIN PRODUCATORII DE FEL SI FEL DE MEDICAMENTE …CARE DE MULTE ORI NU AU EFECTELE ADECVATE PENTRU SANATATEA BOLNAVILOR . SE FAC DETURNARI DE FONDURI PENTRU A ALIMENTA INDUSTRIA FARMECEUTICA ALE MARILOR COMPANII SI RUINAND PE CELE CARE AU FABRICAT MEDICAMENTE DE CALITATE IAR ACUM S-AU RIDICAT ALTELE CARE SUNT CORUPTE SI AU AJUNS SA-SI VANDA PRODUSELE APROAPE IN TOATE TARILE UNDE EXISTA CORUPTIE LA NIVEL GUVERNAMENTAL …CORUPTIA ESTE LA MODA SI ESTE CA O PLAGA IN TOATE DOMENIILE SI CARE NU ARE LEAC SI NU SE VA VINDECA CU NICI UN MEDICAMENT ….ATAT TIMP CAT JUSTITIA ESTE CORUPTA NU SE POATE FACE NIMIC …CRED CA IN CHINA INCA MAI EXISTA JUSTITIE DAR NU PENTRU TOATA LUMEA …CHINEZUL DE JOS ,, TARANUL SAU CEI CARE LUCREAZA IN FABRICI SUNT EXPLOATATI SI PRIMESC UN SALARIU DE MIZERIE PENTRU ACEASTA MARILE COMPANII CU FIRMA SI-AU DESCHIS ACOL FABRICILE PENTRU CA PRODUC PE PUTINI BANI , LASA TOTUL CONTAMINAT SI APOI ISI VAND IN TOATA L;UMEA PRODUSELE LA PRETURI FOARTE MARI .DAR LUCRUL ACESTA NU SE INTAMPLA DOAR IN CHINA ..SE EXPLOATEAZA FORTA DE MUNCA IN INDIA , AFGANISTAN , PACHISTAN ,ROMANIA , BULGARIA ,SPANIA , ITALIA , ETC…..
    SPER SA INTRE TOTI LA PUSCARIE SI SA SE AJUNGA CU FILIALA DE CERCETARE SI IN ROMANIA , SPANIA , SI IN ALTE TARI ….DAR PENTRU ACST LUCRU SE NECESITA LEGI ASPRE SI RESPECTAREA LOR CARE DE FAPT NU SE RESPECTA PENTRU CA ACEASTA CORUPTIE VINE DE SUS SPRE JOS ..SI ATUNCI ? CUM SA FACI DREPTATE CAND TOATA CORUPTIA VINE DE SUS DE LA CEI CARE GUVERNEAZA SI CARE DE FAPT TREBUIAU EI SA VEGHEZE LA RESPECTARE LEGILOR ..IN ROMANIA CEI CARE GUVERNEAZA ANUL TRECUT AU AVUT PE ORDINEA DE ZI LEGEA CORUPTIEI ,SI CONFISCAREA AVERILOR ILICITE …DAR NU S-A AJUNS LA VOTAREA EI PENTRU CA AU AVUT EI GRIJA SA NU O VOTEZE PENTRU CA STIAU CA EI VOR FI PRIMII CARE VOR FI JUDECATI SI INCHISI …UN EXEMPLU A FOST CIRCUL CU JUDECAREA SI INCHIDEREA LUI ADRIAN NASTASE ..O RUSINE SI O MARE S C A R B A PENTRU NATIA NOSTRA …UN LAS SI UN TRADATOR CARE TREBUIA DIRECT APLICATA LEGEA CUM ESTE IN CHINA ..NU SA INSCENEZE O RIDICULA IMPUSCARE SI APOI SA IASA REPEDE DIN INCHISOARE …CA EL SUNT MII IN ROMANIA SI NU SUNT NICI ANCHETATI DAR SA MAI FIE JUDECATI SI APOI CONDAMNATI …SUNTEM TARA UNDE HOTII AU MAI MULTE DREPTURI DEACTA CEI CINSTITI SI SARACI …CARE ACUM NU MAI ESTE VALABIL .PROVERBUL CINSTIT SI SARAC …SARAC SARAC DAR PREA ISI BAT JOC DE NOI …TREBUIE SA SE INVENTEZE UN CUVANT CARE SA SE ARATE CA ROMANUL ACUM ESTE SI MAI SARAC …..DECAT SARAC …

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.