XINHUA – România are nevoie de nou acord cu FMI

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că este convins că România are nevoie de un nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internațional (FMI), pentru a consolida stabilitatea macroeconomică, transmite agenţia oficială de presă chineză XINHUA.
Băsescu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, că „sunt foarte multe motive pentru care cred că România are nevoie de încă un nou acord cu FMI”, deşi mulţi oameni susţin că România nu mai are nevoie de el.
„Este adevărat că România este stabilă din punct de vedere macroeconomic, dar este încă fragilă”, a spus Băsescu subliniind că acesta trebuie să fie consolidată în parteneriat cu Troica FMI – Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM).
Traian Băsescu a subliniat că unul dintre principalele obiective ale noului acord ar trebui să rămână consolidarea fiscală, în timp ce o altă prioritate, care vizează reformele structurale, trebuie efectuată în sectorul de sănătate, prin punerea în aplicare a legii, absorbţia fondurilor europene şi reducerea arieratelor.
El a declarat ca nivelul ridicat al arieratelor de plată este generatoar de blocaje în economie „care împinge întreprinderile mici şi mijlocii în faliment”.
În scopul de a sprijini economia, Băsescu a declarat că a cerut FMI, CE şi BM acceptul de a creşte fondul de garantare, Guvernul putând extinde susţinerea pentru IMM-urilor sau pentru crearea de noi IMM-uri. În caz contrar, preşedintele a subliniat că băncile „nu au intenţia de a finanţa economia”, chiar acum.
Traian Băsescu a menţionat că noul acord cu FMI, pentru următorii doi ani, ar trebui să creeze condiţiile pentru ca România să adere la zona euro.
Preşedintele Traian Băsescu a primit, vineri, o misiune comună FMI, CE şi BM, prezentă la Bucureşti în perioada 17-31 iulie, pentru a discuta despre viitorul program cu România.
Consiliul Director al FMI a anunţat, la sfârşitul lunii trecute, că România a încheiat cu succes al doilea acord stand-by cu FMI. Acordului stand-by, în valoare de 3,5 miliarde de euro (4,6 miliarde USD), a fost aprobat la 25 martie 2011 şi este unul preventiv, prin care fondurile sunt trase doar în cazul în care este necesar.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.